Domov Članki SE ZA ŽIVALI PANDEMIJA NIKOLI NE KONČA?

SE ZA ŽIVALI PANDEMIJA NIKOLI NE KONČA?

Besedilo: dr. Katerina Vidner Ferkov

Najprej so ljudje izolirali in čipirali živali in jim odvzeli vse pravice. V času, ko neštete družine v Indiji, ZDA ali kje drugje ne vedo, ali bodo še imele denar za naslednji obrok, se nekaterim prikazujejo obupani obrazi živali iz tako imenovanih »živalskih vrtov«, ki niso nič drugega kot brutalna izolacija živali iz njihovega naravnega okolja. V teh živalskih zaporih bitja nimajo nobene svobode, do smrti so ujeta, ker naj bi služila za »zabavo in preučevanje« ljudem. Za njih velja večna karantena.

Milijarde živali je živelo in še živi v neskončni nočni mori izolacije, v kateri so bolne, izkoriščane in na koncu ubite. Njihov obstoj zaznamujejo trpljenje, krivice, kanibalizem in valjanje v lastnih izločkih. Ne, zanje ni ne trave ne parka in ne modrega neba. Klavnice v času totalitarnih ukrepov niso prenehale delovati, ker živali tako ali tako nimajo nobenih pravic, razen tega, da so zaklane in prodane v imenu dobička. Brutalno izkoriščanje živali pa lahko doseže celo tako zavržna dejanja, kakor je izlivanje več kot 110.000 litrov mleka v odtok v enem samem dnevu. Mlečna industrija v ZDA namreč mleko, ki ga ne more prodati, preprosto izliva v odtok. V državi podhranjenih, v državi brezdomcev se hrana, ki prihaja iz teles izmučenih živali – zliva kot odpadek! Ameriška mlečna industrija pravi, da jim je bilo naročeno, naj dnevno zavržejo na tisoče litrov mleka zaradi krize ob aktualni pandemiji. Sporočilo so dobili 31. marca in od takrat naprej v odtok izlivajo tisoče litrov mleka.

S tem, ko se je zaprlo nešteto šol, restavracij in univerz, so izgubili velik del trga, razlaga direktor Cheese Market Association. Ne želijo, da bi cena mleka zaradi presežka na trgu pretirano padla. Prosili so USDA – Oddelek za kmetijstvo, da odkupi mleko, ki bi ga nato doniral tistim, ki ga potrebujejo.

Proizvajalci in distributerji mleka so zaskrbljeni. Obljubljeno jim je bilo, da bodo v prihodnosti finančno podprti, vendar so glede tega skeptični. Trenutno nadaljujejo z odlivanjem mleka 2.400 krav v odtok.

»Kdo si želi odhajati v službo z vedenjem, da bo šlo vse delo v nič? /…/ Krave ne bodo prenehale dajati mleka. To ni proizvodni obrat, ki se lahko čez noč ustavi. Te krave je treba pomolsti trikrat na dan,« je povedal lastnik mlečne farme.

Gotovo obstajajo načini, kako bi lahko mleko predelali, da bi ostalo uporabno za daljši časovni rok. Take situacije, kot je pričujoča kriza, gotovo med drugim kažejo na pomanjkljivosti in neobvladljivost ogromnih farm, ki so usmerjene v masovno proizvodnjo. Krave v mlečni industriji dajejo na dan 10-krat več mleka kot krava, ki bi po naravni poti, brez hormonskih dodatkov proizvajala mleko le za svojega telička.

Nedopustno uničevanje hrane ne velja le za mleko, na spletu se oglašajo tudi drugi kmetje, ki jim je bila onemogočena prodaja živil ter naročeno, naj hrano zavržejo. Kmetje v ZDA uničujejo velikanske količine zelenjave, ki so jo prodajali hotelom in restavracijam.

 

TESTIRANJE CEPIV NA ŽIVALIH V VOJAŠKEM LABORATORIJU

Kalvarija živali se ne konča le v klavnicah in na krožniku. Po poročanju Pentagona so aprila 2020 v vojaškem laboratoriju Fort Detrick začeli s poizkusi cepiva proti koronavirusu na primatih. Ni odveč podatek, da Pentagon vsako leto nameni milijarde dolarjev za različne načine ubijanja ljudi.

Vojaški laboratorij Fort Derick, kjer so »preučevali« najnevarnejše patogene, je bil do marca letos zaprt, zaradi neupoštevanja varnostnih standardov. In zdaj ta laboratorij, katerega osnovna naloga je vojaška, izdeluje cepivo za ohranjanje zdravja?

Kako »uspešna« so takšna cepiva, se lahko upravičeno vprašamo po tragediji možgansko poškodovanih otrok, ki so prejeli cepivo proti svinjski gripi, ki je bila zadnji večji javni preplah.

Revija Osvoboditev živali, letnik 17, št. 40, december 2020, str. 10-15.

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...