Domov Članki KAKO VEGANSKA JE VAŠA UMETNOST? Pogovor z ustanoviteljico Art Tiffina, dr. Pragyo...

KAKO VEGANSKA JE VAŠA UMETNOST? Pogovor z ustanoviteljico Art Tiffina, dr. Pragyo Agarwal

Prenehali ste jesti vse izdelke živalskega izvora, pijete samo veganom prijazne pijače, iz vaše uporabe ste odstranili volno, svilo, usnje in krzno. Vaši izdelki za nego kože in ličila so veganski in narejeni brez krutosti, kupujete le etične gospodinjske izdelke. A žal to ni vse. Živalske sestavine se še vedno uporabljajo v mnogih drugih vsakdanjih izdelkih. Morda boste presenečeni, vendar je veliko materialov za likovno umetnost, ne le čopiči, temveč tudi mnogi drugi pripomočki, od barv do svinčnikov, narejenih iz živalskih derivatov. K sreči obstajajo podjetja in blagovne znamke, ki to poskušajo spremeniti z uporabo sestavin in alternativ na rastlinski osnovi. Art Tiffin počne ravno to. Podjetje je bilo ustanovljeno z namenom uvajanja umetniških potrebščin in materialov brez krutosti, v obliki čudovitih mesečnih paketov, na primer ličil. Pogovorili smo se z ustanoviteljico Art Tiffina, dr. Pragyo Agarwal, da izvemo več in odkrijemo, kako se lahko izognemo škodovanju živalim, a smo še vedno kreativni.

Mnoge sestavine, uporabljene v umetniških materialih, niso veganske ali proizvedene brez krutosti, na primer večina ščetk in rdečega pigmenta kot je karmin. Kateri so najpogostejši in manj pogosti krivci, na katere bi morali biti pozorni?

Z našimi obsežnimi raziskavami in testiranji smo našli nekatere od njih. Akvarelne papirje lahko dimenzionirate z želatino; nekatere barve vsebujejo volovski žolč; črnilo lahko vsebuje šelak vezivo ali lignje in sipe, zdrobljene hrošče košeniljke ali zoglenele živalske kosti; umetniški svinčniki imajo čebelji vosek; lepilo ima zajčjo kožo, čopiči pa živalske dlake kune, veverice, munga, konjske ali prašičje dlake. Volovski žolč se pridobiva iz krav in se uporablja kot sredstvo za vlaženje v večini akvarelnih barv. Nekatere barve, zlasti slonokoščeno črna in kostno črni pigmenti, pogosto izvirajo iz zoglenelih živalskih kosti.

Karmin je velik problem, ne samo v umetnosti, ampak tudi v kozmetiki. Lahko je zavajajoče za tiste, ki ne poznajo znanstvenega imena pigmenta. Čemu se moramo izogibati in kaj se uporablja za ustvarjanje rdečih odtenkov, ki so proizvedeni brez krutosti in so veganski?

Karmin je naravno barvilo, ki ga pridobivajo iz posušenih zdrobljenih kohinealnih žuželk, ki so doma v Mehiki in Južni Ameriki. Žuželkam, ki proizvajajo karminsko kislino, to kislino iztisnejo iz telesa in jajc, nato jo pomešajo z aluminijevimi ali kalcijevimi solmi, da dobijo karminsko barvilo, znano tudi kot kohineal. V 16. stoletju so ga prinesli v Evropo in zaradi svoje živo rdeče barve je postalo izjemno priljubljeno. Uporablja se tudi pri šminkah in nekaterih barvilih za živila. Za razliko od lepotilnih in živilskih izdelkov je nemogoče vedeti, kaj je v naši barvi, saj na embalaži ni jasnih smernic in ni navedenih sestavin.

 Vendar pa številne barve vsebujejo sintetično proizvedena barvila kot nadomestilo. Alizarin Crimson je bil izvlečen iz korenin rastline brošč v 18. stoletju in nato sintetiziran sredi 19. stoletja, drugi pigment, minium, znan tudi kot rdeči svinec, pa je v nekaterih barvah nadomestil karmin, čeprav ti sintetično proizvedeni pigmenti v resnici tudi niso okolju prijazni. Z uporabo tradicionalnega znanja se lahko barve na osnovi rastlin proizvajajo tudi iz cvetov, vendar so stroški proizvodnje zelo visoki.  

Ali obstajajo neveganski izdelki, ki še nimajo veganske alternative?

Črne barve in črne sepije se proizvajajo s črnilom glavonožcev (lignji ali drugi mehkužci). Tudi če se proizvajajo iz črnih saj ali ogljika, se uporablja vezivno sredstvo, ki vsebuje želatino ali šelak ali včasih indigo in modra barvila iz zdrobljenih školjk mehkužcev. Preizkusila sem različna črnila, vendar ni bilo mogoče najti nobenega kakovostnega črnega risarskega črnila, ki bi bilo vegansko. Obstajajo veganske tetovaže, vendar jih še nisem imela priložnosti preizkusiti.

Ali je mogoče namesto standardnega črnega črnila uporabiti še kaj drugega?

Obstaja orehovo črnilo, ki ni čisto črno, ampak je sepija, in lahko daje različne odtenke rjave barve, odvisno od tega, koliko vode zmešamo z njim.

Kako enostavno je v trgovinah in na spletu najti veganske blagovne znamke za umetnost?

Čedalje lažje je, vendar  le, če veste, kaj iščete. Kot sem že omenila, na tem področju ni veliko jasnosti, niti dobavitelji pogosto ne vedo, kaj je v umetniškem  materialu. Hodim naravnost k samim proizvajalcem in čeprav nekateri nočejo razkriti natančnih sestavin, se mnogi zavedajo, da morajo biti umetniške potrebščine in materiali okolju prijazni in brez krutosti. Obstaja nekaj prekomorskih blagovnih znamk, ki so bolj naravne, vendar v Veliki Britaniji niso na voljo in jih ni mogoče poslati zaradi pravil o uvozu barv in pigmentov. Tudi stroški so lahko precej visoki.

Katere veganske znamke za umetnost brez krutosti lahko priporočate?

Faber-Castell, Daler-Rowney in Derwent so nekatere dobre blagovne znamke, vendar niso vsi njihovi izdelki veganski. Sennelier je še ena blagovna znamka, ki se zaveda ekoloških in etičnih načel.

Ali je danes večje povpraševanje po veganskih materialih za umetnine? Ali menite, da bodo v bližnji prihodnosti živalske sestavine iz materialov za umetnost postopno odpravljene ali nas čaka še dolga pot do tega?

Zahvaljujoč večji ozaveščenosti o pravicah živali in dostopnejšemu veganskemu življenjskemu slogu je v Združenem kraljestvu po rezultatih zadnje raziskave, ki jo je izvedlo združenje The Vegan Society v letu 2016, že več kot pol milijona veganov. Vendar je problem, ker ni širšega zavedanja o tem, da umetniški materiali vsebujejo živalske izdelke in torej niso brez krutosti. V zvezi s tem je pred nami dolga pot, da dosežemo enake standarde in stroge smernice ter preglednost, kot so sedaj na voljo za lepotilne in prehranske izdelke. Art Tiffin je bil zasnovan z glavnim ciljem, da ozavešča o veganskih umetniških materialih, raziskuje in testira umetniške materiale in pripomočke, stopi v stik s proizvajalci in dobavitelji ter pridobi večjo preglednost o tem, kakšni materiali se uporabljajo za naše umetniške pripomočke.

Tudi slikarska platna so lahko impregnirana s snovmi, ki niso rastlinskega izvora, in tudi navadni grafitni svinčniki niso vsi veganski. Pri nas so dostopni svinčniki in barvice znamke Faber-Castell, ki so veganski. Prav tako imamo na voljo barvice in svinčnike znamke Derwent, od katerih so skoraj vsi veganski. Za druge znamke barvic in svinčnikov, ki so na voljo v Sloveniji, pa žal nikjer ne najdem podatkov, ali so rastlinskega izvora ali ne.

Prevedla: Blanka Prezelj

Vir:

http://www.ethicamagazine.com/living/vegan-cruelty-free-art-supplies-materials-art-tiffin-interview

Na naslovni sliki: dr. Pragya Agarwal

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...