Domov Članki ČEVLJI IN TORBICE IZ JABOLK, GROZDJA, ANANASA? Brez krutosti do živali, ljudem...

ČEVLJI IN TORBICE IZ JABOLK, GROZDJA, ANANASA? Brez krutosti do živali, ljudem in okolju prijazno

Besedilo: Petra Komel

Še nedolgo tega bi si mislili, da imajo obutev, oblačila in modni dodatki, izdelani iz sadja, prostor le v naši domišljiji, a danes predstavljajo že nadvse navdušujočo resničnost. Vedno več je prebujenih posameznikov, ki jim je mar za živali, okolje in ljudi. V naš svet prinašajo inovativne rešitve za izdelavo materialov rastlinskega izvora, ki nadomeščajo usnje. Povpraševanje po teh materialih je zelo veliko, saj so prijazni živalim, ljudem in okolju, zato lahko pričakujemo, da bo število novih vrst rastlinskih nadomestkov usnja v bližnji  prihodnosti še močno naraščalo.

Sadežev, kot so jabolka, grozdje in ananas ne pridelujejo s posebnim namenom, da bi iz njih izdelali rastlinske nadomestke usnja. Uporabijo stranske produkte teh sadežev, ki bi se sicer zavrgli. V obratih, kjer proizvajajo jabolčni sok, iztisnejo jabolka in nato njihove ostanke dehidrirajo ter zmeljejo v moko. Iz te moke ustvarijo trajnosten, trpežen, vodoodporen in 100 % biološko razgradljiv material, ki nadomešča usnje. Iz njega izdelujejo oblačila, obutev in modne dodatke.

Na podoben način se izdeluje nadomestek za usnje iz stranskih produktov grozdja. Tu uporabijo lupinice, stebelca in peške grozdja, ki ostanejo pri pridelavi vina. Iz teh delov grozdja izdelujejo material, ki se uporablja v modni industriji, na različnih področjih oblikovanja in celo v avtomobilski industriji.

Iz vlaknin ananasovih listov na trajnosten način in brez uporabe škodljivih kemikalij izdelujejo material, imenovan »pinatex«. Listi so stranski produkt ananasa, zato za njihovo pridobivanje niso potrebni dodatni okoljski viri. Pinatex je zelo mehek, upogljiv in trpežen material. Iz njega izdelujejo obutev, modne dodatke, pohištvo in oblazinjenje za avtomobile.

Naslednje od presenetljivejših živil, za katera bi si človek težko zamislil, da jih bo našel v čevljih, je kava. Nemško podjetje Nat-2 je patentiralo material za izdelavo obutve, ki vsebuje trajnostno reciklirano kavo, kavna zrna in rastlino kave. Ta obutev ima celo vonj po kavi.

Poseben vonj veje tudi iz naslednjega naravnega rastlinskega materiala, ki nadomešča usnje: vonj po gorskih cvetlicah in zeliščih. Ta material izdelujejo iz trajnostno recikliranih sena, trave in cvetja. Seno stisnejo in nanesejo na podlago.

Oblikovalca podjetja Arsayo, s sedežem na Portugalskem, sta ustvarila kolekcijo dveh torbic v nagrajeni blagovni znamki mestnega nahrbtnika v različnih barvnih odtenkih iz dveh materialov, ki spominjata na koži kače in krokodila. Materiala sta 100 % veganska, ekološka, vodoodporna in izdelana iz plute. Ustvarjena sta bila kot poklon lepoti čudovitih eksotičnih živali, s spoštovanjem do njihovih življenj in okolja. Podjetje želi biti zgled in pokazati svetu, da ne bi smeli škodovati živalim zaradi mode.

Indijsko startup podjetje Phool.co je ustvarilo vegansko alternativo usnju, izdelano iz cvetlic, ki ostanejo od darovanj v templjih. Le v indijski državi Uttar Pradesh, ki šteje približno 200 milijonov prebivalcev, vsak dan zberejo 8.4 ton cvetličnih »odpadkov« iz templjev. Poleg materiala, ki nadomešča usnje, iz cvetličnih »odpadkov« ročno izdelujejo dišeče palčke in stožce ter poseben kompost.

Vegansko in trajnostno alternativo usnju, izdelano iz kaktusov, sta ustvarila mehiška podjetnika Adrián López Velarde in Marte Cázarez, pod blagovno znamko Desserto. Želela sta ustvariti material brez krutosti, strupenih kemikalij, ftalatov in pvc-ja. V razvoj tega materiala sta vložila dve leti raziskav. Ena od prednosti materiala je tudi ta, da vzgoja kaktusov ne potrebuje namakalnega sistema. Kaktusi rastejo le ob pomoči deževnice in zemeljskih mineralov. Za izdelavo materiala porežejo le zrele liste kaktusov, tako da ne uničijo rastlin. Material je prožen, mehek, upogljiv, trpežen in zračen. Uporabljal naj bi se v modni, pohištveni in avtomobilski industriji.

MuSkin je veganski nadomestek usnja, ki ga izdelujejo iz klobukov gob vrste Phellinus ellipsoideus. To je vrsta velike parazitske gobe, ki raste v divjini in napada drevesa v subtropskih gozdovih. MuSkin ne vsebuje nobenih toksičnih substanc, ne draži kože, ne povzroča alergij in deluje antibakterijsko. Pridobljen je brez uporabe kemičnih sredstev, je 100 % biološko razgradljiv, vodoodporen, zračen, upogljiv in zelo mehek. Njegova struktura spominja na semiš. Uporablja se za izdelavo torbic, klobukov, pasov, vložkov za čevlje in drugih izdelkov.

Kokos je naslednja od rastlin, iz katerih izdelujejo veganski nadomestek za usnje. Malai je na novo razvit biokompozitni material, izdelan iz popolnoma organske in trajnostne bakterijske celuloze, gojene na kmetijskih odpadkih, pridobljenih iz kokosove industrije Južne Indije. Lokalni kmetovalci in predelovalne enote zbirajo kokosovo vodo, ki bi se sicer zavrgla in povzročila škodo v tleh. Odpadno kokosovo vodo fermentirajo, da vzgojijo bakterijsko celulozo. Nato se celuloza skupaj z naravnimi vlakni predela v lističe, ki se posušijo, mehansko zmehčajo in prevlečejo. Ena majhna enota za predelavo kokosa lahko dnevno zbere 4000 litrov vode, ki jo lahko uporabijo za izdelavo 320 kvadratnih metrov Malaia. Malai ne vsebuje umetnih snovi in toksinov, ne povzroča alergij, bolezni ali intoleranc. Je vodoodporen, trajnosten, zračen in upogljiv material. Uporablja se za izdelavo torbic in modnih dodatkov, raziskujejo pa tudi številne nove možnosti uporabe tega veganskega materiala.

Veganski nadomestek usnja iz manga je inovacija nizozemskega podjetja Fruit Leather Rotterdam. Za izdelavo materiala iz manga uporabljajo le odpadne sadeže. Vsako leto se na svetu zavrže 1.3 bilijona ton hrane, kar znaša eno tretjino vse pridelane hrane. Od vseh sadežev, ki se pridelajo za našo prehrano, se 45 % pridelka zavrže. Mlada ustanovitelja omenjenega nizozemskega podjetja, Koen Meerkerk in Hugo de Boon, sta iz želje po rešitvi več težav hkrati, torej, da bi se prenehalo ubijanje živali in da bi se odpadno sadje koristno uporabilo, pričela eksperimentirati ter tako izdelala material iz manga. V procesu, ki trenutno poteka v obratih podjetja v Rotterdamu, mango pretlačijo in prekuhajo, da uničijo bakterije. Nastali sadni pire razporedijo po površini in pustijo, da se posuši. Tako nastanejo odporni lističi, podobni usnju, ki jih podjetje nato ponudi oblikovalcem in modnim znamkam. Iz mangovega »usnja« izdelujejo obutev in modne dodatke, primerno pa naj bi bilo tudi za notranjo opremo bivalnih prostorov ter za oblazinjeno pohištvo.

Listi tropskega drevesa tikovca predstavljajo še eno od surovin za izdelavo veganskega nadomestka usnja. Listi tikovca so veliki in ovalni, dosežejo tudi do 60 cm v dolžino in 30 cm v širino. Po spodnji strani so gosto kosmati. Material iz listov tikovca izdelujejo ročno, uporabijo pa le odpadle liste. Za izdelavo tega materiala se ne poškoduje nobena žival in nobeno drevo. Pridobijo ga tako, da liste drevesa namočijo v vodi in jih razporedijo skupaj, da se posušijo. Sušenje liste poveže skupaj in nastane velik listni material. Nato listom dodajo bombaž, da zagotovijo mehko notranjost in strukturo. Podjetji Tree Tribe in Elpisstudio iz tega čudovitega, trajnostnega, trpežnega, živalim in okolju prijaznega listnega materiala izdelujeta torbice, denarnice, dnevnike in različne modne dodatke.

Raziskovalci na državni univerzi v Iowi v Ameriki so za izdelavo veganskega nadomestka usnja uporabili kombučin čaj. Za izdelavo materiala so se poslužili vlaken čajne celuloze, ki so jih zvarili v sodu in jih hranili s kisom in sladkorjem. Čeprav je ta nadvse inovativen material še vedno v fazi testiranja, so iz njega že uspešno izdelali prototipe oblačil, vključno s čevlji in telovnikom.

Kartina je lep material, izdelan iz recikliranega papirja ter prvi in edini izdelan iz te sestavine, ki se v modni industriji uporablja kot nadomestek usnja. Gre za trajnosten, vzdržljiv in kakovosten material z dolgo življenjsko dobo. Med drugim iz njega izdelujejo modne torbice.

Zoa je material, ki ga izdelujejo v laboratoriju. Podjetje »Modern Meadow« iz Amerike izdeluje nadomestek za usnje z bioinženirsko obliko kvasa skozi proces, podoben varjenju piva. Material so poimenovali Zoa. Izdelali so sev kvasa, ki s fermentacijo proizvaja kolagen. Namreč, kolagen, ki se nahaja v živalskih kožah, je glavni gradnik usnja. Zoa pa vsebuje kolagen, pridobljen iz kvasa. Material je v tekoči obliki, zato ga je mogoče preoblikovati v raznovrstne oblike, debeline in velikosti.

V Sloveniji iz veganskih nadomestkov usnja svoje kreacije ustvarjata oblikovalki Matea Benedetti in Neli Štrukelj. Modna oblikovalka Matea Benedetti ustvarja pod svojo blagovno znamko Benedetti Life in uporablja inovativne veganske materiale iz jabolk in ananasa. Oblikovalka Neli Štrukelj ustvarja pod blagovno znamko Nelizabeta. Pri snovanju svoje nove znamke torb ZMAI by Nelizabeta je uporabila alternativo usnju, izdelano iz kaktusov, ki prihaja od zgoraj omenjenega proizvajalca Desserto.

Vsako leto ljudje zaradi usnja ubijejo več kot bilijon živali. Paleta rastlinskih materialov za izdelavo oblačil, obutve, modnih dodatkov, pohištva in notranje opreme avtomobilov je velika. Ti materiali se proizvedejo brez krutosti do živali, poleg tega pa so ljudem in okolju prijazni ter trajnostni, zato bi bilo edino etično in humano, da bi se oblikovalci in proizvajalci pri ustvarjanju svojih kreacij odločali za uporabo veganskih nadomestkov usnja.

LITERATURA IN VIRI (za nadaljnje branje)

10 novih inovativnih veganskih alternativ usnju, https://plantbasednews.org/opinion/10-new-innovative-vegan-alternatives-to-leather/

Tri trajnostne alternative namesto usnja, https://thevegancompany.love/finding-life-hard-without-leather-here-are-3-sustainable-alternatives-to-get-excited-about/

7 načinov, s katerimi se poslovimo od usnja, https://thevegancompany.love/7-ways-to-wave-leather-goodbye/

Usnje, izdelano iz plute, https://plantbasednews.org/lifestyle/vegan-exotic-leather-cork/

Izdelki iz odpadnega cvetja, Indija https://plantbasednews.org/lifestyle/startup-creates-vegan-leather-from-floral-waste/

Predelava odpadnic cvetlic v templju, recikliranje cvetlic, https://phool.co/

Vegansko usnje iz kaktusov, https://plantbasednews.org/lifestyle/sustainable-vegan-leather-cactus-plants/

Veganske usnjene torbe iz manga, https://plantbasednews.org/lifestyle/brand-launch-vegan-leather-bags-made-from-mangoes/

Trpežen material, podoben usnju, iz ostankov sadja, https://fruitleather.nl/home/

Mehičana ustvarila vegansko usnje iz kaktusa, uporablja ga tudi slovenska oblikovalka, https://deloindom.delo.si/bivanje/interier/mehicana-ustvarila-vegansko-usnje-iz-kaktusa-uporablja-ga-tudi-slovenska-oblikovalka

Life Materials, MuSkin, https://lifematerials.eu/en/shop/muskin/

Vegansko usnje (muskin) iz gob, https://www.bodieko.si/muskin-vegansko-usnje-iz-gob

Ekološki biomateriali Malai,  https://malai.eco/about/

Vegansko usnje, imenovano Malai, https://www.joinpaperplanes.com/design-and-living/malai-sustainable-vegan-leather/

Tropsko drevo tikovec, https://sl.wikipedia.org/wiki/Tikovec

Revija Osvoboditev živali, letnik 17, številka 40, december 2020, str. 42-44.

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...