Domov Aktualne novice Nujni poziv Vladi Republike Slovenije

Nujni poziv Vladi Republike Slovenije

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice podpira Nujni poziv vladi v zvezi s podnebno krizo.

Podnebne spremembe ogrožajo naš planet in s tem življenje naših potomcev ter vseh živali. Eden od najpomembnejših ukrepov pa je prehod na rastlinsko prehrano in ukinitev živinoreje. Država bi morala to spodbujati z ukrepi na področju izobraževanja državljanov ter z drugimi ukrepi na področju prehrane v javnih zavodih itd., s subvencijami ekološki rastlinski predelavi ter z ukinitvijo subvencij živinoreji, ki je okoljsko najbolj problematična.

Nujni poziv Vladi Republike Slovenije

1. Alarmantne razsežnosti podnebnih sprememb so znanstveno dokazane in zahtevajo takojšnje ukrepanje, če želimo preprečiti nepovratno poslabšanje pogojev za življenje nas in naših potomcev.

2. Podnebne spremembe so edina grožnja, ki ogroža prav vse dele slovenske družbe, vse naše dejavnosti in naše dolgoročno preživetje.

3. Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja. Suše, vročinski valovi, poplave in neurja so vse pogostejši in vse bolj intenzivni.

4. Po Ustavi Republike Slovenije za naše zdravo življenjsko okolje skrbi država, zato mora vlada nemudoma začeti izpolnjevati svojo dolžnost in preprečiti podnebno katastrofo.

5. Republika Slovenija se je k ukrepanju zavezala s podpisom Pariškega podnebnega sporazuma. Prioriteta Vlade RS mora biti pospešen prehod na brezogljično družbo.

6. Ker Vlada RS prav zdaj sprejema ključne odločitve glede naše podnebne prihodnosti, pričakujemo, da se bo odzvala odločno in z zavezujočim načrtom ukrepanja, ki nam bo omogočil dolgoročni obstoj.

Kampanjo je do sedaj podprlo 223 različnih organizacij z različnih področij slovenske družbe, tudi število podpornikov posameznikov dnevno narašča (trenutno se bližamo številki 8.400). Vsi podporniki smo navedeni na spletni strani poziva. Gre za svojevrsten dosežek, ki dokazuje, da podnebne spremembe že sedaj dosegajo vsa področja slovenske družbe. Zelo podpiramo prizadevanja v smeri trajnostne prehrane, ki bo temeljila pretežno na živilih rastlinskega izvora.

Glede na to, da med zelo pomembne vzroke za podnebne spremembe uvrščajo tudi kmetijstvo (s “kemijo” in živinorejo) in da se predlaga vsaj zmanjšanje takšnega kmetijstva ter na prehod na rastlinsko prehrano, je dobro, da to podpišemo tudi kot posamezniki in posredujemo poziv še naprej.

NUJNI POZIV VLADI PODPIŠETE NA TEJ POVEZAVI.

 

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...