IZJAVA ZA MEDIJE, Stvarnopravni zakonik, “Žival je čuteče živo bitje.”

1442

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, Ostrožno pri Ponikvi 26, 3232 Ponikva

IZJAVA ZA MEDIJE

Za takojšnjo objavo

21. 11. 2019

# # #

Vlada bo danes na seji potrdila predlog sprememb Stvarnopravnega zakonika (SPZ), med katerimi je tudi novi 15.a člen, ki določa, da določbe SPZ veljajo za živali le, če specialni zakon, kot je Zakon o zaščiti živali, ne določa drugače. S tem se le odpravi dosedanja neskladja med zakoni in s tem Slovenija sledi zgledu Avstrije, Nemčije, Švice in drugih držav. Do zdaj se je SPZ uporabljal tako, da so se živali obravnavale enako kot stvari.

Pobudniki smo želeli novi člen oblikovati tako, da se poudari razlika med živalmi in stvarmi. Zato smo predlagali, da se zapiše, da je žival »čuteče živo bitje«, kar je že zapisano v 13. členu Lizbonske pogodbe in s tem del evropskega in slovenskega pravnega reda. Takšno besedilo je Ministrstvo za pravosodje poslalo v medresorsko usklajevanje in bilo je potrjeno (dokument z datumom 30. 10. 2019). Sredi novembra pa je nekdo v vladi zahteval umik izraza “čuteče” bitje in po naših informacijah celoten predlog sprememb SPZ ni mogel na potrjevanje na vlado, dokler ta beseda ni bila umaknjena.

Besedilo ima predvsem simbolni pomen, saj 15.a člen predvsem odpravlja neskladja in nima neposrednih posledic. Zato je zanimivo, da nasprotuje uporabi izraza “čuteče živo bitje” vlada, ki ob vsaki priložnosti poudarja, da Slovenija spoštuje evropski pravni red. Poskušali smo izvedeti, kdo konkretno je v zadnjem trenutku temu nasprotoval, vendar nam niso hoteli razkriti. Predlagamo novinarjem, da o tem povprašajo Marjana Šarca, Mira Cerarja, Karla Erjavca in Alenko Bratušek, da javnost izve, kdo brez utemeljitve zavlačuje potrditev medresorsko potrjenih sprememb zakonika, ki uvaja tudi druge bolj nujne novosti, zaradi trmastega nasprotovanja eni besedi, ki je že del slovenskega pravnega reda.

Kdorkoli ima doma žival, lahko potrdi, da je čuteče bitje, in kdor je pravnik, lahko vladi pojasni, da zavrača nekaj, kar je s podpisom Lizbonske pogodbe že sprejela. Čeprav člen nima direktnega vpliva, pa gre za pomembno simbolno gesto, da se to isto besedilo pojavi tudi v slovenskem zakonu. Tako pa bo vlada potrdila stavek, da je žival »živo bitje«, kot da obstajajo tudi mrtva bitja.

Več informacij: varuhinja@osvoboditevzivali.si

Opomba:

Objava v Delu razkriva, katera politična stranka zavlačuje potrditev medresorsko potrjene spremembe zakonika:

https://www.delo.si/novice/slovenija/zivali-ziva-a-ne-tudi-cuteca-bitja-252546.html

Še nekaj drugih objav:

https://www.rtvslo.si/mmcdebata/se-klavci-vam-povedo-da-so-zivali-cuteca-bitja/505716

https://www.24ur.com/novice/svet/opredelitev-zivali-kot-samo-zivih-bitij-je-neskladna-z-lizbonsko-pogodbo.html