Domov Članki SE ZA ŽIVALI PANDEMIJA NIKOLI NE KONČA?

SE ZA ŽIVALI PANDEMIJA NIKOLI NE KONČA?

Besedilo: dr. Katerina Vidner Ferkov

Najprej so ljudje izolirali in čipirali živali in jim odvzeli vse pravice. V času, ko neštete družine v Indiji, ZDA ali kje drugje ne vedo, ali bodo še imele denar za naslednji obrok, se nekaterim prikazujejo obupani obrazi živali iz tako imenovanih »živalskih vrtov«, ki niso nič drugega kot brutalna izolacija živali iz njihovega naravnega okolja. V teh živalskih zaporih bitja nimajo nobene svobode, do smrti so ujeta, ker naj bi služila za »zabavo in preučevanje« ljudem. Za njih velja večna karantena.

Milijarde živali je živelo in še živi v neskončni nočni mori izolacije, v kateri so bolne, izkoriščane in na koncu ubite. Njihov obstoj zaznamujejo trpljenje, krivice, kanibalizem in valjanje v lastnih izločkih. Ne, zanje ni ne trave ne parka in ne modrega neba. Klavnice v času totalitarnih ukrepov niso prenehale delovati, ker živali tako ali tako nimajo nobenih pravic, razen tega, da so zaklane in prodane v imenu dobička. Brutalno izkoriščanje živali pa lahko doseže celo tako zavržna dejanja, kakor je izlivanje več kot 110.000 litrov mleka v odtok v enem samem dnevu. Mlečna industrija v ZDA namreč mleko, ki ga ne more prodati, preprosto izliva v odtok. V državi podhranjenih, v državi brezdomcev se hrana, ki prihaja iz teles izmučenih živali – zliva kot odpadek! Ameriška mlečna industrija pravi, da jim je bilo naročeno, naj dnevno zavržejo na tisoče litrov mleka zaradi krize ob aktualni pandemiji. Sporočilo so dobili 31. marca in od takrat naprej v odtok izlivajo tisoče litrov mleka.

S tem, ko se je zaprlo nešteto šol, restavracij in univerz, so izgubili velik del trga, razlaga direktor Cheese Market Association. Ne želijo, da bi cena mleka zaradi presežka na trgu pretirano padla. Prosili so USDA – Oddelek za kmetijstvo, da odkupi mleko, ki bi ga nato doniral tistim, ki ga potrebujejo.

Proizvajalci in distributerji mleka so zaskrbljeni. Obljubljeno jim je bilo, da bodo v prihodnosti finančno podprti, vendar so glede tega skeptični. Trenutno nadaljujejo z odlivanjem mleka 2.400 krav v odtok.

»Kdo si želi odhajati v službo z vedenjem, da bo šlo vse delo v nič? /…/ Krave ne bodo prenehale dajati mleka. To ni proizvodni obrat, ki se lahko čez noč ustavi. Te krave je treba pomolsti trikrat na dan,« je povedal lastnik mlečne farme.

Gotovo obstajajo načini, kako bi lahko mleko predelali, da bi ostalo uporabno za daljši časovni rok. Take situacije, kot je pričujoča kriza, gotovo med drugim kažejo na pomanjkljivosti in neobvladljivost ogromnih farm, ki so usmerjene v masovno proizvodnjo. Krave v mlečni industriji dajejo na dan 10-krat več mleka kot krava, ki bi po naravni poti, brez hormonskih dodatkov proizvajala mleko le za svojega telička.

Nedopustno uničevanje hrane ne velja le za mleko, na spletu se oglašajo tudi drugi kmetje, ki jim je bila onemogočena prodaja živil ter naročeno, naj hrano zavržejo. Kmetje v ZDA uničujejo velikanske količine zelenjave, ki so jo prodajali hotelom in restavracijam.

 

TESTIRANJE CEPIV NA ŽIVALIH V VOJAŠKEM LABORATORIJU

Kalvarija živali se ne konča le v klavnicah in na krožniku. Po poročanju Pentagona so aprila 2020 v vojaškem laboratoriju Fort Detrick začeli s poizkusi cepiva proti koronavirusu na primatih. Ni odveč podatek, da Pentagon vsako leto nameni milijarde dolarjev za različne načine ubijanja ljudi.

Vojaški laboratorij Fort Derick, kjer so »preučevali« najnevarnejše patogene, je bil do marca letos zaprt, zaradi neupoštevanja varnostnih standardov. In zdaj ta laboratorij, katerega osnovna naloga je vojaška, izdeluje cepivo za ohranjanje zdravja?

Kako »uspešna« so takšna cepiva, se lahko upravičeno vprašamo po tragediji možgansko poškodovanih otrok, ki so prejeli cepivo proti svinjski gripi, ki je bila zadnji večji javni preplah.

Revija Osvoboditev živali, letnik 17, št. 40, december 2020, str. 10-15.

Zadnji prispevki

ČEVLJI IN TORBICE IZ JABOLK, GROZDJA, ANANASA? Brez krutosti do živali, ljudem in okolju prijazno

Besedilo: Petra Komel Še nedolgo tega bi si mislili, da imajo obutev, oblačila in modni dodatki, izdelani iz sadja, prostor le v naši...

Mimica Hervol: »LJUDJE BI POJEDLI VELIKO MANJ MESA, ČE BI SI MORALI SAMI UBIJATI ŽIVALI ZA HRANO.«

Besedilo: Valentin Gorjanc Fotografija: arhiv Mimice Hervol Pogovarjali smo se z gospo Mimico Hervol, ki živi na kmetiji Za naravo na Ostrožnem pri Ponikvi...

IMUNSKI SISTEM IN RASTLINSKA PREHRANA, Velika težava so živila živalskega izvora …

Besedilo: Jelena Dimitrijević Nekateri že dolgo vemo, kako zelo pomemben je naš imunski sistem za naše zdravje in dobro počutje. V tem letu...

AKTIVNOSTI SKUPINE VARUHINJE PRAVIC ŽIVALI, 2019–2020

Besedilo: Metka Pekle, Monika Naumovski Društvo za osvoboditev živali ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju zaščite živali (Ministrstvo za...

Intervju: Petra Mihalek Novak, dr. med. “ZDI SE, DA JE VELIKO LAŽJE POTISNITI GLAVO V PESEK IN SE PRETVARJATI NAPREJ.”

Besedilo: Stanko Valpatič Žal so zdravniki, ki si upajo spregovoriti o tem, da živalska hrana ni nujna v naši prehrani, kot nas v...

ZNANSTVENI POSKUSI NA ŽIVALIH V SLOVENIJI

Besedilo: dr. Cirila Toplak, redna profesorica politologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in predstavnica nevladnih organizacij v etični komisiji...