Hubertova maša

Bliža se dan Hubertove maše, ki jo bo Katoliška cerkev v Sloveniji organizirala dne 22.8.2004 na Mašunu pri Postojni. Gre za mašo v čast zaščitnika lovcev svetega Huberta. 
Katoliška cerkev podpira lov na živali. Mnogi duhovniki so aktivni lovci in člani lovskih družin. Eden izmed duhovnikov lovcev je v svoji pridigi pri Hubertovi maši leta 2000 rekel, da je lovstvo poslanstvo, ki jim je zaupano in da morajo biti lovci s srcem ter da je bistveno, da bodo v sebi, v svojem srcu, čutili, da so ravnali prav in da jim vest nima kaj očitati. 

Podpora lovu pomeni podporo ubijanju, saj je bistvo lova ubijanje živali. V Sloveniji je bilo npr. v lovnem letu 1999/00 ubitih približno 100.000 živali. V samostojni Sloveniji je bilo pobitih verjetno že okoli 1 milijon živali, samo srn okoli 400.000 – vse to očitno z blagoslovom Katoliške cerkve.
Lovci pogosto ubijajo na skrajno okruten način: Zajce s šibrami, ti od bolečine zakričijo kot majhni otroci; srne in divje svinje z »ekspanzijskimi streli«, ki se v živali razširijo in povzročijo večje in bolj raztrgane rane, zaradi katerih pušča žival za sabo več krvi, črevesne vsebine in drugih delčkov telesa kot »zalezovalna znamenja«, po katerih jo je na begu lažje zasledovati in prej omaga. Srnice nebogljeno gledajo, kako izkrvavijo njihove matere – vse to očitno z blagoslovom Katoliške cerkve. 
Katoliška cerkev torej podpira ubijanje živih bitij. Katoliška cerkev podpira nepredstavljivo trpljenje živali, ki so bile mnogokrat ubite iz poželenja oz. sle po ubijanju ali pa iz mesne in trofejne zasvojenosti nekaterih sladokuscev, ki se nočejo odpovedati svoji lovski pečenki ali svoji trofeji. Katoliška cerkev očitno podpira tudi strahopetno streljanje z visokih prež, pred katerimi lovci izbirajo svoje nič hudega sluteče žrtve.

Katoliška cerkev uči zapoved Ne ubijaj. Pravi, da je to zapoved, ki izvira od Boga. Če je ta zapoved del njene vere, ni jasno, kako lahko potem podpira lov na živa bitja in s tem ubijanje, in to celo v imenu Boga, saj iz zapovedi Ne ubijaj izhaja, da se ta zapoved nanaša tudi na živali. Iz zapovedi namreč ne izhaja, da bi se nanašala samo na ljudi, kajti jasno piše Ne ubijaj. Očitno cerkev uči eno, dela pa drugo. Uči Ne ubijaj, podpira pa ubijanje in trpljenje prostoživečih živih bitij v gozdovih in na poljih.
Legenda opisuje sv. Huberta kot strastnega lovca, ki je nekoč na lovu izsledil jelena, ki je imel med rogovi zlat križ. To ga je tako pretreslo, da se je odpovedal lovu in šel v samostan. Sv. Hubert se je torej spreobrnil. Kdaj se bo spreobrnila tudi Katoliška cerkev in odrekla podporo lovu in s tem ubijanju živih bitij? Kdaj bo začela delovati v korist živali? Kdaj bo začela sledi Jezusu Kristusu, ki je bil za živali in vegetarijanec? 

Spreobrnitev Katoliške cerkve glede lova je eden izmed bistvenih elementov pri zaščiti živali. Če bi Katoliška cerkev odrekla podporo lovu, to pa bi morala že zdavnaj storiti, saj uči Ne ubijaj, bi se položaj živali v mnogočem bistveno izboljšal, saj bi mnogi katoliki sledili učenju oz. dejanjem svoje cerkve in bi tudi oni odrekli podporu lovu, dejavnosti, ki vnaša v družbo nasilje, grozote in nepredstavljivo trpljenje milijonov lovnih živali – živih bitij, ki tudi imajo pravico do življenja, enako kot človek.