Domov Članki Sobivanje v Nikini Prijazni vasi, odgovornost do narave in njenih živih bitij

Sobivanje v Nikini Prijazni vasi, odgovornost do narave in njenih živih bitij

Besedilo: Tamara Zupe, Zavod Nikina Prijazna vas

Sobivanje je krog življenja. Premalo ljudi se zaveda, da človeštvo lahko preživi le s sobivanjem z živalmi in naravo. V Nikini Prijazni vasi širimo to zavedanje z vzorom in besedo.

Naši travniki se ne kosijo, dokler rastline ne osemenijo in odvržejo semena. Do tega trenutka se na ta košček s škropivi in umetnimi gnojili neomadeževanega otočka zatečejo premnoge žuželke. Tu najdejo hrano in zavetje. Prijazno nam vrnejo z opraševanjem cvetja. V ograji iz suhega vejevja so našli bivališče ježki. Za nekatere le nelepa ograja, za nas, ježke in ptiče pa je najlepša. Po drevju visijo ptičje hranilnice in valilnice, v hlevčku pri Niki se je naselila lastovičja družina, ki skrbi, da Nike ne dražijo muhe. Ni potrebno poseganje v njihova življenja, le takšno pomoč jim nudimo, da lažje preživijo.

Ob tem je potrebno vedeti, da v našem okolju živijo prostoživeče živali in v vodah ribe. Človek jim s svojim početjem, kot so škropljenje, uporaba umetnih gnojil, poseganje v naravo … uničuje njihovo naravno okolje. Vode so iz dneva v dan bolj strupene za njihovo preživetje. Zaradi uporabe škropiv in umetnih gnojil, odpadnih voda, polnih kemikalij in zdravil, ki se spirajo v stoječe vode in reke, umirajo tako ribe kot ostale prostoživeče živali.

Smeti, ribiške mreže, ribiški trnki in ostalo, kar se odvrže v okolje, prav tako nespametno puščanje odprtih jaškov, vse to so pasti, ki premnoge živali stanejo življenja. Lovci, ki sami sebe povzdigujejo kot zaščitnike prostoživečih živali, jim resda pozimi nastavljajo hrano, a kaj, ko potem to izkoristijo, da jih na tem mestu lažje dobijo na muho njihovih pušk. To je približno tako, kot vidimo pri ribičih, ki mečejo hrano ribam, da jih potem lahko zbrane na enem mestu polovijo in ubijejo.

Človeško egoistično razmišljanje za lastno zabavo in šport uničuje njihovo okolje, brez pomisleka, da se s tem uničijo tudi živalska življenja. Človek seka drevje zaradi ‘estetskega’ videza in jemlje živalim bivališča, gradi ceste in preseka njihove stoletne poti. Dnevno se povozi na stotine živali. Praviloma je žalost namenjena zviti pločevini, a ugasnilo je tudi dragoceno življenje.

To je samo delček žalostnih dejstev o tem, kako nehuman odnos ima človeštvo do živih bitij. Zavedati se je potrebno, da nas nihče ne more spremeniti, če se ne bomo sami. Ko bo človeštvo uničilo življenje okrog sebe, bo s tem uničilo tudi sebe. Še je čas, a ga ni več veliko.

Postanite odgovorni do narave in njenih živih bitij!

Revija Osvoboditev živali, letnik 21, št. 45, junij 2023, str. 38-39.

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...