Domov Članki GRAJENJE ZAVETIŠČ ZA ŽIVALI V GOZDOVIH

GRAJENJE ZAVETIŠČ ZA ŽIVALI V GOZDOVIH

Besedilo: Iztok Vonča

V poletnem in jesenskem času je Društvo za osvoboditev živali začelo s projektom – delavnico grajenja zavetišč za živali v gozdovih, kot smo to zapisali že v prejšnji številki revije.

Namen projekta je, da pomagamo živalim v gozdu, da se lahko zatečejo v zavetišče, kadar so težke okoliščine (sneg, dež, veter …).

Pri projektu so sodelovali člani, ki so s sredstvi društva letos postavili prvo zavetišče na lokaciji Rakitne, kjer je veliko divjih živali.

Za postavitev zavetišča mora lastnik gozda oz. posestva dovoliti, da se gradnja lahko izvede, prav tako mora biti primerna lokacija.

Zavetišča se postavijo na odročnem mestu, stran od cest in vasi, tam, kjer
se nahajajo gozdne živali.

Sama izdelava zavetišča traja približno dva dni.

Velikost zavetišča je v širino 2 m, v dolžino 2 m in v višino 1,8 m. Narejena sta dva vhoda v velikosti 1 m (širina) x 1,5 m (višina).

Prvi dan se pripravi leseno ogrodje zavetišča. Pri izdelavi ogrodja je potrebnih približno 65 m lesenih palic, približno 150 vijakov in 7 m2 polivinila za streho.

Drugi dan se material dostavi na lokacijo, kjer se prične gradnja. Gradnja traja okoli 4 ure, da se sestavi ogrodje in ojača, da je stabilno. Ko je ogrodje končano, se vse skupaj na koncu obda z vejevjem, ki se ga pobere v okolici zavetišča. Prav vejevje je glavna lastnost, da je zavetišče primerno za oddih živali, hkrati pa se s tem vzdržuje čistost gozda, saj se v okolici pogosto pobere poškodovano vejevje in se z njim obda zavetišče, za večjo kakovost.

Revija Osvoboditev živali, letnik 20, št. 44, dec. 2022, str. 57.

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...