Domov Članki Mlečna industrija ugotavlja: KRAVJE MLEKO JE PRETEKLOST.

Mlečna industrija ugotavlja: KRAVJE MLEKO JE PRETEKLOST.

Mlečna industrija ugotavlja, da mleko ni prihodnost. Ameriško podjetje Elmhurst Dairy iz ZDA se je tako zaradi zmanjšanega povpraševanje kupcev po 90-ih letih prenehalo ukvarjati s proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov. Namesto živalskega mleka so se preusmerili v proizvodnjo rastilnskih napitkov.

Od ustanovitve v 20-ih letih prejšnjega stoletja je podjetje Elmhurst zrastlo v enega izmed največjih proizvajalcev mleka in mlečnih izdelkov na vzhodni obali ZDA.

Direktor Henry Schwartz je povedal, da so v zadnjih letih poslovali pri visokih stroških ter razkril, da ”je pasterizirano mleko šlo iz mode … Poslovanja ne moremo nadaljevati brez stalnih izgub … Ni veliko prostora za našo vrsto posla … Poskušal sem vztrajati, ker gre za podjetje mojega očeta in me je za to prosil.”

Veliko je razlogov, zakaj se ljudje izogibajo nakupu in uživanju mleka. Mnogi zaradi zdravja, saj številne študije ugotovljajo povezavo med uživanjem kravjega mleka z nastankom in razvojem srčnih bolezni, ledvičnih kamnov, osteoporoze, alergij, multiple skleroze in drugih avtoimunskih bolezni. O tem piše tudi velika knjižna uspešnica Kitajska študija, ki pravi, da se je mlečni kazein izkazal za izjemnega pospeševalca rakave rasti. Raziskovanja Campbella in sodelavcev so se osredotočala na kombiniranje različnih količin rakotvornih snovi in hranil, predvsem beljakovin v čisti obliki kazeina iz kravjega mleka. Podobne poskuse so ponovili z rastlinskimi beljakovinami namesto kazeina, ki pa niso pospeševale razvoja žarišč – še več, razvoj se je zmanjšal.

 

Veliko ljudi pa se prav tako ne strinja z načini delovanja današnje velike industrije, zaradi onesnaževanja okolja, uporabe kemikalj, prav tako pa tudi s krutim ravnanjem z živalmi. 

Padec v povpraševanju po kravjem mleku pa je vodil do eksplozije rasti povpraševanja po rastlinskih napitkih, zato je Elmhurst Dairy iz imena podjetja odstranil izraz dairy (mlečen), se enostavno preimenoval v Elmhurst in začel proizvajati svojo lastno linijo zdravih rastlinskih napitkov.

Sprememba krav v stroje za mleko je vodila tudi do epidemije ”proizvodnih bolezni”, kot sta hromost in mastitis (vnetje vimen) – vodilna razloga smrtnosti krav v ZDA. Ta šibkost je posledica ekstremnih genskih manipulacij in dodanih hormonov, ki povzročajo nenaravno visok donos mleka.

Po navedbah Ameriškega kmetijskega ministrstva ena od šestih krav v ZDA trpi za kliničnim mastitisom. Takšna stopnja obolenja je odraža v koncentraciji somatskih celic v mleku. Ko je krava okužena, je več kot 90 % somatskih celic v njenem mleku nevtrofilcev, vnetnih celic, ki sestavljajo gnoj. Povprečno število teh celic v eni žlici ameriškega mleka je 1.120.000, vendar mlečna industrija trdi, da gnoj ni važen, ker je mleko pasterizirano. A to pomeni le, da je gnoj ”skuhan”.

Odkrili so, da mleko vsebuje zaskrbljujočo mešanico hormonov, med drugim progesteron, estrogen, kortizon in druge nadledvične steroide, IGF-1 rastni hormon, leptin, oksitocin, prolaktin, tiroksin in trijodotironin. Kar je smiselno, saj je mleko ustvarjeno za hitro rast telička, vendar to niso snovi, ki bi jih lahko uživati ljudje.

Dandanes se vsemu temu lahko zelo enostavno izognemo tako, da uživamo rastlinske napitke, ki jih je na voljo ogromno. 

7 načinov, kako pripraviti nadomestek mleka

V Veliki Britaniji se je v zadnjih treh letih zaprlo več kot 1.000 mlečnih kmetij, raziskava Mintela pa kaže, da sedaj že polovica (49 %) Američanov redno uživa rastlinske napitke.

O živalskem mleku

Mleko je hranilo za dojenčke za precej natančno odmerjen čas, ko druge hrane še ne morejo uživati. Dojenje je edini naravni način konzumiranja mleka in v tem načinu se mleko ne izpostavlja ne svetlobi, ne temperaturnim, kemičnim ali fizikalnim spremembam, gre neposredno iz telesa v telo in tako se ta za življenje dojenčka življenjsko pomembna tekočina skoraj ne more okužiti. Vsaka živalska vrsta ima mleko, ki ustreza samo tej živalski vrsti. Po kemični sestavi se človeško mleko zelo razlikuje od kravjega, to pa od kobiljega ali od podganjega mleka. Sestava mleka je prilagojena potrebam dojenčkov: to, kar potrebuje otrok, je nekaj drugega kot tisto, kar potrebuje teliček ali žrebiček ali podganji mladič. Pri vseh živalskih vrstah brezpogojno velja železno pravilo: takoj ko mladiči postanejo sposobni uživati drugo hrano, opuščajo dojenje. Ko izgubimo naravno potrebo po mleku, se začne zniževati tvorjenje encima za presnovo mleka (rinila) za predelavo beljakovin in laktaze, za predelavo ogljikovih hidratov v mleku (laktoze).

Človek je izjema in to svojo tehnološko superiornost drago plačuje. A kaj, ko so kraja (kravi krademo tisto, kar ni nam namenjeno), predelava in prodaja mleka in mlečnih izdelkov eden največjih poslov na našem planetu. Kar 75 odstotkov (ta podatek je tudi objavljen na spletni strani Ministrstva za zdravje RS) odraslih oseb ne sintetizira dovolj laktaze, encima za presnovo beljakovin iz mleka (laktoze), a še vedno verjamemo marketinškim priporočilom, da nikoli ne prerastemo potreb po mleku, da jogurti skrbijo za učinkovitost imunskega sistema, nas varujejo pred prehladi in napihnjenostjo, da so siri nenadomestljivi ipd. (vir: soce.si)

A z razvojem zavesti se počasi razgrajuje tudi ta miselnost. Vzpostavlja se nov odnos do živali in sočloveka.

Vir: www.riseofthevegan.com in vegan.si 

Povzeto po: reviji Sensa, https://sensa.metropolitan.si/za-navdih/kravje-mleko-je-preteklost/

Priporočamo, preberite še knjige:

Zadnji prispevki

PRISOTNOST ŽIVALSKIH SNOVI V ZDRAVILIH, CEPIVIH IN KOZMETIKI JE SPORNA ZA ETIČNE VEGANE IN VEGETARIJANCE! Petra Križaić, intervju

Besedilo: Stanko Valpatič V času korone so se povečali pritiski okoli cepljenja. Tako je zopet postalo aktualno vprašanje, ali so v zdravilih in...

Poletna vročina, njene pasti in dopustovanje z ljubljenčki

Besedilo: Emil Senčar, dr. vet. med. Poletje se približuje in vroči poletni dnevi nam prinašajo obilo zadovoljstva, poletnega sproščenega dopustniškega vzdušja. Vročina in...

RAZMIŠLJANJE OB 20-LETNICI USTANOVITVE DRUŠTVA ZA OSVOBODITEV ŽIVALI

Besedilo: Moris Hoblaj, dipl. teolog in sociolog Eden izmed glavnih pobudnikov za ustanovitev našega društva je bil Moris Hoblaj. Večkrat nam je ponavljal,...

Izšla je 43. revija Osvoboditev živali

Z veseljem sporočamo, da je izšla 43. številka revije Osvoboditev živali.  Revija je že na voljo na Celovški cesti 87 v Ljubljani,...

MINILO JE 20 LET OD USTANOVITVE DRUŠTVA ZA OSVOBODITEV ŽIVALI

Besedilo: Stanko Valpatič Društvo za osvoboditev živali je v teh 20-ih letih vsekakor dalo pomemben prispevek k boljšemu odnosu do živali, čeprav moramo...

Pravo živali – poročanje s 1. srečanja

V torek, 24. 5. 2022, se je odvilo prvo srečanje na temo Pravo živali v prostorih Društva za osvoboditev živali in...