[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”TmFtZW4lMjBtbGVrYSUyMGplJTJDJTIwZGElMjBuYWhyYW5pJTIwbWxhZGklQzQlOERlJTIwaXN0ZSUyMHZyc3Rl” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Tiskovno sporočilo

V zadnjih mesecih smo lahko spremljali oglaševalsko kampanijo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je po številnih medijih in jumbo plakatih promovirala mleko kot zdravo živilo. Na reklami so bile risbice otrok, ki so narisali krave in napisali: Zaupajte mleku, tudi ko odrastete. Ali ni to zloraba otrok v komercialne namene? Oni to gotovo niso sami želeli napisati. Še bolj sporna postane ta zloraba, če vemo, da kravje mleko ni zdravo – za človeka. Pomislimo: Človek je edina vrsta, ki uživa mleko druge vrste! Človek je edina vrsta, ki uživa mleko, ko je odrasel!

Z uživanjem mleka podpiramo trpljenje in smrt krav ter telet

Namen mleka je, da nahrani mladiče iste vrste. Živalim ni naravno, da pijejo mleko neke druge vrste. Mnogi ljudje ne vedo, da se za proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov skriva trpljenje in smrt krav ter telet. Mleko in mlečni izdelki, ne samo da niso nujno potrebni v prehrani otrok in odraslih, ampak škodujejo zdravju. Povezani so s številnimi boleznimi, kot so na primer arteroskleroza, rak prsi, rak prostate, alergija, osteoporoza, revmatoidni artritis, diabetes in druge. 

Ali ste vedeli, da:
– krave prisilijo, da imajo vsako leto telička?
– krave nosijo 9 mesecev, molzejo jih pa 7-10 mesecev na leto?
– telička takoj po rojstvu odvzamejo materi kljub močni materinski vezi med kravo in njenim novorojenim teličkom?
– so teletina in koža stranski proizvodi mlečne industrije in da dvajset procentov teličkov nadaljuje agonijo krav v mlečni industriji?
– krave prisilijo, da imajo 10 krat več mleka kot v naravi, ki se v celoti izkoristi v mlečni industriji, medtem ko telički dobivajo nadomestno hrano?
– telički živijo izolirano v lesenem zaboju brez možnosti gibanja, izločke pa spuščajo pod sebe in po 3-4 mesecih gredo v zakol? 

Če razumemo naravo, na zapirajmo oči pred dejstvi

– 90% teličkov v roku 24 ur odvzamejo materam 
– 50% teličkov ni nikdar sesalo materinega mleka 
– teletina – usoda večine teličkov moškega spola, ko so stari 4 mesece 
– 20 let – naravna starost krave 
– govedina – usoda krave mlekarice po 5-6 letih 
– 3 litre dnevno – naravna proizvodnja mleka 
– 30 litrov dnevno – tovarniška proizvodnja mleka

Z uživanjem mleka torej podpiramo tudi mesno industrijo. Da bi etika in sočustvovanje postala sestavni del našega življenja, lahko mleko in mlečne izdelke zamenjamo s široko paleto okusnih veganskih izdelkov, kot je ovseno mleko, riževo mleko, mleko iz oreščkov, sir raznih plodov… Vir: Prijatelji životinja, Hrvaška

Človek je edina vrsta, ki uživa mleko druge vrste! Človek je edina vrsta, ki uživa mleko, ko je odrasel!

Primerjava fotografij: Kaj je bolj pravično in naravno? 

Da mama živi v sožitju z otrokom,
ali da mami takoj ob rojstvu vzamejo otroka telička in ga čez nekaj mesecev zakoljejo.
Mamo pa priklopijo na mehanizacijo za molžo mleka in jo pitajo s hormoni, da včasih zaradi povečanja vimena ne more niti stati.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice
Zanj: Stanko Valpatič, predsednik

[/tdc_zone]