Domov Aktualne novice Temeljna raziskava velikih zveri v Evropi 2019 - anketa

Temeljna raziskava velikih zveri v Evropi 2019 – anketa

Objavljamo spletno anketo projektne ekipe EuroLargeCarnivores v želji, da bi jo rešilo čim več ljudi in tako sodelovalo v tej mednarodni raziskavi. Anketa je v slovenščini in je dostopna na tej povezavi. 

Temeljna raziskava velikih zveri v Evropi 2019

Populacije velikih zveri (volk, medved, ris in rosomah) v Evropi se v zadnjih letih počasi povečujejo. Z vračanjem zveri na območja, kjer te niso bile prisotne dalj časa, pa se odpirajo vprašanja o upravljanju teh populacij in njihovem obstoju in sožitju z lokalnim prebivalstvom.

Rezultati te raziskave nam bodo pomagali bolje razumeti, kako ljudje v različnih delih Evrope živijo z velikimi zvermi, kot so volk, ris, medvedin rosomah. Razumeti želimo pričakovanja, izzive in priložnosti, povezane s prisotnostjo teh živali. S pomočjo Vaših izkušenj in znanja bomo zbrali nove ideje in primere upravljanja, jih primerjali in uporabili pri oblikovanju učinkovitih načinov upravljanja.

Raziskava bo potekala v 12 evropskih državah, vanjo pa bodo vključeni prebivalci mest, živinorejci, lovci, naravovarstveniki, politiki in ostale skupine, ki želijo prispevati k boljšemu sobivanju. Vprašanja se nanašajo na Vaše mnenje o trenutni situaciji velikih zveri v Evropi, Vašo aktivnost na tem področju ter predloge za izboljšanje situacije. V zadnjem delu vprašalnika pa za potrebe statistične obdelave in primerjavo z ostalimi anketiranci iz drugih držav, potrebujemo tudi nekaj informacij o Vas. Vsi Vaši odgovori, informacije in podatki bodo obravnavani anonimno ter v skladu z Evropsko politiko varstva zasebnosti ter za namene analize združeni z odgovori drugih.

Anketa Vam bo vzela približno 20 minut. Z odgovarjanjem na vprašanja lahko nadaljujete tudi pozneje, saj vam spletna anketa omogoča, da svoje odgovore shranite. V kolikor ne želite odgovoriti na vsa vprašanja, Vam anketa omogoča, da odgovorite le na posamezne dele, ki jih nato oddate.

Prosimo Vas, da anketo izpolnite in oddate do konca decembra 2019.

Najlepša hvala za Vaš čas in dragocen prispevek k tej raziskavi!

Dr. Carol Grossmann, Inštitut za raziskave gozda Baden-Wuerttemberg, Nemčija

Raffael Hickisch, WWF Nemčija, vodja projekta, v imenu celotne EuroLargeCarnivores projektne ekipe

To raziskavo je pripravil Inštitut za raziskave gozda Baden-Wuerttemberg (FVA), Elmauer Inštitut, in Blue v imenu LIFE Project EuroLargeCarnivores.

Za vprašanja glede projekta ali raziskave prosimo kontaktirajte astefan@wwfadria.org ali nslopar@wwfadria.org.

www.eurolargecarvnivores.eu | EuroLargeCarnivores je financirana s strani EU Life Programme.

Povzeto po: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSei1bCb3pa0yf8Ipm0N3CpIKNyRCwvKDw92FcNbSu6FMpObQA/viewform

 

 

 

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...