Milijonu vrst grozi izumrtje: Mednarodni okoljski center "Alpe Adria Green"

Človeštvo uničuje naravo, od katere je odvisen njegov obstoj. Milijonu živalskih in rastlinskih vrst trenutno grozi izumrtje, številne bi lahko izgubili že v nekaj desetletjih, opozarja poročilo Združenih narodov. Če želimo ustaviti degradacijo okolja, potrebujemo sistemske spremembe, so posvarili strokovnjaki. Strokovnjaki so opozorili, da okoli osem milijonov živalskih in rastlinskih vrst umira po stopnji, ki je od več deset- do več stokrat hitrejša kot v zadnjih desetih milijonih let. Poročilo prvič v zgodovini IPBES izpostavlja pet glavnih razlogov za izgubo vrst in degradacijo narave. Prva dva, ki močno vodita pred drugimi, sta izginjanje oziroma izginotje habitatov zaradi spremenjene rabe zemlje in morij ter neposredna človeška raba rastlin in živali, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Kmetijske prakse, vključno s široko uporabo pesticidov, vplivajo na žuželke in druge živalske vrste z uničevanjem njihovih naravnih habitatov.

Branje celotnega članka.

Posledice živinoreje na globalno segrevanje

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je priznala, da masovna živinoreja povzroča več toplogrednih plinov kot celoten prometni sektor. Z drugimi besedami: živinoreja je eden največjih vzrokov za globalno segrevanje, ki vedno bolj ogroža življenje na našem planetu.
Celoten članek
Originalen članek FAO (v angleščini)

Ali morilec anonimnih žrtev ni morilec?

Anton Komat je napisal članek, ki govori o nevarnih kemikalijah v naši prehranjevalni verigi, predvsem metilživo srebro, ki se nahaja v morski hrani. Povdarja nevarnost, kateri se izpostavljajo predvsem nosečnice, ki uživajo takšno hrano ter neodgovornost plačanih “strokovnjakov”, ki zlorabljajo svojo avtoriteto, da v interesu kapitala priporočajo in legalizirajo takšno zastrupljanje.
Preberite celoten prispevek

Dokumentarni film o grozljivih posledicah gensko spremenjenih rastlin in žival

Na spodnjem linku lahko pogledate dokumentarni film Življenje uhaja iz kontrole oz. Genska tehnika – igranje z življenjem. Film prikazuje katastrofalne posledice gensko spremenjenih rastlin in živali. Film je tako pomemben, da vas prosimo, če ogled priporočite tudi vašim prijateljem in znancem. Film ima slovenske podnapise. 
http://video.google.com/videoplay?docid=1876901729566469042&hl=en