Domov Aktualne novice Nujni poziv Vladi Republike Slovenije

Nujni poziv Vladi Republike Slovenije

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice podpira Nujni poziv vladi v zvezi s podnebno krizo.

Podnebne spremembe ogrožajo naš planet in s tem življenje naših potomcev ter vseh živali. Eden od najpomembnejših ukrepov pa je prehod na rastlinsko prehrano in ukinitev živinoreje. Država bi morala to spodbujati z ukrepi na področju izobraževanja državljanov ter z drugimi ukrepi na področju prehrane v javnih zavodih itd., s subvencijami ekološki rastlinski predelavi ter z ukinitvijo subvencij živinoreji, ki je okoljsko najbolj problematična.

Nujni poziv Vladi Republike Slovenije

1. Alarmantne razsežnosti podnebnih sprememb so znanstveno dokazane in zahtevajo takojšnje ukrepanje, če želimo preprečiti nepovratno poslabšanje pogojev za življenje nas in naših potomcev.

2. Podnebne spremembe so edina grožnja, ki ogroža prav vse dele slovenske družbe, vse naše dejavnosti in naše dolgoročno preživetje.

3. Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja. Suše, vročinski valovi, poplave in neurja so vse pogostejši in vse bolj intenzivni.

4. Po Ustavi Republike Slovenije za naše zdravo življenjsko okolje skrbi država, zato mora vlada nemudoma začeti izpolnjevati svojo dolžnost in preprečiti podnebno katastrofo.

5. Republika Slovenija se je k ukrepanju zavezala s podpisom Pariškega podnebnega sporazuma. Prioriteta Vlade RS mora biti pospešen prehod na brezogljično družbo.

6. Ker Vlada RS prav zdaj sprejema ključne odločitve glede naše podnebne prihodnosti, pričakujemo, da se bo odzvala odločno in z zavezujočim načrtom ukrepanja, ki nam bo omogočil dolgoročni obstoj.

Kampanjo je do sedaj podprlo 223 različnih organizacij z različnih področij slovenske družbe, tudi število podpornikov posameznikov dnevno narašča (trenutno se bližamo številki 8.400). Vsi podporniki smo navedeni na spletni strani poziva. Gre za svojevrsten dosežek, ki dokazuje, da podnebne spremembe že sedaj dosegajo vsa področja slovenske družbe. Zelo podpiramo prizadevanja v smeri trajnostne prehrane, ki bo temeljila pretežno na živilih rastlinskega izvora.

Glede na to, da med zelo pomembne vzroke za podnebne spremembe uvrščajo tudi kmetijstvo (s “kemijo” in živinorejo) in da se predlaga vsaj zmanjšanje takšnega kmetijstva ter na prehod na rastlinsko prehrano, je dobro, da to podpišemo tudi kot posamezniki in posredujemo poziv še naprej.

NUJNI POZIV VLADI PODPIŠETE NA TEJ POVEZAVI.

 

Zadnji prispevki

Po prepovedi pesticidov cveti narava, kmetijstvo in turizem (Lupa portal)

Kot poroča portal Lupa, je indijska država Sikkim prepovedala vse pesticide. Po prepovedi pesticidov se je narava ponovno razbohotila, poljščine uspevajo vse...

PRAVICA DO MOŽNOSTI VEGANSKEGA OBROKA V VZGOJNO IZOBRAŽEVALNIH USTANOVAH

VEGANSTVO je Svet Evrope, vodilna organizacija za spoštovanje človekovih pravic v Evropi, potrdil kot pomembno, resno in koherentno prepričanje. Po Ustavi Republike...

Sara Zupan: “PRIHAJA KNJIGA VEGANSKIH PRIČEVANJ.”

Sem književnica in pisateljica, veganka, navdušenka nad zdravo prehrano in mama. Lani novembra je izšel moj prvi roman Zapiski nore sladostrastnice, izid...

Peter Maričić: “TUDI PROSTOŽIVEČE ŽIVALI JE POTREBNO OSKRBETI.”

Svoje življenje je pomoči živalim posvetil tudi 39-letni veterinar Peter Maričić iz Kopra, ki se na Veterinarski ambulanti Koper ukvarja z nekonvencionalnimi...

Biolog mag. Matjaž Jež: »NEKEGA DNE SE BO URAVNOTEŽENJE VSEKAKOR ZGODILO.«

Mag. Matjaž Jež, biolog, nekoč direktor mariborske enote Zavoda RS za varstvo narave, zdaj že upokojen, naravovarstvenik in ustanovitelj Društva narava Pohorja,...

LJUDJE, KI DAJEJO GLAS ŽIVALIM: Kristina Franza

Veličina naroda se kaže v tem, kako ravna z živalmi. (Mahatma Gandhi) V individualistično naravnani industrijski družbi je težko najti sočutje...