Anketa: znani o nošenju krzna

Nekatere znane vegetarijance smo povprašali o tem, kaj menijo o modnem trendu – nošenju krzna…

Lara Baruca
Ko vidim kakšno damo v razkošnem krznenem plašču, mi pride na misel, kako bi se počutili mi, če bi se na planetu Zemlja naselili nezemljani in bi nas, ljudi, zaradi modnih smernic začeli slačiti iz kože. Narava je nekaterim bitjem podarila krzno, da jih zaščiti, v pradavnini se je tudi človek z njim ščitil – šlo je za boj za preživetje, danes pa nošenja krzna enostavno ne razumem. Morda želijo dame z njim poudariti višji družbeni status, na žalost pa poudarjajo le nehumanost in se tega očitno niti ne zavedajo. Osebno se zavestno nikoli nisem odločala o tem, moje telo je že od rojstva zavrnilo meso in ga nikoli nisem mogla jesti, s tem pa sem mogoče privzela spoštovanje do bitij, ki žal ne znajo govoriti našega jezika, kar pa še ne pomeni, da ne trpijo.

Irena Vrčkovnik
Nad krznom nisem bila nikoli navdušena, tudi prej ne, ko še nisem bila vegetarijanka. Vem, da se lahko zelo toplo oblečemo tudi brez tega, da koga zato ubijemo in oderemo. Vendar se moda pač ne ozira na nič drugega kot na to, kaj bo šlo dobro v prodajo, ne glede na žrtve. Meni osebno bi bilo nerodno obleči krzneni plašč in iti med ljudi. Še dobro, da se vsaj nekateri kreatorji zavedajo nehumanosti nošenja krzna in propagirajo umetno, ki je zame dosti lepše, saj pravo krzno paše le tapravim in živim živalim.

Andraž Hribar
Krzno nosijo ljudje že od začetka človeštva dalje. Takrat je bila to nuja, danes ni več. Danes to niti ni več stvar prestiža. To je le napuh in izraz neozaveščenosti, brezbrižnosti in primitivizma. V bistvu nimam nič proti nošenju krzna, ker to živali počnejo vsak dan. Motijo me ljudje, ki ga nosijo. Problem je v tem, ker si dame in gospodje ne želijo krzna kakšne povprečne, slovenske krave, ampak hrepenijo po koži kun, tigrov, risov,…. Bolj je živalska vrsta redka in na robu preživetja, bolj je zaželena, draga,….

Kaly, Select
Pravijo, da, če hočeš biti IN, moraš slediti modi. Sama modo zelo spremljam, kar pa ne pomeni, da ji dejansko slepo sledim. Rada oblečem tisto, v čemer se sama dobro počutim in rada modo tudi po svoje prikrojim. Po pravici povedano, mi je letošnja moda glede krzna všeč, ampak sem definitivno za nošenje umetnega krzna. Izdelki so dandanes tako kvalitetni, da skorajda ni več razlike med pravim in umetnim. Ne vem, kdo bi si sploh želel imeti okoli svojega vratu obešeno mrtvo lisico ali katero drugo žival? Vegetarijanka sem že 16 let. Pravega krzna nisem nosila nikoli in ga najbrž tudi nikoli ne bi, pa čeprav bi mogoče uživala meso. Prehranjevanje je eno, nositi kožo mrtve živali na svojem telesu pa drugo. Nismo več v dobi kromanjoncev in neandertalcev, da bi bila takšna oblačila potrebna. Se pa spomnim ene življenjske izkušnje, ki se je očitno zgodila z razlogom. Stara sem bila okoli 7 let. Med sprehodom sem mami vzela lisico in si jo nadela okoli vratu. Čez minuto se je mama obrnila in lisice ni bilo več na meni. Kam je izginila, še dan danes ne vemo. To je bila moja edina izkušnja s pravim krznom v življenju in tudi zadnja.

Jadranka Juras
Modni oblikovalci, ki v svojo modo vključujejo pravo krzno, bi morali kak teden delati na farmi “krzna” in verjamem, da bi vsak trikrat razmislili, če bi ga še vedno uporabljali. O takih ljudeh nima smisli izgubljati besed. Ne zavedajo se, kakšno trpljenje povzročajo na svetu. To so ljudje brez posebne moralne zavesti, ki živijo v svojem svetu, kjer je vladar denar, pamet pa na dopustu. Sicer pa, kar bodo sejali, bodo želi in bojim se, kaj jih čaka v prihodnjem življenju – upam, da se ne bodo rodili na “krzneni farmi” kot mala uboga činčila, zaradi katere potem jaz ne bom mogla spati. Proti nošenju krzna sem, odkar sem začela razmišljati s svojo glavo (precej zgodaj). Zakaj? Mislim, da so slike izmučenih, odrtih, pobitih živali zadosten argument, zakaj. To nehumano početje je odraz sodobne družbe, ki je precej bolna, egoistična in sebična. Ne živimo več v pradavnini, tako da je ta izgovor z jamskimi ljudmi naravnost beden. Sodobna tehnologija nam ponuja ogromno alternativ proti mrazu, zato je tudi to slab izgovor, da krzno nosijo, ker jih zebe. Ko bomo ljudje smatrali živali za čuteča bitja in ko bomo začeli z njimi živeti v sožitju in ne samo v izkoriščevalskem odnosu – takrat bo na svetu manj agresije, več sreče in konec koncev veliko manj trpečih bitij.

Trkaj
Je to trend? Naj tiste gospodične in gospodje, ki nosijo krzno, sami oderejo žival, pa bomo videli, kako “trendy” je to! Vzgojen sem bil v takšnem razmišljanju, tako da si ne postavljam vprašanj, zakaj sem proti nošenju krzna. Bolj me zanima, zakaj so ostali za nošenje krzna. Ljudje bi radi bili lepi…, razumem, ljudje bi radi bili videni…, tudi ta bi šla čez, ljudje bi radi bili srečni…, naravno! Vendar z obleko in posredno z ubijanjem? Prosim lepo, to je enako, kot da bi si rekli, pojdi na sprehod in bi prijeli baseball kij in se začeli nemudoma tolči po obeh kolenih.

Zdeslav Grubišić, skupina Objem
S trenutno modo se kaj preveč ne obremenjujem. Krznenih in usnjenih izdelkov ne kupujem. Živali se mi pa vsekakor smilijo. Sicer so pa umetna krzna tako kvalitetna, da z lahkoto zamenjajo pravega. Ravno proti nošenju nisem, ker sam sicer nosim jakno, ki je usnjena, vendar podedovana od dedka. Kot sem že dejal, kupil pa nikoli ne bi usnjenega ali krznenega izdelka. To velja tudi za darila drugim.

Alenka Vidic
Kljub temu, da se znane manekenke na modnih pistah zavijajo v krznene izdelke, sama tovrstnih oblačil ne nosim in ne podpiram zlorabljanja živali. Menim, da se ljudje premalo zavedajo, da po vsem svetu obstajajo farme, kjer nemočne živali vzrejajo v te namene. Zdi se mi, da se za pravice živali zanima vse več ljudi. K temu so pripomogle tudi nekatere znane osebe, še posebej so korak več naredili v tujini, kjer so se nekateri zvezdniki v opozorilo tudi slekli. Zavedati pa se moramo, da se bo krzno prodajalo, dokler se bodo našle stranke, ki bodo tovrstne izdelke kupile.

Alenka Paulin
Krznarska industrija je industrija okrutnega mučenja živali in smrti, zato jo je treba prepovedati kot etično nesprejemljivo, ker je v nasprotju z mednarodno sprejetimi standardi zaščite živali in priporočili za humano ravnanje z živalmi. Modni trendi so pred leti že izključevali naravno krzno in ga nadomeščali z umetnim – očitno so bili pritiski krznarske industrije premočni in modni sektor tega ni zdržal. Sicer pa so modni trendi nekaj, kar je narejeno za mase, za množice, iz psihologije množic pa je znano, da je uporaba možganov oziroma lastne pameti pri množičnem človeku prej izjema kot pravilo. Nošenje krzna pomeni soglašenje z najbolj okrutnim ravnanjem z živalmi. Kdor nosi krzno, direktno finančno podpira mučenje živali – celo plačuje za to, da živali mučijo. Pobijanje živali je morda lahko utemeljeno s preživetjem ljudi, nikakor pa ne z zabavo in okraševanjem. Zato je nošenje krzna moralno nesprejemljivo.

Špela Tratnik, Power Dancers
Vsak dan se znova zavem, da so ljudje zlo tega sveta. Samo pogledaš poročila in ti je vse jasno, vse vojne, nasilja, mučenja živali, požiganje gozdov, ljudi vodi pohlep… V takšnem svetu živimo. Sem zelo povezana z rastlinami in živalmi in ne upam si predstavljati, kako mučijo uboge živali, da nastane en krzneni plašč. Le kdo je takšen monster, da to dela? To bi morali nemudoma prepovedati – osnove etike in morale. Ljudje, ki nosijo krzno, večinoma sploh ne vedo, kako nastane krznen izdelek. Slepi so in sledijo ostalim butalcem. Nimam več besed…

Sebastian
Sem ostro proti nošenju pravega krzna, še posebej zato, ker obstajajo neverjetno kakovostni ponaredki, katerih včasih skorajda ne moreš ločiti od pravega krzna. A še vedno se najdejo posamezniki. No, posameznice, ki se „originalu“ ne bodo odrekle. Porodi se mi vprašanje, kaj vse si bomo ljudje še namislili in kaj vse podredili za zadovoljevanje svojih sprevrženih, luksuznih potreb. Popolnoma proti temu nisem bil, ker mi je kakšna problematika še bolj sporna kot načrtno vzgajanje živali za pridobivanje njihovega krzna, kot recimo testiranja na živalih, športni lov na lisice, zajce ipd., in to celo kar tako, za zabavo. Mislim, da bi bilo treba nekaj naše pozornosti nameniti tudi temu. A ker dandanes obstajajo zares dobra umetna krzna, ne vidim smisla v uporabi pravega, zato le-temu ostro nasprotujem. In hvala bogu, da so 1. novembri zadnje čase veliko bolj topli, kot so bili včasih, da ženske nimajo več modnih revij svojih “pelc mantlov”.

Aleksandra Mori