Protest ob poboju tjulnev v Kanadi

Varuh pravic živali je dne 28. aprila 2005 na konzulat Kanade poslal spodnji protest ob poboju tjulnev.

Zadeva: Poboj tjulnov – protest

Spoštovani!

Na obalah Kanade potekajo pokoli tjulnov. Vsako leto tam brutalno ubijejo tisoče in tisoče teh nedolžnih živali, ker naj bi baje konkurirali ribolovu. Pri tem brez dvoma drži, kar potrjujejo mnogi znastveniki: za grozeč upad ribjega bogastva je odgovorna ribja industrija s svojim brezobzirnim plenjenjem morij.

Lov na tjulnje je okruten. Začne se že konec februarja oz. v začetku marca, ko se skotijo mladiči. Z udarcem na zatilje s topo stranjo neke vrste sekire, ubijejo mlade tjulnje. Lobanjska kost naj bi pri tem udarcu počila takoj, vendar morajo pogosto udariti večkrat, da nedolžna žival umre. Rez skozi krvne žile prednjih okončin mora skrbeti za to, da žival izkrvavi in se dejansko ne zaveda več. Pogosto pa to opustijo, da ne bi zamazali kožuha. Dogaja se, da žival ni mrtva, ko jo oderejo. Ustreliti tjulnje pa tudi ni manj okrutno. Strelci pogosto potrebujejo več nabojev, da ubijejo žival. Obstreljeni tjulni lahko pobegnejo. Potopijo se in bedno utonejo. Tri od štirih ustreljenih tjulnov ne najdejo več.

Kanadsko ministrstvo za ribištvo vsako leto spomladi sprosti lov na stotisoče tjulnjev, v tem letu naj bi se pobilo 300 tisoč tjulnjev oz. 1 milijon v treh letih. Vlada lovcem odkupi meso. Pokol je ekonomski fijasko, saj živalsko kožo ne morejo prodati niti v Evropi niti v ZDA, ker za to ne eksistira nobeden trg.

Kot Varuh pravic živali v svojem in v imenu Društva za osvoboditev živali in njihove pravice, ki ga zastopam, odločno nasprotujem tem okrutnim pobojem nedolžnih živih bitij. Nobenega razumnega razloga ni, da bi moralo eno samo bitje doživljati tako neizrekljivo trpljenje kot ga doživaljajo stotisoči tjulnjev. Enega samega sprejemljivega argumenta ni, ki bi lahko opravičeval barbarsko obnašanje človeka do teh bitij. 

Na podlagi navedenega predlagam, da Vlada Kanade takoj ustavi krvavo morjenje nedožnih živih bitij in v celoti ter za vedno prepove lov na tjulnje. Prosim, da ta protest in predlog posredujete Vladi Kanade.

Lep pozdrav.

Varuh pravic živali