VEGE PIKNIK v idili Mestnega parka Celje, 23.9.2017

Na sončno soboto, 23.9. 2017 je v Mestnem parku Celje potekal 1. Vege piknik, ki so ga je organizirali člani Društva za osvoboditev živali in njihove pravice. Namen piknika je bil ljudem približati zdrav način veganskega življenja in predstaviti svobodo in pravice za vse živali.

Letos so se tudi na celjskem predstavili ponudniki in razstavljalci veganske prehrane in izdelkov. Manjkala niso tudi društva za zaščito živali, ki so obiskovalcem približala pogled na položaje živali v sodobni družbi ter jih tako opozorila na dejanja krutosti, ki so očem prikrite.

Na stojnicah je bilo možno poskusiti in kupiti različne veganske dobrote, od veganskega golaža, namazov, pekovskih izdelkov, čajev in odličnih sladic. Manjkali tudi niso ponudniki veganskih izdelkov, kot so kozmetika, čevlji in lesene igrače za otroke, ki so obiskovalcem približali, da se lahko izdelujejo, nosijo in uporabljajo izdelki iz naravni materialov, ki niso živalskega izvora. Radovedni obiskovalci so si lahko ogledali virtualni resnični posnetek življenja živali skozi njihove oči ter jim tako omogočil vpogled v realnost mesne industrije. Mnoge je posnetek pretresel ter jih s tem pripravil k razmisleku o krutem izkoriščanju živali v prehranjevalne namene. Dogajanje je popestrilo predavanje magistra Marjana Kreblja, ki nam je predstavil 3 zgodbe veganstva, skozi katere se je (skoraj) vsak obiskovalec lahko našel. Celotno dogajanje piknika so popestrile odlične zelenjavne maskote iz Vegafesta, ki so bile zanimive predvsem za najmlajše. Prijazne prostovoljke so poskrbele tudi za otroški kotiček, kjer so otroci in odrasli lahko ustvarjali z različnimi tehnikami ter izdelovali izdelke iz recikliranih materialov.

Člani društva se zahvaljujemo vsem razstavljalcem, prodajalcem, sponzorjem in  seveda obiskovalcem, ki ste naredili odlično vzdušje na samem pikniku in zaradi vas je organizacija samega dogodka več kot poplačana. Posebna zahvala gre tudi vsem članom Društva za osvoboditev živali in njihove pravice in vsem prijaznim prostovoljcem, kateri ste nam pomagali in omogočili, da se je Vege piknik izpeljal do konca.

Avtor: Romana Stojnšek
Foto: Nadja Andželović