Domov Članki RECEPTI ZA PRAZNIČNE DNI: bananin napitek, bobova juha, esihflajš, veganska sarma

RECEPTI ZA PRAZNIČNE DNI: bananin napitek, bobova juha, esihflajš, veganska sarma

BANANIN KOKOSOV NAPITEK

SESTAVINE:
1 zrela banana na osebo
1,5 dcl ohlajenega kokosovega napitka na osebo
sladilo po želji
sok sveže bio limone in sladkor za okrasitev (po želji)

PRIPRAVA:
Banane narežemo na koleščke in jih damo v sokovnik ali blender. Dodamo kokosov napitek. Alternativno lahko uporabimo tudi kateri drugi rastlinski napitek (npr. ovseni, rižev …). Banane so že same po sebi sladke, a bolj sladkosnedi lahko dodajo še malce sladila. Kdor želi napitku pričarati bolj praznični videz, lahko robove kozarcev namaže z limoninim sokom, in sicer približno 1 cm širine, ter jih potopi v kristalni sladkor. Sladkor se bo oprijel robov kozarcev in ustvaril videz lesketajočih se snežnih kristalčkov. V sokovniku ali blenderju zmiksamo banane in napitek, ga nalijemo v okrašene kozarce in nazdravimo.

 

BOBOVA JUHA

SESTAVINE ZA 3 OSEBE:
180 g kozarček namaza iz boba Vege & dobro
4 dcl vode
7 strokov česna (lahko ga zamenjate s čebulo), malo rožmarina, timijana, peteršilja in
soli
dobra pest pirinih jušnih rezancev

PRIPRAVA:
Fino nasekljamo česen in ga podušimo v posodi z malo olja in vode. Ko dobro zadiši, dodamo 4 dcl vode, kozarček bobovega namaza Vege & dobro, fino nasekljan ali stiskan rožmarin, timijan in peteršilj ter sol po želji. Ko vse skupaj zavre, dodamo še pirine jušne rezance in kuhamo še 3 minute.

 

ESIHFLAJŠ

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
400 g Žitnega gurmeja
200 g fino nasekljane čebule
dve veliki žlici dobrega naravnega kisa
velika žlica bučnega olja
1,5 dcl vode
malo popra in sol po želji

PRIPRAVA:
Žitni gurme narežemo na kockice in čebulo zelo fino nasekljamo. Dodamo še vse ostale sestavine ter dobro premešamo, počakamo kakšno uro, da se sestavine povežejo, in serviramo.

 

VEGANSKA SARMA

SESTAVINE:
glava kislega zelja
350 g Žitnega gurmeja Vege & dobro (mleti)
150 g mletih, malo popraženih sončničnih semen
100 g riža (kuhamo z jušno začimbo ali soljo)
ena čebula, 6 strokov česna
mala žlica bazilike
mala žlica majarona
mala žlica muškatnega oreha
mala žlica mletega koriandra
malo popra po želji
sol po želji

PRIPRAVA:
Žitni gurme fino zmeljemo, dodamo mleta sončnična semena, kuhan riž, prepraženo čebulo, česen in ostale začimbe. Vse dobro premešamo in nadevamo po eno veliko žlico v list zelja ter zavijemo in spnemo z zobotrebcem. Polnjene liste zelja zložimo v lonec, dodamo malo narezanega zelja in zalijemo z vodo, toliko, da je masa pokrita. Kuhamo eno uro. Naredimo podmet: dve žlici moke, štiri žlice paradižnikove mezge, malo vode (pribl. 1 dcl). Podmet dolijemo k ostalemu in kuhamo še 10 min.

Pa dober tek!

Revija Osvoboditev živali, št. 40, str. 64.

Zadnji prispevki

KMETIJA ZA NARAVO: Video

Spoštovani! Pred vami je Stanko Valpatič, ki živi in deluje kot ekološki kmet na kmetiji Za naravo. Na podlagi svojih 35-letnih izkušenj spremljanja...

NA RADIJSKI DELAVNICI ZNANCEV, Oddaja

HVALNICA ŽIVLJENJU - DRUŠTVO ZA OSVOBODITEV ŽIVALI IN NJIHOVE PRAVICE RADIJSKA DELAVNICA ZNANCEV Povezava do oddaje: https://4d.rtvslo.si/arhiv/radijska-delavnica-znancev/174806261 Datum predvajanja: 17. sept. 2021 Dolžina posnetka: 58 min....

POZIV K SPOŠTOVANJU ZAKONODAJE IN PRAVICE ZAŠČITENIH ŽIVALI DO ŽIVLJENJA: Kaj se zares dogaja z našimi medvedi?

IZJAVA ZA JAVNOST 18. 9. 2021 Po odločitvi Agencije RS za okolje naj bi lansko leto v Sloveniji postrelili...

UBIJANJE KOT NAČIN REŠEVANJA TEŽAV Z MEDVEDOM, Vpliv medijev

Besedilo: Metka Pekle Slovenski mediji so v zadnjih letih odigrali nemajhno vlogo pri slikanju katastrofičnega položaja slovenskih rejcev, posledično pa tudi pri širjenju...

KAKO DOLGO SE LAHKO ŠE NORČUJEJO IZ NAS? Vlada in lovci želijo pobiti čedalje več divjih živali.

Besedilo: Stanko Valpatič Vlada in lovci želijo pobiti čedalje več divjih živali. Da bi ugodili javnosti, si izmišljujejo vedno nove laži in zavajanja....

JE EKOLOŠKA HRANA DRAGA?

Mnogi pravijo, da je ekološka, na naraven način pridelana hrana dražja. Ali je to res? VEČ MINERALOV, VITAMINOV IN...