Domov Aktualne novice LETO V PREGLEDU: Kaj pomeni leto 2019 za gojeno meso?

LETO V PREGLEDU: Kaj pomeni leto 2019 za gojeno meso?

Decembra 2018 sem prosil Paula Shapiroja, uglednega zagovornika zaščite živali in   izvršnega direktorja družbe TheBetterMeat Co., da mi pomaga oblikovati nekaj napovedi o prihodnosti kultiviranega mesa, to je mesa brez zakola, ki nastane z vitro gojenjem živalskih celic. Takrat je Shapiro ravno izdal knjigo Čisto meso (Clean Meat), v kateri je razložil, kako lahko ta nova tehnologija prenovi mesno industrijo in konča intenzivno rejo živali. Eno leto kasneje na tak način pridelano gojeno meso pridobiva na veljavi in ​​prvi vzorci piščančjih medaljonov, ki jih gojijo v laboratoriju, bodo kmalu na trgu, morda v Singapurju.

Toda kaj se je še dogajalo na tem rastočem področju v zadnjih 12-ih mesecih? Poglejmo, kaj je leto 2019 pomenilo za gojeno meso v petih ključnih dogodkih.

  1. Lobiranje:

V avgustu je pet ameriških podjetij za pridelavo kultiviranega mesa (JUST, Memphis Meats, Finless Foods, BlueNalu ter Fork in Goode) združilo moči za izobraževanje in zagovarjanje v imenu industrije.

Ustanovili so skupino, imenovano Združenje za inovacije pridelave mesa, perutnine in morskih sadežev. To je bil velik posel, ki je nakazal zrelost industrije in njeno pripravljenost, da preide gojenje mesa v novo fazo in se začne spopadati z zakonskimi ovirami.

 

  1. Proizvodni obrati:

Za razširitev izdelka podjetja potrebujejo ustrezne proizvodne obrate. Oktobra je izraelski startup Future Meat Technologies objavil načrte za izgradnjo prvega proizvodnega obrata za gojenje mesa, lociranega južno od Tel Aviva. Podobne projekte so med drugim napovedali tudi Mosa Meat in Aleph Farms.

 

  1. Označevanje:

Tekom let je bilo poimenovanje takega kultiviranega mesa različno: umetno, sintetično, meso, gojeno v laboratorijih, meso na bazi celic, meso, pridobljeno brez trpljenja živali. Leta 2018 je Inštitut za dobro hrano (Good Food Institute), neprofitna organizacija, ki se zavzema za mesne alternative, podpiral izraz »čisto meso« kot najboljši za poimenovanje novega izdelka.

Vendar se je v letu 2019 po študiji, ki so jo izvedli v sodelovanju s podjetjem za prehrambno inovacijo Mattson, organizacija premislila in zdaj zagovarjala izraz »gojeno meso« kot najboljši opis tega izdelka, medtem ko je pri strankah izbrala pozitivne povratne informacije. Ali nam bo leto 2020 prineslo nova imena ali se bo obdržal usojeni izraz »gojeno meso«?

4. Financiranje:
Ker je področje leta 2015 postalo komercialna panoga, je bilo v sektor preusmerjenih 155 milijonov dolarjev, naložbe pa so se med leti 2017 in 2018 povečale za 85 %. V letu 2019 je od oktobra približno 83 milijonov dolarjev javno razkritih naložb spodbudilo rast kultiviranega mesa, vključno s 14 milijoni dolarjev, ki jih je zbrala Future Meat Technologies za izgradnjo svojega proizvodnega obrata in 10 milijonov ameriških dolarjev, ki jih je zbrala nizozemska družba Meatable za preusmeritev kultivirane svinjine (velika, nujna inovacija, saj je četrtina svetovne populacije prašičev zdaj ogrožena zaradi epidemije prašičje kuge).

McKinsey ocenjuje, da je svetovni mesni trg vreden približno 1,7 bilijona dolarjev, zato bo prihodnje desetletje veliko priložnosti za še več podjetij in vlagateljev.

5. Onesnaževanje:
Gojeno meso je hvaljeno kot okolju prijazna alternativa tradicionalnemu živinorejskemu kmetijstvu.

Nizozemski startup MOSA Meat trdi, da njihov postopek gojenja mesa zahteva 99 % manj zemlje in 96 % manj vode kot intenzivno gojenje živali.


Kljub temu so se v letu 2019 začeli pojavljati pomisleki glede energijske porabe proizvodnih obratov za gojenje mesa. Proizvodni obrat lahko porabi toliko energije, da postopek zaradi večje emisije ogljikovega dioksida onesnažuje okolje bolj kot gojenje živali. Zato bi bil potreben prehod na čiste obnovljive vire energije, da bi bil sektor ustrezen tudi za podnebno varnost.

Bistvo je, da se gojeno meso spopada s tehnološkimi, pravnimi in celo jezikovnimi ovirami, vendar pa industrija krepi svoja prizadevanja, da bi to revolucionarno idejo postavila kot glavno možnost za prehrano.

Pri vsem tem je Shapirova knjiga prevedena v več različnih jezikov, vključno s korejskim in nizozemskim, ki širi po svetu znanje o tehnologiji, ki resnično lahko spremeni svet.

Avtor: David Banis, sodelavec Green Tech

Vir: https://www.forbes.com/sites/davidebanis/2019/12/20/year-in-review-what-2019-meant-for-cultured-meat/#6137dea23f44

 

 

Zadnji prispevki

BILI SMO OPOZORJENI: »Pomor živali je smrt ljudi«

Pred dvema desetletjema je po Evropi na grmadah gorelo na deset tisoče govedi, kar je vznemirilo svet. Mnogi so celo govorili o...

Zgibanka Tla, na katerih živimo in miroljubno kmetijstvo

V maju 2019 je Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice izdalo poučno zloženko z naslovom Tla, na katerih živimo in miroljubno...

Po prepovedi pesticidov cveti narava, kmetijstvo in turizem (Lupa portal)

Kot poroča portal Lupa, je indijska država Sikkim prepovedala vse pesticide. Po prepovedi pesticidov se je narava ponovno razbohotila, poljščine uspevajo vse...

PRAVICA DO MOŽNOSTI VEGANSKEGA OBROKA V VZGOJNO IZOBRAŽEVALNIH USTANOVAH

VEGANSTVO je Svet Evrope, vodilna organizacija za spoštovanje človekovih pravic v Evropi, potrdil kot pomembno, resno in koherentno prepričanje. Po Ustavi Republike...

Sara Zupan: “PRIHAJA KNJIGA VEGANSKIH PRIČEVANJ.”

Sem književnica in pisateljica, veganka, navdušenka nad zdravo prehrano in mama. Lani novembra je izšel moj prvi roman Zapiski nore sladostrastnice, izid...

Peter Maričić: “TUDI PROSTOŽIVEČE ŽIVALI JE POTREBNO OSKRBETI.”

Svoje življenje je pomoči živalim posvetil tudi 39-letni veterinar Peter Maričić iz Kopra, ki se na Veterinarski ambulanti Koper ukvarja z nekonvencionalnimi...