Domov Članki RECEPTI ZA PRAZNIČNE DNI: piškoti, kocke, presne kroglice

RECEPTI ZA PRAZNIČNE DNI: piškoti, kocke, presne kroglice

PRAZNIČNI ZAČIMBNI PIŠKOTI

SESTAVINE:
200 g ajdove moke
100 g sesekljanih ali mletih oreškov (npr. orehov, lešnikov, mandljev)
50 g rozin
50 g kakava v prahu
2 čajni žlički mešanice začimb za medenjake
2 čajni žlički vinskega kamna (ali pecilnega praška)
1 zrela banana
100 g kokosovega sladkorja (ali drugega naravnega sladila)
3 jušne žlice stopljenega kokosovega olja
rižev napitek po potrebi (2 do 3 dcl) temna veganska čokolada po želji

PRIPRAVA: Rozine vsaj za 30 minut namočimo v riževem napitku. Ajdovo moko stresemo v skledo, ji dodamo vinski kamen in premešamo. Dodamo sesekljane ali mlete oreške, kakav, mešanico začimb in sladkor. Premešamo. Z vilicami pretlačimo banano in jo dodamo sestavinam. Dodamo še rozine, vključno s tekočino, v kateri so se namakale, ter stopljeno kokosovo olje. Počasi prilivamo rižev napitek in mešamo. Nastala masa ne sme biti niti pregosta niti preredka. Na pekač položimo papir za peko in ga rahlo namastimo s kokosovim oljem. Nanj z žličko nanašamo maso in oblikujemo piškote okrogle oblike. Pekač s piškoti položimo v pečico, ogreto na 180 °C, pečemo do 30 minut. Po želji lahko pečene in ohlajene piškote okrasimo s čokoladno glazuro, ki jo pripravimo iz temne čokolade in kokosovega olja (ali rastlinske margarine) na vodni kopeli.

 

PRAZNIČNE KOCKE

SESTAVINE:
200 g suhih, izkoščičenih, nežveplanih datljev
200 g suhih, izkoščičenih, nežveplanih sliv
100 g orehov
50 g mandljev
2 jušni žlici kakava v prahu
1 čajna žlička cejlonskega cimeta
rižev napitek po potrebi
100 g temne veganske čokolade za glazuro
jušna žlica kokosovega olja za glazuro

PRIPRAVA: 50 g orehov sesekljamo, 50 g pa zmeljemo. Zmeljemo tudi mandlje, datlje in slive. Dodamo kakav in cimet. Vse skupaj dobro premešamo. Če je masa pregosta in je ni mogoče mešati, po žlicah dodajamo rižev napitek, toliko da lahko premešamo. Masa mora biti gosta. Nato jo stresemo v manjšo, nizko stekleno posodo oziroma pekač pravokotne ali kvadratne oblike. Enakomerno jo porazdelimo in poravnamo. Prelijemo jo z malce ohlajeno glazuro iz čokolade in kokosovega olja, ki smo jo pripravili na vodni kopeli. Posodo pokrijemo s pokrovom ali folijo za živila ter čez noč shranimo v hladilniku. Naslednji dan posodo z maso vzamemo iz hladilnika in jo pustimo na sobni temperaturi 30 minut, nato pa razrežemo na kocke. Če bi rezali premrzlo, bi glazura preveč razpokala. Kocke nato pospravimo nazaj v hladilnik, kjer jih hranimo do 4 dni.

 

PRESNE KROGLICE

SESTAVINE:
200 g suhih, izkoščičenih, nežveplanih datljev (ali suhih fig)
100 g oreškov (npr. mandlji, lešniki, orehi, indijski oreški …)
30 do 50 g kakava v prahu (po okusu, lahko ga tudi izpustimo)
poljubni rastlinski napitek ali sveže iztisnjen sok bio pomaranče
po potrebi cejlonski cimet, kokosova moka, kakav v prahu, mleti oreški ali veganske čokoladne mrvice za povaljanje

PRIPRAVA: Datlje (ali fige) in oreške zmeljemo, dodamo kakav in premešamo. Po žlicah dodajamo toliko rastlinskega napitka ali pomarančnega soka, da maso lahko dobro premešamo. Biti mora gosta. Oblikujemo kroglice poljubne velikosti in jih povaljamo v  kateri od zgoraj naštetih sestavin za povaljanje. Lahko pa jih v vsaki od sestavin povaljamo nekaj ter tako ustvarimo večjo pestrost. Kroglice hranimo v zaprti posodi v hladilniku, do 4 dni.

Pa dober tek!

Revija Osvoboditev živali, št. 40, str. 63.

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...