Domov Članki Generalni direktor Impossible Foods udaril po »najbolj uničujoči tehnologiji na svetu do...

Generalni direktor Impossible Foods udaril po »najbolj uničujoči tehnologiji na svetu do sedaj«

Generalni direktor podjetja Impossible Foods (Nemogoča hrana) Pat Brown je prinesel vročo novost na CES 2020 v Las Vegasu, največji ameriški sejem potrošniške tehnologije. Vodja podjetja, ki proizvaja meso na osnovi rastlin, ni samo predstavil dveh novih izdelkov, zmlete svinjine in alternativne svinjske klobase, temveč je v intervjuju za Yahoo Finance napadel mesno industrijo in jo označil za »najbolj uničujočo tehnologijo na Zemlji doslej.«

Končni cilj podjetja je popolnoma nadomestiti živali kot obliko hrane do leta 2035. 

Impossible Foods že ponuja svojo govejo alternativo v svojem Impossible burgerju, ki uporablja rastline in vključuje heme beljakovine na osnovi soje, kar daje burgerju lažno kri, zaradi katere »krvavi«. Nova ponudba klobas bo na prodaj januarja 2020 na 139 lokacijah Burger Kinga na različnih testnih trgih po ZDA, o ponudbi mlete svinjine pa še ni bilo govora. Najnovejša poteza Impossible Foods prihaja v času, ko se razvnemajo »vojne« zaradi lažnega mesa. Največji konkurent družbe Beyond Meat (BYND) je v letu 2019 v javnosti objavil, da so julija cene delnic IPO narasle s 25 dolarjev pa na kar 234 dolarjev, preden so se v torek, 7. januarja 2020, ustavile na 83,89 dolarjev. V torek, 7. januarja 2020, je Impossible sporočil Reutersu, da ne išče več dogovora o dobavi McDonald’su (MCD) s svojim Impossible burgerjem zaradi omejene oskrbe. Delnice Beyond Meat so ob tej novici poskočile.

Mesno industrijo tako rekoč pražijo na žerjavici

Za alternativami za goveje in svinjsko meso, ki so že na mizi, Brown pravi, da so na poti alternative za piščance in purane, pa tudi druge možnosti za meso na osnovi rastlin. 

Na novinarski konferenci CES 2019 v Las Vegasu, Nevada, 7. januarja 2019. Pat Brown predstavlja Impossible burger 2.0, novo in ​​izboljšano različico rastlinskega veganskega burgerja, ki ima okus kot prava govedina. (Foto Robyn Beck / AFP) 

»Zapomniti si morate, da bo Impossible storil vse, da bo dosegel svoj namen, da bo popolnoma nadomestil živali v pridelavi hrane, do sedaj najbolj uničujočo tehnologijo na Zemlji,« je dejal Brown. »To pomeni, da bo Impossible Foods vsak izdelek, ki ga trenutno izdelujemo iz živali, komercializiral z rastlinsko, boljšo, okusnejšo, cenovno ugodnejšo in veliko bolj trajnostno različico tega izdelka 

Brownove trditve o vplivu mesne industrije na okolje so utemeljene. Obstaja več študij, ki so povezale meso z vsem, od podnebnih sprememb do bakterij, ki so odporne na antibiotike. Zato, pravi, je Impossible Food tako pomembna.

Podoben razlog za obstoj svojih izdelkov ponuja podjetje Beyond Meat, ki navaja vpliv mesne industrije na okolje kot primer, zakaj so potrebne rastlinske alternative.

»To je zelo pomemben problem, ki ga je treba rešiti,« je dejal Brown. »Pridelava svinjine je dejansko veliko javnozdravstveno vprašanje, saj je prašičem dajejo dejansko več antibiotikov kot vsem ljudem skupaj. To je glavni vir povzročiteljev bolezni (patogenov), odpornih na antibiotike.« 

Izdelki veganskih proizvajalcev burgerjev Beyond Meat Inc. so na prodaj na trgu v Encinitasu v Kaliforniji, ZDA, /5. junija 2019. REUTERS /

Medtem ko je bilo veliko razprav o vplivu mesne živinoreje na podnebne spremembe zaradi metana, ki ga proizvajajo domače živali, Brown pravi, da se Impossible Foods osredotoča poleg tega še na druge vplive na okolje. »Seveda ne gre samo za podnebje, temveč za biotsko raznovrstnost, vodne vire, onesnaževanje vode in podobno,« je dejal Brown. 

Vpliv rastlinskih mesnih nadomestkov na prehrano je bil za podjetja prav tako pomemben. In čeprav imajo manjšo količino nasičenih maščob, kot izdelki na osnovi živali, imajo rastlinski burgerji, kot je Impossiblov, več natrija kot goveje meso.

Vendar izdelki iz svinjine Impossible nikomur ne bodo koristni, če ne bodo imeli dobrega okusa. »Na srečo,« pravi Brown, »ko sem preizkusil koruzni tacos z mehko skorjo in ga primerjal s ponudbo mlete svinjine podjetja, naj povem, da je okus rastlinske svinjine Impossible Foods bolj podoben resnični stvari, kot si lahko predstavljate. Ni suha in celo porjavi kot svinjina. Če ne bi vedel, da je rastlinska, ne bi mogel ugotoviti razlike. V preizkusu okusa Yahoo Finance lanske jeseni je  Impossiblov burger rahlo presegel Beyondovega.

Kar se tiče svinjine, bomo morali samo počakati in videti, kako se razvija preostali svet. 

 

Vir: Daniel Howley  Technology Editor

Yahoo Finance, January 8, 2020

https://finance.yahoo.com/news/impossible-foods-pat-brown-slams-meat-industry-182742649.html 

Prevod: Blanka Prezelj

Zadnji prispevki

Po prepovedi pesticidov cveti narava, kmetijstvo in turizem (Lupa portal)

Kot poroča portal Lupa, je indijska država Sikkim prepovedala vse pesticide. Po prepovedi pesticidov se je narava ponovno razbohotila, poljščine uspevajo vse...

PRAVICA DO MOŽNOSTI VEGANSKEGA OBROKA V VZGOJNO IZOBRAŽEVALNIH USTANOVAH

VEGANSTVO je Svet Evrope, vodilna organizacija za spoštovanje človekovih pravic v Evropi, potrdil kot pomembno, resno in koherentno prepričanje. Po Ustavi Republike...

Sara Zupan: “PRIHAJA KNJIGA VEGANSKIH PRIČEVANJ.”

Sem književnica in pisateljica, veganka, navdušenka nad zdravo prehrano in mama. Lani novembra je izšel moj prvi roman Zapiski nore sladostrastnice, izid...

Peter Maričić: “TUDI PROSTOŽIVEČE ŽIVALI JE POTREBNO OSKRBETI.”

Svoje življenje je pomoči živalim posvetil tudi 39-letni veterinar Peter Maričić iz Kopra, ki se na Veterinarski ambulanti Koper ukvarja z nekonvencionalnimi...

Biolog mag. Matjaž Jež: »NEKEGA DNE SE BO URAVNOTEŽENJE VSEKAKOR ZGODILO.«

Mag. Matjaž Jež, biolog, nekoč direktor mariborske enote Zavoda RS za varstvo narave, zdaj že upokojen, naravovarstvenik in ustanovitelj Društva narava Pohorja,...

LJUDJE, KI DAJEJO GLAS ŽIVALIM: Kristina Franza

Veličina naroda se kaže v tem, kako ravna z živalmi. (Mahatma Gandhi) V individualistično naravnani industrijski družbi je težko najti sočutje...