Domov Članki LABORATORIJSKA ZNANOST JE KRUTA DO ŽIVALI, Neetično testiranje: hranili mačke z mačjim...

LABORATORIJSKA ZNANOST JE KRUTA DO ŽIVALI, Neetično testiranje: hranili mačke z mačjim in pasjim mesom

Besedilo: dr. Katerina Vidner Ferkov

Ameriški znanstveni laboratorij je kupoval pse in mačke v azijskih državah in z njimi hranil zdrave mačke v neetičnem testiranju, piše Dareg Gregorian za NBC News.

Poročilo o delovanju državnega ameriškega laboratorija za kmetijstvo v Marylandu je vzbudilo pozornost opazovalcev za zaščito živali. Jim Keen, nekdanji znanstveni sodelavec agencije za kmetijstvo (USDA), je zgrožen, ker so zdrave mačke z namenom eksperimentiranja hranili z mačjim in pasjim mesom. V ta namen je omenjeni laboratorij med letoma 2003 in 2015 uporabil 400 psov in 100 mačk, ki so jih kupili v drugih, večinoma azijskih državah. Javno pa ameriška politika obsoja prav ta trg zaradi uporabe psov za prehrano ljudi.

Laboratorij pojasnjuje, da so na ta način, da so hranili mačke z mačjim in pasjim mesom, raziskovali bolezen toksoplazme, ki jo povzroča parazit, ki ga prenašajo mačke. Vendar tako nekateri senatorji kot kritični raziskovalci ne prepoznavajo nobene logike v raziskovanju toksoplazme skozi kanibalistično hranjenje mačk. Keen komentira, da ni potrebe na novo okuževati mačke in jih ubijati zaradi raziskovanja toksoplazme, saj znanstvenega preboja na tem področju ni bilo že zadnjih 20 let ter da delo lahko nadaljujejo z že pridobljenimi vzorci. USDA se v ZDA ukvarja s prehrano ljudi, zato Keen ne vidi nobene upravičenosti, da ta agencija v laboratoriju uporablja mačke in pse, ki niso del prehrane ljudi.

Ameriški laboratorij je do zdaj usmrtil 4000 mačk in porabil 22 milijonov javnega denarja za svoje eksperimente.

48.400 živali, ubitih za testiranje biološkega orožja

Britanski Mirror je razkril podatke, da je laboratorij za obrambo, znanost in tehnologijo v kraju Porton Down, Wiltshire, v letih med 2010 in 2017 zaradi vojaškega testiranja ubil okvirno 48.400 živali. Znanstveniki so v tem procesu razstrelili prašiče, okužili opice z biološkim orožjem in zastrupili morske prašičke z živčnim strupom.

Zagovorniki pravic živali trdijo, da so takšni testi nepotrebni in da je število ubitih živali »alarmantno«. Še posebej, ker so živali trpele in bile ubite z namenom testiranja biološkega orožja. Predvsem se sprašujejo, kako lahko družba, ki trdi, da je civilizirana, izpostavlja živali tako strahovitemu trpljenju.

Znanstveniki so živali izpostavili eksplozivom in živčnim strupom ter popisovali njihovo počasno umiranje in trpljenje. Kot poroča Mirror, so bile živali, ki so »teste« preživele, tudi ubite in razkosane za namene raziskave.

Na Danskem so izvedli poizkus streljanja prašičev z različnim strelnim orožjem, nakar jih je medicinsko osebje skušalo obdržati pri življenju »za vajo«. Prašiče so razstrelili, ker so testirali varnostne jopiče za vojsko v Iraku in Afganistanu. Živali so ovili v varnostne jopiče in jih nato izpostavili razstrelivu, potem pa so preučevali njihove poškodbe.

Opice so v vojaškem laboratoriju zastrupili z antraksom in nato opazovali, kako dolgo so umirale in kakšne stopnje bolečine biološko orožje povzroča. Živali so izpostavili tudi bojnim plinom, ki povzročajo opekline pljuč.

Vojaški laboratorij Porton Dow je postal znan, ko je trdil, da sta bila oče in hči Skripal zastrupljena z novičokom in so za to na vsak način želeli okriviti ruske tajne službe.

KAKO LAHKO DRUŽBA, KI TRDI, DA JE CIVILIZIRANA, IZPOSTAVLJA ŽIVALI TAKO STRAHOVITEMU TRPLJENJU?

Revija Osvoboditev živali, letnik 20, številka 43, junij 2022, str. 22-23.

Zadnji prispevki

PRAVNA ZAŠČITA ZVERI – TRN V PETI OBLASTI? Koliko medvedov bo po tihem ustreljenih letos?

Besedilo: Metka Pekle Medvedi in volkovi so v Evropi ogrožena in strogo zaščitena živalska vrsta, zato so pri nas varovani z evropsko in...

JEŽI V NEVARNOSTI, Novi sovražniki ježev

Prevedla: Blanka Prezelj Robotske kosilnice, motorne kosilnice in podobno, zaradi vse večje izgube njihovih prvotnih habitatov število ježkov že leta upada. Dr. Antje Oldenburg:...

BOGOMILI – PRVI PRIJATELJI ŽIVALI IN VEGANI NA BALKANU

Besedilo: Sebastian Hoblaj Ali so bili Bogomili v srednjem veku prijatelji živali in celo prvi vegani na Balkanu? Veliko nakazuje na to, da...

POTI IN STRANPOTI POSKUSOV NA ŽIVALIH

Besedilo: mag. Miloš Židanik, član Etične komisije za poskuse na živalih Poskusi na živalih pomenijo različne postopke, vezane na raziskave v biologiji in...

BAZIČNO RAVNOVESJE – KLJUČ DO OPTIMALNEGA ZDRAVJA

Besedilo: Jelena Dimitrijević Program za razkisanje telesa je v bistvu odgovor na sodoben način življenja in vse pasti, ki se za tem skrivajo....