Mučenje medvedjih mladičev?

V sredo se je končala akcija iskanja medvedke, ki naj bi v okolici vasi Cajnarje napadla domačina. Medvedka je nato zbežala, v brlogu pa sta ostala njena mladiča, stara nekaj tednov. Medvedka se je sicer poskušala vrniti k njima, vendar so jo pregnali lovci. Ob vsem tem se je vprašati, ali je bilo ravnanje predstavnikov države oz. lovcev pravilno. 

Mnogi so poudarjali, da je medvedka napadla človeka in da je ona kriva za poškodbe domačina. Vendar pa bi se bilo potrebno pri tem vprašati: ali bi se to zgodilo, če se ponesrečenec in ostali ne bi približali brlogu, lokacijo katerega so, vsaj tako so mnogi trdili, poznali. Menimo, da ne. Torej vzrok ni v medvedki, temveč v tem, da so se ljudje približali brlogu, v katerem so bili mladiči. In ker je medvedka vse to smatrala kot grožnjo za svoje otroke, se je branila tako, da je hotela odvrniti vsiljivce. Verjetno bi vsaka mati branila svoje otroke, če bi čutila, da so ogroženi. Če bi ponesrečenec hodil tam, kjer naj se hodi na področjih, kjer je medved, to je po obljudenih poteh, kar je poškodovani verjetno vedel, saj je lovec, kar velja tudi za njegovega očeta lovca, ki je bil zraven, do nesrečnega dogodka, vsaj po našem, ne bi prišlo. Tako ne bi bil poškodovan človek in medvedja mladiča ne bi v groznem trpljenju umrla. Kar seješ, to žanješ, velja za ljudi. 

Ker je medvedka morala pobegniti, sta mladiča ostala sama. Takrat, ko sta najbolj potrebovala mamo, ta ni mogla k njima, ker so ji to preprečili državni odposlanci – lovci. Medvedja dojenčka sta ostala sama, brez matere, obdana z lovskimi cevmi, ki so s smrtjo čakale na njuno mamo. Očitno ju je država obsodila na počasno smrt v velikih mukah, kot vabo za medvedko, ki so jo želeli na ta način privabiti in umorili. Namesto, da bi oba mladiča takoj humano usmrtili, da bi jima prihranili grozljivo trpljenje ob umiranju, če je država že sprejela odločitev o odstrelu vseh treh, so ju pustili, da sta v velikih mukah umirala. Ali si je sploh mogoče predstavljati, kako sta trpela? In kako je trpela njuna mama, ki je čutila, kaj se dogaja z njunima otrokoma. Kdo bi si želel biti na njunem mestu in v peklenskih mukah počasi umirati? Kakšen državni uradnik? Kar želiš, da ti drugi ne storijo, ne stori ti njim. Ali je bilo storjeno kaznivo dejanje mučenja živali?

Nekateri trdijo, da je enega mladiča pokončal lovski pes. Če je to res, gre za barbarstvo, saj spustiti psa na dojenčka, ki ga je pes mogoče celo razmesaril, spada v poglavje največjih krutosti. Kako je trpel ta ubogi mladič, ko ga je pes, sicer nič kriv, saj ga je takega naredil kruti človek, moril, si ni mogoče predstavljati. 

Mladiča sta v velikem trpljenju umirala uro za uro. Namesto, da bi človek poskrbel zanju tako, da bi odrasla tudi brez mame, če jima jo je že ukradel, ju je mučil. Kakšen zgled so dali s tem ti, ki so to odobrili oz. storili, ljudem? In mogoče ravno ti hodijo po šolah in predavajo otrokom. 

Protestiramo proti takšnemu neetičnemu in protiustavnemu ravnanju, saj bi bilo mogoče medvedjo družino odloviti in jo prestaviti drugam. Ali ni prišlo do surovega ravnanja z mladičema in ali jima ni bilo povzročeno nepotrebno trpljenje? Mladiča bi morali humano usmrtiti takoj na začetku, če se je država odločila, da vse pobije, saj velja pravilo, da se najprej odstrelijo mladiči, šele na to odrasla medvedka. Če bi lovcem uspelo usmrtiti medvedko prvo noč, ko se je vrnila, kar so sicer hoteli, bi to pomenilo, da bi bila odstreljena pred mladiči, kar bi bila direktna kršitev pravila, koga je potrebno, seveda po ukazu države, umoriti najprej. Seveda pa je popolnoma nesprejemljivo, da država mori nedolžne in nemočne živalske mladiče. Ali še vedno živimo v kameni dobi?
Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice: Zanj Stanko Valpatič, predsednik

Varuh pravic živali:
Vlado Began


V zvezi z omenjenimi dogodki je Andreja Kranjc, doma iz bližnje vasi Dobec rekla: 
Lovec iz lokalne lovske družine mi je dejal, da so vedeli kje je brlog, toda kljub temu so šli tja. Povedal je tudi, da so lovci na enega mladiča poslali lovskega psa, da je mladiča ubil. Lovec je še rekel, da so drugega mladiča pustili pri življenju, da je bil kot vaba za medvedko. 

Andreja je ob tem povedala zgodbo pokojnega lovca iz teh krajev, ki je v nekem drugem brlogu uplenil mladiča. V času, ko medvedke ni bilo v brlogu, je zlezel vanj in ugrabil mladiča, ga dal pod suknjič in odnesel domov. Doma ga je ubil in nagačil.

Andrejin email: kranjc.andreja@siol.net