[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”QWxpJTIwc28lMjBrbGF2bmljZSUyMHphJTIwJUM1JUJFaXZhbGklMjByYWolMjBhbGklMjBwZWtlbCUzRg==” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

V zadnjih mesecih leta 2009 smo v Sloveniji zasledili kar nekaj primerov pobegov rejnih živali izpred klavnic. Zadnji primer je bikec Fredi, ki se je sredi maja izmuznil na svobodo pred poslopjem Celjskih mesnin. Njegova zgodba se je dotaknila številnih src ljudi, ki so zbrali potrebna sredstva in bikca odkupili. Sedaj bo lahko brezskrbno dočakal starost in se veselil življenja brez strahu, da bo moral umreti nasilne in predčasne smrti.
Očitno je, da živali ne želijo v klavnico, ki za njih predstavlja pravi pekel. Toda s tem se ne strinja pater Franc Cerar, ki meni, da je najvišji smisel živali, da jo človek zakolje in poje. To so njegove besede: »Tedaj se zaslišijo človeški koraki. Jagnje se jih razveseli in ga nagovori: »Dragi človek, ravno prav, da prihajaš. Razmišljam o svoji prihodnosti in se vprašujem kaj bi bilo zame najboljše. Ena možnost je, da se postaram, zbolim, poginem in segnijem. Nič kaj prijetno mi ni ob tej misli. Druga možnost je, da me napade volk in končam v njegovih zobeh. Tudi ta možnost ni razveseljiva. Tretja, najlepša možnost je, da se ponudim tebi. Ob najbližjem prazniku me zakolji in pripravi za slovesno kosilo. S tem bom prispevalo tebi in tvoji družini delež k skupnemu veselju, obenem pa bom tudi doseglo najvišji smisel svojega življenja. Moje živalsko bivanje bo doseglo dopolnitev, ker se bo darovalo za nekaj velikega in lepega.« (Družina, 5.6. 2005)
Po besedah patra Cerarja bi očitno živali morale prositi človeka, da jih pelje v klavnico in zakolje, da bodo lahko dosegle najvišji smisel življenja. Po njegovem živali hrepenijo, da jim nekdo razpara vrat in jih odere, kar se pogosto dogaja pri živem telesu kot je razvidno iz mnogih video posnetkov evropskih klavnic, ki naj bi delovale po standardih Evropske skupnosti. Če gospod Cerar meni, da so klavnice raj za živali, kjer se lahko darujejo, potem je dobro, da sam obišče eno od teh peklenskih taborišč smrti in z lastnimi rokami skuša zaklati jagnje ali katero drugo žival. Ali si pater Cerar želi biti na mestu živali, ki ji razparajo vrat? Kar ne želiš, da ti drugi storijo, ne stori ti njim, je zlato pravilo, ki ga p. Cerar sigurno dobro pozna.
Katoliška cerkev, katere predstavnik je tudi pater Cerar, že od vsega začetka podpira izkoriščanje živali za hrano, razvedrilo (npr. lov, bikoborbe), laboratorijske poskuse in krznena oblačila. Cerkev torej podpira in dovoljuje tudi živinorejo. Postavi se vprašanje, kakšne so posledice te podpore. Vemo, da je živinoreja eden največjih onesnaževalcev okolja. KC torej podpira onesnaževanje okolja. Vemo tudi, da živinoreja sprošča velike količine toplogrednih plinov, celo več kot ves svetovni promet, in da toplogredni plini povzročajo efekt tople grede. KC torej podpira efekt tople grede. Ta pa ima zaradi segrevanja atmosfere že sedaj izjemno negativne posledice v družbi, saj je vedno več poplav, viharjev, suš in drugih negativnih pojavov. KC torej podpira vse te negativne pojave. Že sedaj so posledice emisij toplogrednih plinov za mnoge katastrofalne, po ocenah znanstvenikov pa bodo v bližnji prihodnosti še bistveno hujše. In vse to zaradi podpore katoliške cerkve živinoreji, ki je v bistvu največji onesnaževalec okolja in uničevalec klime. Stoletja in celo tisočletja je bila cerkev glavna družbena sila, ki je s svojim naukom in dejanji usmerjala družbeni razvoj. Cerkev zaradi tisočletne podpore živinoreji, ta pa je ena izmed glavni krivcev za klimatske spremembe, nosi tudi, zaradi svoje odločujoče družbene vloge, glavno krivdo za klimatski zlom, ki bo po mnenju mnogih očitno sledil že kmalu.

Stanko Valpatič, predsednik

[/tdc_zone]