Pobuda občinam za brezmesni dan v tednu

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je pred nekaj dnevi poslalo na vse slovenske občine pobudo za brezmesni dan v tednu. Pobudo bomo predstavili na tiskovni konferenci, ki bo v sredo, 30. septembra od 12. uri na Vojkovi 1 (Mestna občina Ljubljana, četrtna skupnost Bežigrad)v Ljubljani.

Pobudo podpirajo tudi nekateri znani Slovenci kot sta npr. klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj in režiser ter igralec Branko Đurić. V ta namen sta oba pripravila posebno izjavo za javnost, ki jo bomo prebrali na tiskovni konferenci.

Idejo za to akcijo smo dobili letošnjega maja, ko je belgijsko mesto Gent, eno od 370 evropskih mest, katerih cilji v boju proti izpustom toplogrednih plinov presegajo cilje Evropske unije, postalo prvo mesto na svetu, ki je uradno razglasilo en brezmesni dan v tednu.

Mesto Gent sta k uvedbi brezmesnih četrtkov spodbudili dve dejstvi:

  • ­Vsako zmanjšanje proizvodnje in porabe mesa, katerih posledica so izpusti toplogrednih plinov ter degradacija tal, vode in zraka, dezertifikacija in krčenje gozdov, bo okolju prineslo ogromne koristi.
  • Gent pa si želi biti tudi zdravo mesto; uravnotežen vegetarijanski obrok ni le ustrezen s trajnostnega vidika, temveč tudi zdrav; Belgijci in Evropejci na splošno jedo preveč mesa in premalo zelenjave, kar ima hude posledice za njihovo zdravje; preveč mesa zviša ravni holesterola, poveča pa tudi tveganje za nekatere vrste raka, sladkorno bolezen in debelost.«

V društvu smo prepričani, da se tudi v vseh slovenskih občinah zavedajo nevarnosti klimatskih sprememb, pomanjkanja pitne vode, zdrave hrane iz zdravih tal, vedno več kužnih in drugih bolezni, ki iz živali preskakujejo na človeka. Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice zato predlaga vsem občinam, da sledijo zgledu belgijskega mesta Gent in razglasijo en brezmesni dan v tednu v njihovi občini, ter tako prispevajo velik delež k gradnji naravi, živalim in ljudem prijazne Slovenije.

Prisrčno vabljeni na tiskovno konferenco, ki bo potekala en dan pred svetovnim dnevom vegetarijanstva.

Pobuda obcinam

Vpliv živinoreje in uživanja mesa na okolje in klimo

Vpliv živinoreje in uživanja mesa na zdravje ljudi

Pobudo podpirajo tudi nekateri znani Slovenci:

Izjava Lučka Kajfež

Izjava Branko Đurić