[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”UG9rb2xpJTIwdGp1bG5vdiUyMHNlJTIwbmFkYWxqdWplam8=” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Na obalah Kanade in Norveške potekajo pokoli tjulnjov. Vsako leto tam brutalno ubijejo tisoče in tisoče teh nedolžnih živali, ker naj bi baje konkurirali ribolovu; samo v tem letu naj bi bilo na obalah Kanade pobitih 300 tisoč tjulnjev oz. 1 milijon v treh letih. Lov na tjulnje je okruten. Začne se že konec februarja oz. v začetku marca, ko se skotijo mladiči. Z udarcem na zatilje s topo stranjo neke vrste sekire, ubijejo mlade tjulnje. Lobanjska kost naj bi pri tem udarcu počila takoj, vendar morajo pogosto udariti večkrat, da nedolžna žival umre. Rez skozi krvne žile prednjih okončin mora skrbeti za to, da žival izkrvavi in se dejansko ne zaveda več. Pogosto pa se to opusti, da se ne bi zamazal kožuh. Dogaja se, da žival ni mrtva, ko jo oderejo. Ustreliti tjulnje pa tudi ni manj okrutno. Strelci pogosto potrebujejo več nabojev, da ubijejo žival. Obstreljeni tjulnji lahko pobegnejo. Potopijo se in bedno utonejo. Tri od štirih ustreljenih tjulnjov ne najdejo več.

Zato je Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice preko Varuha pravic živali poslalo Vladam Norveške in Kanade protest zaradi omenjenih pobojev živih bitij, razen tega pa je slovenski vladi predlagalo, da pozove obe vladi, da takoj ustavita krvavo morjenje nedolžnih živih bitij in za vedno prepovesta lov na tjuljnje.

Pokoli nedolžnih živih bitij pa ne potekajo samo daleč proč od nas, temveč so tudi vsakdanjik pred našimi vrati. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so samo v mesecu marcu 2005 pomorili v slovenskih klavnicah okoli 2,4 milijona živih bitij, od tega veliko večino živalskih dojenčkov oz. otrok. Človek, ki se ima za »krono stvarstva«, degradira živali v dobavitelje hrane in uživa s posebno ljubeznijo novorojene živali. Dejstvo je: Živali bi po naravi dočakale od 15 do 60 let starosti, če človek njihovemu življenju ne bi naredil predčasni, nenadni in nasilni konec. Svinja dočaka 21 let, v masovni živinoreji samo nekaj mesecev, krava dočaka od 30 do 60 let, v masovni živinoreji dočaka teliček 3 do 5 mesecev, mlado govedo 8 do 10 mesecev, krava mlekarica od 4 do 5 let in bik okoli 20 mesecev. Podobno je pri drugih živalih npr. goska dočaka do 40 let, v masovni živinoreji pa samo nekaj mesecev. Zato se naj vsak, ki uživa meso, zaveda: Kar si nalaga na krožnik, so praviloma živalski dojenčki. In čeprav človek uživa praviloma živalske dojenčke oz. otroke, ga to ne more rešiti bolezni, ki ga povzroča uživanje mesa. Znano je namreč, da imajo mnoge civilizacijske bolezni svoj izvor v mesu, ki je, kot je sedaj bolj ali manj že vidno, škodljivo samo po sebi. Poleg tega je človek živalim povzročil razne bolezni in sedaj te bolezni tudi jé.

Kakšni bodo podatki za mesec april 2005? Ali bomo zopet morali poročati o pokolu milijonov živali? Pokolu živih bitij, ki imajo pravico do življenja, kar jim v bistvu priznavata tudi slovenska ustava in Božja zapoved Ne ubijaj.

[/tdc_zone]