Domov Članki PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

  • Besedilo: Anja Brumen
  • Fotografije: Alen Ploj

Zima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od njih zelo težko preživijo ta čas in jim je lažje, če jim človek ponudi primerno hrano in toplo vodo.

Letos med šolskimi počitnicami sem dala atiju pobudo, da skupaj narediva krmilnico. Izdelava krmilnice je bila zame lepo in posebno doživetje. S svojimi prihranki pa sem eno ptičjo krmilnico, ki mi je bila še posebej všeč, tudi kupila. Vesela sem, da sem se tako odločila, saj sedaj lahko skozi okno vsak dan opazujem ptice ob obisku krmilnice in poslušam njihovo petje.

Naj vam predstavim nekaj ptic:

Detel spada k pticam stalnicam, torej pticam, ki prezimijo tukaj, v Evropi. Poleti si sam najde hrano pod drevesno skorjo. Pozimi pa je srečen, če mu nastavimo hrano v krmilnice.

Drozg spada med najbolj nadarjene pevce. Ima prepoznavno petje: vsako kitico ponovi dva- do trikrat. Že zelo zgodaj se vrne s svojega zimskega leta. Zelo se veseli darov, ki mu jih nastavimo v krmilnice.

Rdečo taščico je zelo lahko prepoznati po oranžnordečem perju na obrazu, vratu in prsih. Je izredna pevka. Hrano si išče večinoma na tleh, zato je dobro, da jo zaščitimo pred padavinami.

Ali veste, kako je navadni ščinkavec dobil ime? Če preti nevarnost, se oglasi z ostrim »ščink, ščink«. S svojim »trib, trib« pa naznanja dež.

Kosi porabijo veliko časa za nego svojega perja. Zelo radi se tudi kopajo, zato so zelo veseli, če jim ljudje na svojih vrtovih pripravimo vodo. Če je zelo mraz, se močno našopirijo.

Sinica je pogosta obiskovalka krmišč. Prepoznamo jo po črni glavi z belima lisama in rumenem trebuščku. Prija ji z maščobami bogata hrana.

Dragi bralci, tudi vi lahko pomagate, če želite.

  • Na vrtu ali balkonu lahko namestite ptičjo krmilnico in vanjo nasujete mešanico zrnja.

  • Z nastavljeno hrano se bo rada okrepčala tudi marsikatera veverica, ne le ptice.

  • Ne pozabite jim nastaviti tudi mlačno vodo.

Morda tudi vi začutite radost in povezanost s temi lepimi živalmi.

 

Revija Osvoboditev živali, letnik 21, št. 46, december 2023, str. 30-31.

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...