[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”TmVrYXRlcmUlMjBha3Rpdm5vc3RpJTIwZHJ1JUM1JUExdHZhJTIwdiUyMHphZG5qZW0lMjAlQzQlOERhc3U=” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Skupaj pustimo dobre sledi – Ravne na Koroškem (29. 9. 2018)

29. septembra smo bili prisotni na dobrodelnem druženju Skupaj pustimo dobre sledi v Ravnah na Koroškem. Skupaj z organizatorji – Društvom proti mučenju živali (DPMŽ) Koroške, društvom za zaščito živali Lajka, Slovenskim veganskim društvom, pasjo šolo PrimaPes in z drugimi povabljenimi organizacijami ter skupaj z okrog 500-timi obiskovalci skozi ves dan smo preživeli sončen dan v parku. Dogodek je spremljal dobrodelni tek, glasba, strežba veganske hrane in predstava pasje šole PrimaPes. Na odru se je imelo možnost predstaviti tudi Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice. Na kratko sem navedel glavne namene in cilje, obdobje delovanja, miselnost in vizijo društva ter predstavil stojnico, kjer so se delile naše revije, letaki, majice in vrečke. Zraven revije in drugih artiklov so se lahko obiskovalci na naši stojnici prepustili razvajanju – na stojnici je bila prisotna članica iz Raven, ki je ličila z ličili, ki ne vsebujejo sestavin živalskega izvora, torej z veganskim makeup-om, ki ima prav tako ‘cruelty free’ certifikat, kar pomeni, da ni testirano na živalih. Popestritev na stojnici je bila zanimiva za obiskovalke in tako smo lahko opozorili tudi na ta vidik izkoriščanja živali.

Slike:
http://dpmzkoroske.com/galerija-fotografij-skupaj-pustimo-…/

Shod za svetovni dan živali (4. 10. 2018, Prešernov trg, Ljubljana, 16:00-18:00)

4. oktobra, ob svetovnem dnevu živali, smo na Prešernovem trgu mimoidoče z letaki, slikami in transparenti seznanjali o pravicah živali. Shoda v mestu smo se udeležili: Slovensko vegansko društvo, Vegan aktivisti in Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice. Dogajanje je popestrila razstava novih slik, ki so jih pripravili pri Slovenskem veganskem društvu z napisi o živalih, naravi. Postavljene so bile v krogu na sredini trga. Nekoliko odmaknjeno pa sta bili postavljeni stojnici društev, kjer so bili na voljo letaki, revije, manjša degustacija veganskih slaščic in žitnega mesa. Prisotni smo bili na voljo za pogovor z mimoidočimi, ki jih je tematika ali samo dogajanje pritegnilo. Bili smo presenečeni, saj so bili Slovenci kot tujci odprti in pripravljeni prisluhniti. Zbirali smo prijave na veganski izziv. Razstava slik na tako obljudenem trgu je pritegnila veliko ljudi in dajala odmevno sporočilo živali, prijateljic in sobitij, ki si želijo živeti.

Album slik:
https://www.facebook.com/pg/VeganskoDrustvo/photos/?tab=album&album_id=1902849739801469

Dan odprtih vrat na kmetiji Za Naravo z mednarodnim srečanjem in aktivnostmi za živali in naravo (6. 10. 2018)

Kot vsako prvo soboto v mesecu, smo bili tudi 6. oktobra prisotni na kmetiji Za Naravo na Ostrožnem pri Ponikvi s stojnico in našim info-materialom. Dan odprtih vrat je tokrat spremljalo mednarodno srečanje, predvsem mladih, iz Slovenije in Hrvaške. Bili so tudi nekateri predstavniki hrvaških društev za živali, kot sta Oslobođenje životinja in Glas životinja. Kmalu po jutranji usmeritvi ter predstavitvi dnevnih aktivnosti za živali in naravo smo se odpravili v bližnji gozd, kjer smo čistili ptičje valilnice in hranilnice ter jih polnili s semeni. Z gozdnih tal smo pobirali odpadle veje in popravili oz. dogradili igluje – zatočišča za gozdne živali in jim tako pomagali, da bodo lažje preživele težje vremenske razmere in prihajajočo zimo, ko bodo dobile še seno in koruzo, pridelano na kmetiji. Potrebno se je zavedati, da so živali zaradi pozidave površin, industrializacije in intenzivnega poljedelstva izgubile velik del svojega življenjskega prostora in hrane, zaradi lova pa so neprestano v pregonu. Popoldan je pripadal še eni aktivnosti za rastline. Z motikami smo se odpravili v mlad sadovnjak, kjer smo prerahljali 30-centimetrski travnati pas tal okoli debel, da bi korenine dosegel kisik in bi mlada drevesa lažje zadihala. Sledila je delavnica, kjer so izdelovali enostavne ročne izdelke iz semen, oreščkov in sadja za ptice ter druge živali, ki smo jih po čiščenju še zadnje ptičje hranilnice nanje tudi obesili. Naredili smo zalogo za obešanje čez zimo. Druženje smo sklenili z izmenjavo vtisov in mnenj o minulem dnevu, pogovarjali smo se o raznih aktivnostih in dogajanjih za naravo in živali, ki potekajo v posameznih deželah. Udeleženci so poročali, da so preživeli lep sončen dan, s polno mero novih izkušenj in doživetij, bili so veseli, da so lahko obiskali kmetijo, videli način pridelovanja hrane z biotopi in da so lahko pomagali živalim in drugim bitjem narave. Hvala kmetiji Za naravo za pomoč pri organizaciji srečanja.

Slike: 
https://drive.google.com/…/19R1V0bMR5Uqlen6kMQ2N8ywPLTwbGMa…

VegaMarket v Mariboru (6. 10. 2018, Mala tržnica Maribor, 8:00-13:00)

Prav tako 6. oktobra, smo bili z društvom prisotni na VegaMarketu, na prvem tovrstnem dogodku v Mariboru, na Mali tržnici, kjer so se predstavili ponudniki veganske hrane ter raznih izdelkov in pridelkov. Na voljo je bilo ogromno možnosti za okusen brunch. Predstavljenih je bilo nekaj dobrodelnih organizacij, ki delujejo na področju zaščite živali v Sloveniji. Zraven organizatorja, Slovenskega veganskega društva, sta bila prisotna tudi Društvo za zaščito živali Maribor in Animal Angels. Na večjem delu našega razstavnega prostora so lahko mimoidoči prejeli revijo Osvoboditev živali, letake, majice, vrečke in drug sporočilni material, na preostalem delu pa so lahko obiskovalci VegaMarketa degustirali veganske prehranske izdelke iz ekološkega kmetovanja in predelave Vege&Dobro.

Album slik:
https://www.facebook.com/pg/VeganskoDrustvo/photos/?tab=album&album_id=1905086126244497&__tn__=-UC-R

1. Mednarodni protest za prepoved lova, (27. 10. 2018)

27. oktobra 2018, ob 11. uri, se je na trgu Josipa Jurija Strossmayerja v Zagrebu zgodil prvi mednarodni shod za prepoved lova, ki ga je organizirala hrvaška iniciativa Oslobođenje životinja. 
Prisotni smo bili tudi člani Društva za osvoboditev živali in njihove pravice. Delili smo revije ”Osvoboditev Živali” in knjižico ”Dejstva proti lovu”, nato smo se priključili udeležencem na mirnem protestu s plakati po centru Zagreba. Po shodu smo imeli priložnost predstaviti delovanje društva zbranim udeležencem.

Članek, slike, video: 
http://oslobodjenje-zivotinja.com/video-odrzan-1-medunarodni-prosvjed-za-zabranu-lova-upucati-slobodnozivuceg-jelena-je-jednako-moralno-pogresno-kao-i-zaklati-uzgojenu-kravu/?fbclid=IwAR03p_MiTOfTZ6bkH2UHOyO1kRFjZk1cRZ71ZY4LhTSx9Lj9QpOVJxIVQPw

Shod za pravice živali – Animal Rights March – Ljubljana, (3. 11. 2018)

Sodelovali smo na vseslovenskemu shodu za pravice živali, ki so ga organizirali Vegan aktivisti. Po ljubljanskih ulicah se je odvijal 3. novembra 2018 in se zaključil z govori na Prešernovem trgu. Množični shod za pravice živali je dokazal, da tudi pri nas mnogim ni vseeno, da naša družba odobrava izkoriščanje živali za svoje ne nujne potrebe. S številnimi transparenti in s skandiranjem gesel smo opozarjali na krivice, ki se godijo živalim, njihovo suženjstvo, kruto izkoriščanje in smrt. Živali so čuteča bitja, ki imajo svoje družine in si želijo biti svobodne tako kot mi in nočejo umreti v klavnicah. Zato postani vegan – za živali, zase in za pravičnejši svet! Pridružili so se nam tudi prijatelji iz hrvaške iniciative Oslobođenje životinja.

Slike:
https://www.facebook.com/pg/veganaktivisti/photos/?tab=album&album_id=490607971441676

[/tdc_zone]