Domov Aktualne novice Miroljubna velika noč

Miroljubna velika noč

Miroljubna velika noč je praznik resnice. Resnica pa je, da ljudje ravno za veliko noč pojedo veliko mesa, ki predstavlja trpljenje in smrt živali. Na ta praznik naj bi ljudje spoznali, da je Jezus prišel, da bi svet odrešil trpljenja in ne da ga povzročamo živalim. Poslušajmo izjavo našega člana. Za ogled klinite na video spodaj.

Recepti:

HOKKAIDO JUHA
Sestavine:
1,5 kg hokkaido buČ
2 srednje veliki čebuli
1 liter vode
0,5 – 1 liter ovsenega mleka (oz. nadomestiti z vodo)
sončnično olje
jušna začimba
sol
poper
muškatni orešček

Čas priprave: približno 45 min.

Priprava: hokkaido bučo operemo, izrežemo morebitne nečistoče (ne lupit). Z žlico odstranimo semena. Hokkaido bučo narežemo na večje kocke. Sesekljamo čebulo. Čebulo popražimo na sončničnem olju, dodamo kocke hokkaido buče in skupaj dušimo. Dodamo vodo, da je vse dobro pokrito. Kuhamo, dokler kocke ne razpadejo. S paličnim mešalnikom piriramo. Odvisno od gostote juhe dodamo ovseno mleko. Solimo, popramo ter dodamo jušno začimbo in muškatni orešček. Hokkaido juha je odlična tudi kot jed s curryjem: umešamo 1-2 žlici curryja. Izboljšamo s penasto stepenim kokosovim mlekom.

POLNJENA PAPRIKA
8 paprik
400 g mleti žitni gurme – vege&dobro
150 g malo popraženih mletih sončnic
100g riža ( kuhamo z jušno začimbo ali soljo)
1 čebula
2 stroki česna5 žlic olja
5 žlic olja
2 – 3 žlice moke
1/2 l paradižnikove mezge
Začimbe : bazilika, peteršilj, luštrek, poper, malo že narejene začimbe ( veganka)
Sol po želji
5 žlic olja

Priprava:
V ponvi rahlo segrejemo olje in dodamo na drobno sesekljano čebulo in česen. Pražimo toliko, da postekleni. Dodamo žitni gurme, popražene sončnice in že kuhan riž začimbe in še po želji sol. Premešamo in pokrito na rahlem ognju dušimo nadev..
Paprike z žličko do vrha napolnimo z mešanico nadeva in jih v večji lonec zložimo eno zraven druge, obrnjeno navzgor. V drugi posodi naredimo prežganje iz moke in malo olja, zalijemo z vodo in dodamo paradižnikov pire. Po okusu solimo in ves čas do vretja mešamo. Ko zavre prelijemo omako v lonec s polnjenimi paprikami, Tekočine naj bo do vrha paprik. Dodamo vejico luštreka in na rahlem ognju kuhamo cca. 45 minut.

VEGANSKA SARMA
ena glava kislega zelja
vsebina nadeva: 350g žitni gurme- vege&dobro ( mleti)
150g mletih malo popraženih sončničnih semen
100g riža ( kuhamo z jušno začimbo ali soljo)
ena čebula, 6 strokov česna,
mala žlica bazilike,
mala žlica majarona
mala žlica muškatni oreh
mala žlica mletega koleandra
malo popra po želji
sol po želji

Priprava:
žitni gurme fino zmeljemo, dodamo mleta sončnična semena, kuhan riž, prepraženo čebulo, česen in ostale začimbe. Vse dobro premešamo in damo eno veliko žlico v list zelja ter zavijemo in spnemo z zobotrebcem. Polnjene liste zelja zložimo v lonec, dodamo malo narezanega zelja in zalijemo z vodo toliko, da je masa pokrita z vodo in kuhamo eno uro.

Naredimo podmet : dve žlice moke, štiri žlice paradižnikove mezge, malo vode (cca 1 deci)
Podmet dolijemo k ostalemu in še kuhamo 10 min.

SOLATA Z LEČO
Sestavine:
250 g male rjave leče
150 g čebule
80 g pora
150 g korenja
250 g paradižnika
1-2 lovorova lista
4 klinčki
4 žlice olivnega olja
1 žlica sesekljanega peteršilja
1 žlica gorčice
ščep sladkorja
6 žlic kisa
sol
sveže mlet poper

Čas priprave: lečo namočimo čez noč; čas kuhanja: približno 50 min.

Priprava: lečo operemo in jo čez noč namočimo, odlijemo in kuhamo z lovorovim listom, klinčki in žlico kisa v ¾ litra sveže slane vode približno 35 minut. Za preliv dobro umešamo kis z gorčico, ščepom sladkorja, oljem, soljo in poprom. Korenje olupimo, narežemo na male kocke in 5 minut blanširamo. Por očistimo, narežemo na tanke rezine in blanširamo 3 minute. Čebulo olupimo in sesekljamo. Paradižnik narežemo na majhne kocke. Zelenjavo dobro premešamo z lečo, prelivom in peteršiljem.

Dober tek vam želi ekipa Društva za osvoboditev živali in njihove pravice!

Zadnji prispevki

KRIŽANCI MED VOLKOM IN PSOM – žrtve škodljivega upravljanja z okoljem

Besedilo: Metka Pekle, Monika Naumovski 26. oktobra 2020 je Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) poslal na Agencijo RS za okolje (ARSO) vlogo za...

GOVORICA IN SPORAZUMEVANJE ŽIVALI

Besedilo prevedla in pripravila Blanka Prezelj, na podlagi članka Wie Tiere sprechen - und wie wir sie besser verstehen, Freiheit für die...

KAKŠNI PRIJATELJI SMO ŽIVALIM? O filmu Moja učiteljica hobotnica

Besedilo: mag. Miloš Židanik, Zavod Nastjina barka O filmu My Octopus Teacher, Netflixovem dokumentarcu o Craigu Fosterju, ki je leto dni ustvarjal odnos...

DRUŠTVO ZA OSVOBODITEV ŽIVALI SE PREDSTAVI, Hvalnica življenju

17. septembra 2021 se je v oddaji Radijska delavnica znancev RTV Slovenija, Radia Maribor predstavilo Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice....

KMETIJA ZA NARAVO: Video

Spoštovani! Pred vami je Stanko Valpatič, ki živi in deluje kot ekološki kmet na kmetiji Za naravo. Na podlagi svojih 35-letnih izkušenj spremljanja...

NA RADIJSKI DELAVNICI ZNANCEV, Oddaja

RADIJSKA DELAVNICA ZNANCEV HVALNICA ŽIVLJENJU - DRUŠTVO ZA OSVOBODITEV ŽIVALI IN NJIHOVE PRAVICE Povezava do oddaje: https://4d.rtvslo.si/arhiv/radijska-delavnica-znancev/174806261 Datum predvajanja: 17. sept. 2021 Dolžina posnetka: 58 min....