Domov Članki LJUBLJENČKI: Tako lahko pomagate brezdomnim živalim še danes

LJUBLJENČKI: Tako lahko pomagate brezdomnim živalim še danes

Dejstvo je, da si zaradi takšnega ali drugačnega življenjskega sloga, ki vključuje predvsem pomanjkanje časa, na drugi strani pa morda zaradi naše finančne situacije, ne moremo vsi privoščiti, da bi v svoj dom sprejeli kosmato kepico, ki bi nam lepšala življenje. Velikokrat tako pravimo, da si ne moremo privoščiti posvojitve živali, a to ni edini način, kako lahko zapuščenim in brezdomnim živalim (nekatere ne pridejo niti do zavetišč!) dejansko pomagamo.

Pomoč zavetiščem

Ste že kdaj prestopili prag kakšnega zavetišča in videli vse prikupne obraze, ki so strmeli nazaj v vas, lačni ljubezni? Ste velik ljubitelj živali, a vam način življenja in ostale stvari ne dopuščajo, da bi kateri izmed njih dejansko nudilo dom? Vseeno obstaja precej načinov, kako jim lahko pomagate. Zavetišča vedno potrebujejo ‘dodatno roko’ pomoči. Pomagate jim lahko z doniranjem denarja, raznih praktičnih stvari, kot so posodice za hrano in vodo, odejicami (posebno v hladnejših mesecih, ki so že tu!), pripomočki za nego, kot so razni šamponi in krtače za česanje, in navsezadnje s hrano, ki je ni nikoli dovolj. Ne smemo pa niti pozabiti, da lahko v nekaterih zavetiščih kosmatincem pomagate tako, da jih posvojite na ‘daljavo’. Več o tovrstnih posvojitvah si preberite na posameznih spletnih straneh zavetišč, v bistvu pa gre za različno pomoč v finančni obliki – denimo kritje veterinarskih storitev, nakup hrane ali opreme.  

Slika: Zavetiščem lahko pomagate na različne načine. (Foto: Dreamstime)

Deljenje vsebin na družbenih omrežjih

Vsi vemo, kakšno moč imajo različna družbena omrežja v današnjih časih. V zadnjih letih so postala odlično povezovalno sredstvo, seveda imajo tudi nekaj dobrih lastnosti, a bistvenega pomena je to, da lahko z njimi dosežemo več ljudi, kot bi jih sicer brez njih. Tudi različna zavetišča so danes aktivna na različnih družbenih omrežjih, kjer delijo kosmatince, ki iščejo dom. Pomagate jim lahko tako, da delite različne objave, da bodo te dosegle čim več ljudi, posledično pa se bo za psa, mačko ali pa katero drugo žival hitreje našel dom.

Priskrbite jim začasni dom

Zavetišča so prevečkrat čisto polna. Največkrat se to zgodi ob in po praznikih, razlogi pa so velikokrat žalostni. Ljudje z živalmi še vedno ravnamo neetično in nemoralno, velikokrat jih poklanjamo kot darila, ne da bi se zavedali teže odgovornosti, ki jo ta prinaša s seboj. Zavetiščem lahko pomagate tudi tako, da mačko, psa ali pa katero koli drugo žival začasno namestite v svoj dom ali pa v dom svoje družine, morda kakšnega prijatelja, ter s tem vsaj za določen čas pomagate zavetišču, da ni prenapolnjeno.

Slika: Pasja ljubezen (Foto: Dreamstime)

Poskrbite za kastracijo in sterilizacijo svoje živali

Prevečkrat slišimo različne razloge proti kastraciji in sterilizaciji psov ali mačk. Lastniki teh velikokrat radi rečejo, da pes ali mačka, s takšnim posegom, izgubita pravo ‘naravo’, spremeni se ji značaj, govorijo pa še mnoge druge stvari, ki niso nujno resnične. Res je, da se lahko pri tovrstnem posegu včasih zgodijo kakšni zapleti, a ti so zelo redki! Veliko veterinarjev že dolgo časa poudarja, da so vsi zgoraj opisani razlogi proti brez pomena. S kastracijo in sterilizacijo preprečujemo neželeno brejost in rojstvo neželenih mladičev, ki se jih tudi v Sloveniji skoti na letni ravni več kot tisoč. In kaj se zgodi s temi živalmi? Največkrat so zavržene, končajo na cesti, v najboljšem primeru pa v zavetišču.

Navsezadnje pa štejejo tudi in predvsem tiste majhne stvari, ki jih lahko vsi naredimo na dnevni ravni. Trudimo se lahko osveščati ljudi o pomembnosti kastracije in sterilizacije in o pravilni skrbi in negi za živali. Če na cesti vidimo kakšno žival, za katero se zdi, da tava sem in tja, deluje izgubljena in prestrašena, se ne obračajmo stran. Vedno lahko pokličemo bližnje zavetišče, veliko psov pa ima denimo na sebi tudi ovratnico s potrebnimi podatki. Če vemo za ulico, kjer se stalno potikajo mačke, nesimo hrano, velikokrat nič ne stane. Včasih te majhne stvari sploh niso tako majhne.

Slika: Nezaželena legla lahko preprečimo s kastracijo in sterilizacijo. (Foto: Dreamstime)

 

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...