[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”VGlza292bmElMjBrb25mZXJlbmNhJTIwbyUyMHByZXBvdmVkaSUyMGxvdmElMjBuYSUyMHBvbGhlJTIwaW4lMjB1YmlqYW5qdSUyMCVDNSVCRWl2YWxpJTIwemElMjBibyVDNSVCRWklQzQlOEQ=” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Konec novembra se je končala sezona lova na navadnega polha. Vsako leto se v Sloveniji pobije več tisoč nedolžnih polhov, mogoče celo več deset tisoč. Razlog za lov je tradicija, polhe se lovi, čeprav to ni potrebno za preživetje človeka. Po mnenju mnogih gre pri lovu na polhe za neke vrste veselico, kjer se zbere mnogo ljudi, ki se ob lovu polhov zabavajo. Zabava enih pomeni trpljenje in smrt drugih. 

Lov na polhe je nepotreben in neetičen. Je tudi nezakonit, saj Zakon o zaščiti živali (ZZZiv) ne pozna razloga za usmrtitev živali, ki bi se imenoval tradicija. Čeprav lov na polhe dovoljuje lovska zakonodaja, pa je iz te zakonodaje razvidno, da je uvrstitev polha med lovno divjad samo krinka za prikritje pravega razloga za ubijanje nedolžnih živali, to je tradicije. Kajti veljavni lovski načrti glede populacije polhov ne vsebujejo mnogih parametrov, ki bi jih po predpisih morali, da bi bili podani zakoniti razlogi za usmrtitev polhov v smislu ZZZiv, npr. ohranjanje naravnega ravnovesja ali povzročanje občutne škode, ki je drugače ni mogoče preprečiti.

Zato smo v društvu pripravili široko akcijo za zaščito polhov. V okviru tega smo poslali vladi predlog za odpravo lovne dobe za navadne polhe, vložili kazensko ovadbo zoper neznano osebo v zvezi z lovom na polhe zaradi kršenja predpisov, kot tudi prijavo Komisiji za preprečevanje korupcije, saj je zaradi kršitve zakonodaje podan sum storitve koruptivnih dejanj. Prav tako smo podali še nekaj prijav pristojnim inšpekcijskim organom (lovska inšpekcija in inšpekcija za okolje in prostor), kot tudi VURS-u. Pozvali pa smo tudi župane nekaterih občin, da apelirajo na svoje prebivalce, da se preneha nepotreben in škodljiv lova na polhe. Nekateri teksti so v prilogi.

V Sloveniji teče raziskovanje populacije polhov, ki ga vodi izr. prof. dr. Boris Kryštufek. Zato bomo spregovorili tudi o tej tematiki. O njej bo spregovoril kar sam dr. Kryštufek.

Bliža se božič. Za mnoge ljudi je to najpomembnejši praznik in čas velikega veselja, saj se spominjajo rojstva Jezusa iz Nazareta, ki je bil vegetarijanec in prijatelj živali. Ali bo božič srečen tudi za živali? Za mnoge ne, saj se ravno v tem času, podobno kot za veliko noč, za hrano zakolje pomnoženo število živali. Za mnoga živa bitja je torej božični čas čas neizmernega strahu, trpljenja in grozljivega umiranja. Eni se veselijo, drugi zaradi tega trpijo in umirajo. Popolnoma po nepotrebnem.

Zato bomo spregovorili tudi o negativnem odnosu cerkve do živali, ki s tem ne škodi samo živalim, temveč tudi ljudem. Kajti znano je, da cerkev podpira živinorejo, ki je dokazljivo največja grožnja za okolje in ima bistveno več emisij škodljivih toplogrednih plinov kot npr. celoten svetovni promet. Cerkev s svojim negativnim odnosom do živali, ki se kaže v dopuščanju ubijanja živali npr. za prehrano, tako podpira uničevanje okolja in klime. Pa čeprav uči Ne ubijaj in trdi, da so živali bitja, ki jih je ustvaril Bog. Stališče društva v zvezi s tem je razvidno tudi iz dveh tekstov, ki bosta prebrana v okviru letošnjega božičnega shoda in sta v prilogi.

Na tiskovni konferenci, ki bo:


dne 13.12.2007 (četrtek), ob 11.00
v prostorih STIC, Krekov trg 10, Ljubljana

vam želimo predstaviti problematiko polhov in odnos cerkve do živali, tudi v povezavi z božičem.

Navedeno problematiko bosta na tiskovni konferenci predstavila:

  • izr. prof. dr. Boris Kryštufek (tematika: raziskovanje polha)
  • odvetnik Vlado Began, varuh pravic živali (tematika: zaščita polha ter cerkev in živali).

Prisrčno vabljeni!
Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice:
zanj Stanko Valpatič, predsednik

[/tdc_zone]