Ana Čufer: »ZAME JE PREDNOST TO, DA ŽIVIM ŽIVLJENJE S ČISTO VESTJO IN NIKOMUR NE ŠKODUJEM PO NEPOTREBNEM.«

337
  • Besedilo: Stanko Valpatič
  • Fotografija: Philip Reiter

Še pred nekaj leti je prevladovalo mnenje: Kdor želi mišice in moč, potrebuje meso! Vrhunski športniki si brez živalskih beljakovin prehrane niso mogli zamisliti. To se počasi spreminja. Vedno več športnikov stavi na rastlinsko prehrano. Ena izmed takšnih je tudi naša sogovornica, vrhunska športnica Ana Čufer.

Kdaj ste se odločili za rastlinski način prehranjevanja?

Veganka sem 5 let, pred tem pa sem bila 7 let vegetarijanka. Imam srečo, da imam sestrično, ki mi je predstavila veganstvo. Sama sem namreč verjela, da je vegetarijanstvo že dovolj. Sestrična mi je pokazala razne dokumentarce in videla sem, kaj se v resnici dogaja, kako so živali izkoriščane v vseh industrijah, ne samo v mesni. Spoznala sem, da je korak z vegetarijanstva na veganstvo zelo pomemben.

Je bil prehod na veganstvo težak?

Prehod ni bil težek v smislu, da bi preveč pogrešala npr. mlečne izdelke, težje je bilo z vidika ljudi, ki me obkrožajo, ker me niso vedno vsi podpirali pri tem. Na začetku sem se kot najstnica s tem precej obremenjevala, sedaj pa se na srečo ne več, saj vem, da bi moralo biti prej obratno.

Kaj je bil razlog za takšno odločitev?

V prvi vrsti seveda živali. Ne vem, zakaj bi morali ubijati živa bitja za prehrano, če to za večji del sveta ni več niti približno potrebno. Toliko je različnih opcij, še posebno danes, ko je pri nas na voljo ogromno nadomestkov in skoraj povsod se dobi veganske možnosti. Sama nisem sposobna ubiti živali, ne razumem, zakaj bi pustila, da to nekdo naredi namesto mene. Smešno mi je, ker ljudje velikokrat niti ne pomislijo, kako je določena hrana sploh prišla na njihov krožnik. Seveda pa je sekundarni razlog tudi okolje. Živinoreja povzroča po svetu toliko slabega, od metana, povečane erozije do ogromne porabe vode. Če ne zaradi drugega, bi morali živinorejo opustiti zaradi teh razlogov.

Ste se že prej ukvarjali s športom?

Da, s športom se »ukvarjam« že celo življenje. Od nekdaj sem bila aktivna. Da pa treniram malo bolj zares in po planu, je sedaj drugo leto.

Kaj pa rezultati prej in sedaj?

Težko primerjam rezultate, ker sem še leto in pol nazaj naredila mogoče pol toliko kilometrine, kot jo sedaj. Glede počutja je pa največja sprememba ravno pri prebavi. Velikokrat me je v trebuhu tiščalo, zdaj me pa le redko.

Imate zdaj kaj manj energije, ste bolj izčrpani po dolgem in napornem teku kot prej, ko ste uživali živali?

Če sem iskrena, se ne spomnim. Ko sem postala vegetarijanka, sem bila še v osnovni šoli in takrat se nismo ravno ukvarjali s počutjem. Ko sem postala veganka, sem največje spremembe opazila pri prebavi. Četudi nisem bila velika porabnica mlečnih izdelkov, so mi ti očitno povzročali največje probleme. Glede izčrpanosti in boljše regeneracije pa težko povem, saj takrat še nisem toliko tekla. Kar pa lahko potrdim, je to, da odkar sem veganka, se ne spomnim, da bi kdaj zares zbolela. V osnovni šoli sem velikokrat imela vročino, danes se pa to zelo redko zgodi, mogoče se slabo počutim kakšen dan in to je to.

Vedno več vrhunskih športnikov se odloča za veganstvo. Ali je to lahko celo kakšna prednost pred tekmeci?

Ne bi vedela – zame je prednost to, da živim življenje s čisto vestjo in nikomur ne škodujem po nepotrebnem. Ima pa veliko športnikov probleme s prebavo, zlasti na dolgih tekih. Tako da je mogoče res prednost to, da te na veganski prehrani manj/kasneje zvije (vsaj tako je pri meni).

Nekdanji vrhunski športnik in vegan Rip Esselstyn v svoji knjigi Meso je problem! celo pravi, da so rastline dejansko naravna, dovoljena droga za povečanje telesne zmogljivosti. Nam lahko zaupate vaš najbolj priljubljen športni jedilnik?

Nimam nekega posebnega jedilnika, še posebno športnega ne. Zadnje čase je toliko govorjenja o pravilni prehrani, da se nočem obremenjevati s tem. Rekla sem si, da dokler bom aktivna, ne bom gledala na to, kaj in koliko pojem. Zaenkrat mi ta način ustreza. Je pa res, da če imam obdobje, ko pojem veliko količino hitre hrane, potem zaužijem kakšno solato več. Ne zaradi slabe vesti ali karkoli, ampak zato, ker se samo počutje spremeni, če se preveč nabašeš s procesirano hrano. Je pa res, da imam najraje manj procesirano hrano, saj se po njej najbolje počutim. Na primer, v idealnih pogojih bi moj jedilnik skozi dan izgledal takole: za zajtrk arašidovo maslo z marmelado na popečenem kruhu, po treningu najraje smuti (borovnice, banana, tahini, cimet), za kosilo pad thai/testenine/curry, popoldne ob kavi najraje čokolada oziroma karkoli sladkega, za večerjo pa, kar ostane od kosila ali pa palačinke/kosmiči/solata.

Trdim, da človeštvo danes ne pozna resnice o pravi zdravi prehrani. Še vedno so le redki prišli do tega, ker nam že kot otrokom lažejo in nas zavajajo. Menite, da isto velja tudi za športnike?

Sama ne poznam veliko športnikov, ki so vegani. Velikokrat so bolj kakšne izjeme, na primer, da ne jedo samo mlečnih izdelkov ali pa glutena ipd. Je pa res, da me danes manj čudno gledajo, kot so me pet let nazaj. Ljudje so bolj ozaveščeni. Žal pa še vedno velja splošno prepričanje, da veganstvo ni zdravo in da ni sprejemljivo za športnike. Mogoče ljudje še vedno nočejo sprejeti resnice, ker veganstvo za nekatere predstavlja drastično spremembo življenja in niso pripravljeni na to. Se pa s tem ne ukvarjam preveč, saj bi sama tudi v primeru, če bi bilo veganstvo malenkost manj zdravo kot vsejedstvo, vseeno izbrala to pot. Tudi na samem začetku veganstva se nisem nikoli obremenjevala, ali bo moje zdravje boljše ali ne. Gre za to, da če lahko naredim nekaj dobrega za živali in svet, ne vem, zakaj tega ne bi naredila.

Nam lahko zaupate, kateri so najbolj pogosti predsodki, ki jih imajo športniki do veganske prehrane?

Uf, kje naj začnem? 🙂 Največji je predsodek o tem, da ne moremo dobiti dovolj beljakovin. Potem je tu seveda pomanjkanje železa. Posledično slaba krvna slika. Tudi to, da če sedaj dobro funkcioniram, se bo to čez čas spremenilo. Ampak takšne vrste predsodki me ne jezijo, saj so velikokrat mišljeni iskreno, ker niso podučeni oziroma, res je, da lahko dobimo premalo beljakovin, ampak tudi vsejedec jih lahko dobi premalo. Bolj me jezijo in žalostijo opazke, ki se posmehujejo mojemu odnosu do živali.

Kako se vaši kolegi športniki odzivajo na vaš način prehranjevanja?

Enim je bilo na začetku malo čudno, vendar so se vsi navadili in vedno se potrudijo, da če kaj prinesejo, je na voljo tudi veganska opcija, kar zelo cenim. Tisti, ki pa me niso sprejeli, so pa bolj kot ne samo znanci, saj je na takem odnosu nemogoče graditi, če te nekdo ne sprejme takšnega, kot si, oziroma se ne potrudi razumeti.

Kaj pa etični vidik prehranjevanja? Sam trdim, da je to zelo pomembno.

Seveda. Kot sem že v prejšnjih odgovorih povedala, se mi to zdi eden najpomembnejših vidikov.

Revija Osvoboditev živali, letnik 18, številka 41, junij 2021, str. 20-21.

 

NEKAJ DOSEŽKOV ANE ČUFER, O KATERIH LAHKO BEREMO NA SPLETU:

Ana Čufer na Triglav in nazaj v dveh urah in 52 minutah

Ana Čufer druga na najtežjem šprintu na svetu

Na trail preizkušnji Marathon du Mont Blanc tudi tri Slovenke

Ana Čufer, evropska prvakinja radioamaterjev v ARG

Ana Čufer zmagovalka spusta na prvenstvu Zlatega traila na Azorih

Golden Trail Series: Ana Čufer zmagovalka spusta

Ana Čufer odlična dvanajsta v teku zlate serije v Španiji

Ana Čufer nova državna prvakinja v gorskem teku