[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”UG92ZXphdmElMjBtZWQlMjB1JUM1JUJFaXZhbmplbSUyMG1lc2ElMjBpbiUyMGRpYWJldGVzb20=” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

14. novembra obeležujemo svetovni dan diabetesa, ki velja za eno najbolj hudih bolezni sodobnega človeka. V Sloveniji je po raziskavah in ocenah Inštituta za varovanje zdravja 125.000 ljudi s sladkorno boleznijo, okoli 80.000 pa jih prejema zdravila za diabetes. 
Eden od glavnih vzrokov za nastanek diabetesa je uživanje mesa, kar potrjujejo številne raziskave. Raziskava Harvardske medicinske šole je preverjala povezavo med rdečim mesom in pojavom diabetesa tipa 2 pri ženskah. Rezultati so pokazali povezavo med rdečim mesom in diabetesom tipa 2 (28% povečanje tveganja). Še posebej pa je bila močna povezava med mesnimi izdelki in diabetesom. 

Železo v mesu, ki ga nekateri opevajo zaradi dobre absorbcije, se imenuje “hem-železo”. Izredno veliko študij pa je dokazalo škodljiv vpliv železa te vrste na organizem. Rezultati velikega števila študij, ki so iskale povezavo med vnosom hem-železa in diabetesom, kažejo bistveno povezavo med vnosom hem-železa in nastankom diabetesa tipa 2. 

V ameriški zvezni državi Washington so opravili raziskavo na ameriških Japoncih, sinovih japonskih imigrantov. Imeli so štirikrat višjo stopnjo sladkorne bolezni kot njihovi vrstniki na Japonskem. Kaj se je zgodilo? Ameriški Japonci, pri katerih se je razvil diabetes, so uživali veliko več proteinov živalskega izvora. 

V Angliji in Walesu se je število sladkornih bolnikov med letom 1940 in 1950 opazno zmanjšalo. Med drugo svetovno vojno ni bilo na voljo toliko mesa, ljudje so uživali predvsem žitarice. Po letu 1950 so ljudje ponovno začeli jesti več hrane živalskega izvora in stopnja pogostosti diabetesa se je spet povečala. 

James Anderson, eden izmed najbolj uglednih znanstvenikov na področju raziskovanja diabetesa, je v eni izmed svojih študij preučeval učinek skoraj popolnoma rastlinske diete (dnevno so uživali samo košček mesa) na petindvajsetih pacientih z diabetesom tipa 1 in na petindvajsetih bolnikih z diabetesom tipa 2. Nihče izmed pacientov ni imel prevelike teže in vsi med njimi so za kontrolo krvnega sladkorja jemali inzulin. Po samo treh tednih so diabetiki tipa 1 zmanjšali vnos inzulina v povprečju kar za 40 %, nivo njihovega krvnega sladkorja se je namreč dramatično izboljšal, nivo holesterola pa je padel za 30 %. Pri pacientih tipa 2 so bili rezultati še bolj osupljivi. Vsi, razen ene osebe, so lahko prenehali jemati inzulinske injekcije. Nek moški, ki je imel sladkorno bolezen že enaindvajset let in je dnevno prejemal petintrideset enot inzulina, je po treh tednih rastlinske diete potreboval le še osem enot, po nadaljnjih osmih tednih v domačem okolju pa inzulina sploh ni več potreboval. 

Ministrstvo za zdravje pripravlja akcijski načrt za obvladovanje sladkorne bolezni. Dokument bo predvidoma v javni razpravi že januarja prihodnje leto. Bodo med ukrepe zapisali tudi nasvet, da naj ljudje začnejo uživati vegetarijansko hrano? Če ne bodo, potem so vsi drugi načrti bolj ali manj še naprej prikrivanje ter zavajanje. In ne samo to, bodo tudi v škodo ljudem, pa tudi živalim, saj vegetarijanstvo ne ohranja samo človeških, temveč tudi življenja živali.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice
Stanko Valpatič, predsednik

[/tdc_zone]