Namreč, pri vsaki okoljski problematiki je vpletenih več strok. Ena od teh je tudi PRAVNA STROKA, SODSTVO, ki je ugotovilo, da neka druga stroka krši zakonodajo, in je razveljavilo odstrel medveda in volka. Nad to strokovno odločitev so šli obe ministrstvi, vlada ter poslanci (so oni šank ali stroka?) s šank interventnim zakonom, v nasprotju s svojimi trditvami o umiku iz šank debate. Ta zakon vsebuje iste številke odstrela, kakršne je pravna stroka spoznala za nezakonite. Namen je jasen. Dokazati, da je šank debata pomembnejša od pravne stroke in naj se gre upravno sodišče solit. Češ, kaj pa ono ve, saj ne pase ovac. Pri čemer se zamolči, da se večinoma pasejo brez zaščite ali pa s preslabo zaščito. In zamolčijo se tudi primeri dobre prakse, ko se ovce normalno pasejo, brez škode, z ustrezno zaščito že več kot deset let v osrednjem območju medveda in volka ter drugod.

In zdaj poteka silovito pobijanje medvedov, da se realizira izpad dohodka Zavoda za gozdove (ZGS), ki je računal na 175 ustreljenih medvedov za trofeje in meso. S pomočjo šank zakona. Protizakonito. Pa še to: ZGS določa številke odstrela in tudi mednarodno trži odstrel, pa še sam strelja. Pač posel.

In zdaj nadaljnji korak: ustanovitev delovne skupine, ki bo mešanica stroke in šanka. Mogoče je predvideti rezultat takega konglomerata. Najprej bo stroka predvidela odstrel toliko medvedov, da jih bo še živih preštela 650. Kako preštela, ne sprašujte. Ne vtikajte se v stroko. Nato bo šank zahteval znižanje na 300, sicer nam ni živeti. Stroka bo zlicitirala na 550. A šank bo vzrojil. Nakar bo stroka pristala na 450, kar je tudi šank številka kmetijske ministrice, kot jo je videla v stekleni krogli na šanku. In bo udarila po mizi, nižje pa ne gremo. In to bo tudi rezultat stroke in ne šanka.

A propos: o številu medvedov v Sloveniji krožijo bajke, katerih šank povprečje naj bi bilo 1450. Pomeni, da jih je tisoč treba odstreliti, tako po moško, da bo všeč ministrici. Krvoločno.

Mag. Tomaž Ogrin, Ljubljana
————————————————————————————–