[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”UG9rb2wlMjB0anVsbmpldiUyMDIwMDU=” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Tjulnji kot otroci razigrano čofotajo v vodi in se veselijo igre z valovi in s svojimi vrstniki. Okretni so v vodi, na kopnem pa delujejo nerodni in nebogljeni, kot malčki, ki se še niso naučili hoditi.

Njihovo brezskrbno igro prekine skupina mož oboroženih s palicam – hakapiki. Obkrožijo nič hudega sluteče tjulnje, ki jih opazujejo z zaupljivimi okroglimi očmi ter jih odženejo na kopno. Živali se oglašajo in se s svojimi plazečimi gibi premikajo po travi, trejo se druga ob drugo, da bi našle izhod iz kroga, ki ga lovci s palicami vedno bolj ožajo okrog njih. Tjulnji, ki že slutijo nevarnost, gledajo s široko odprtimi, okroglimi očmi in proseče iščejo usmiljenja, a izhoda ni. Plezajo drug po drugem, cviljo, jokajo, prosijo. Toda čustva lovcev so zaledenela, želja po zaslužku je vklenila njihova srca. Možje dvignejo palice in začnejo z vsemi močmi udrihati po majhnih glavah. Nežna bitja padajo pod udarci, ki so včasih smrtonosni, včasih jih samo omamijo. Tu pa tam se kako nebogljeno telo ponovno dvigne na svojih nerodnih okončinah, a zaman, ponoven udarec. Smrt. Pokol. Cviljenja in jokanja je vedno manj, dokler ne nastopi smrtna tišina. A lovci neumorno delajo naprej. Vsako žival obesijo na kavelj, z nožem prerežejo trebuh in živalskemu truplu oderejo kožo. Če je že truplo. Mnogokrat tudi še ni. Takrat žival pri živi zavesti doživlja peklenske muke raztelešenja.

V kratkem času je delo opravljeno, lovci pa preštevajo kože in računajo, kolikšen bo dobiček. Brezoblične, še tople gmote mesa, so le še odpadek…

Kdor bi po ogledu dokumentiranih posnetkov pokola teh miroljubnih morskih sesalcev še imel navdušenje, da obleče nase živalsko kožo, temu ni več pomoči. Nedopustno je, da se pod opravičilom modnih zapovedi spodbuja in podpira tako brutalno pobijanje živali, kot je lov na tjulnje v Kanadi, pa čeprav prinaša visoke dobičke.

Nič bolje se ne godi živalim (lisicam…), ki jih namenoma gojijo zaradi privlačnosti in uporabnosti njihovega kožuha: bedno življenje v tesnih kletkah in kruta smrt. Vse to zaradi t.i. modnih trendov. Koliko nesmiselnega trpljenja v imenu elegance ali modnega blišča!

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice odločno nasprotuje tem okrutnim ravnanjem z živalmi. Nobenega razumnega razloga ni, da bi moralo eno samo bitje doživljati tako neizrekljivo trpljenje. Enega samega sprejemljivega argumenta ni, ki bi lahko opravičeval barbarsko obnašanje človeka do teh bitij. Obsojanja vredna je opredelitev takega lova za dober posel. Tudi trditev, da se je človek že od pradavnine oblačil v živalske kože, ne more biti opravičilo za množične pokole nedolžnih stvaritev. Pračlovek se je obnašal in ravnal primerno razvitosti svoje zavesti in ni poznal drugih alternativ za svojo obleko, kot je to danes. Tudi ljudstva, ki dandanes še živijo v tesni odvisnosti od narave in se še niso navzela miselnosti civiliziranega človeka, ne ubijajo za dobičke in prestiž, ampak le za svoje osnovne potrebe. Zato naj bi z živalmi ravnali tako, kot to ustreza našemu visoko opevanemu dostojanstvu, kajti izrek pravi: »S svojim nizkotnim odnosom do živali, se odrekamo svojemu lastnemu dostojanstvu.«

Zato pozivamo vse ljudi, ki radi sledijo modnim smernicam, naj se v dobrobit živali odrečejo nošenju krzna in drugih živalskih kož. Naj vaša visoko razvita zavest usmiljenja kaže vašo veličino, ne samo vaša obleka!

Obenem apeliramo na vlado republike Slovenije, da sledi zgledu nekaterih držav EU in odločno izrazi protest kanadski vladi proti načrtovanemu pokolu, ki se je že začel izvrševati!

[/tdc_zone]