Domov Članki DIVJI PRAŠIČI SE HITREJE RAZMNOŽUJEJO Z LOVOM

DIVJI PRAŠIČI SE HITREJE RAZMNOŽUJEJO Z LOVOM

Prevod: Blanka Prezelj Vir: Freiheit für Tiere

NOVI PODATKI IZ ITALIJE

Znanstveni podatki iz Italije dokazujejo, da je povečanje populacije divjih prašičev in s tem povečanje škode v kmetijstvu in zaradi prometnih nesreč neposredna posledica lovskega pritiska na to vrsto. Andrea Mazzatenta z univerze v Teramu v svojem poročilu dokazuje, da povečanje populacije divjih prašičev povzročajo lovci.

Na predavanju v Vastu z naslovom “Biološki razlogi za širjenje divjih prašičev in s tem povezane pravne težave” je prof. Andrea Mazzatenta, strokovnjak za feromone, predstavil rezultate raziskav: s podatki in grafikami je dokazal, da je glavni vzrok za povečano razmnoževanje in širjenje divjega prašiča v Abruzzu povečanje lova na te živali v zadnjih desetletjih. Tudi v Toskani se je število divjih prašičev zaradi intenzivnega lova podvojilo in je zdaj preseglo mejo 200.000.

Kot pojasnjuje prof. Mazzatenta, so črede divjih prašičev Leitbach dominantne. Leitbachi tvorijo feromone (hormonom podobne dišave kot posredniške snovi za prenos informacij). Z emisijo feromonov se zavira plodnost drugih samic nižjega ranga, pri čemer se čreda Leitbachov edina razmnožuje. Ker lovci med lovom sestrelijo Leitbache, črede razpadejo. To takoj sproži pojanje pri drugih samicah nižjega ranga, kar pomeni, da se v istem letu večkrat razmnožujejo in nato tvorijo nove črede. Na ta način se število divjih prašičev iz leta v leto povečuje.

Čeprav zveni paradoksno, drži: čim več je lova na divje svinje, tem bolj se te množijo. Na to povezavo opozarjajo mnogi znanstveniki.

DOLGOROČNA ŠTUDIJA IZ FRANCIJE

VEČ LOVA VODI K POVEČANEMU RAZMNOŽEVANJU DIVJIH PRAŠIČEV

Dolgoročna francoska študija je že pred desetimi leti prišla do rezultata: intenzivni lov vodi do bistveno večjega razmnoževanja in spodbuja plodnost. Znanstveniki v skupini Sabrine Servanty so v časovnem obdobju 22 let primerjali razmnoževanje divjega prašiča v gozdnem območju v departmaju Haute Marne, v katerem je zelo intenziven lov na divje prašiče, z loviščem v področju Pirenejev, kjer je lova veliko manj.

Rezultat: v območjih, kjer je pritisk lova intenziven, je rodnost divjega prašiča bistveno višja kot v območjih, kjer se zelo malo lovi.

Nadalje pri intenzivnem lovu nastopi spolna zrelost občutno bolj zgodaj – pred koncem prvega leta, tako da so že mladičke breje. Tudi povprečna teža prvorodnih divjih prašičev je pri intenzivnem lovu manjša.

V območjih, kjer je manj lovcev na delu, je razmnoževanje divjih prašičev znatno manjše, spolna zrelost samic nastopi kasneje in pri večji povprečni teži.

Revija Osvoboditev živali, letnik 19, številka 42, december 2021, str. 56-57.

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...