[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”UG96aXYlMjBtaW5pc3RydSUyMEVyamF2Y3UlMkMlMjBkYSUyMHphJUM1JUExJUM0JThEaXRpJTIwJUM1JUJFaXZhbGk=” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Pred nekaj dnevi je intervencijska skupina Zavoda za gozdove uspavala in preselila medvedko, ki je v okolici Muljave prihajala na dvorišča hiš. Pozdravljamo odločitev, da se je medvedko odlovilo in preselilo, ne pa da se jo je ubilo, kar se ponavadi naredi v takšnih primerih. To je jasen dokaz, da se ukrep odlova medvedov, ki ga predvideva tudi strategija upravljanja z rjavim medvedom, da izvajati. Še bolj je to razvidno iz podatka, da je ta medved že stoti odlovljeni in preseljeni medved za koordinatorja omenjene intervencijske skupine.
Na Dunajsko 58 v Ljubljani, kjer domuje Ministrstvo za okolje in prostor in kamor spada tematika rjavih medvedov, se je vselil nov minister. Ministra pozivamo, da obrne list v zaščiti ogroženih živalskih vrst oz. rjavega medveda in se odreče odstrelu medvedov in drugih živali. Med drugim naj poskrbi, da se bodo začeli uresničevati nenasilni ukrepi ustvarjanja sožitja med medvedi in ljudmi in ki jih vsebuje že omenjena strategija. Posebej je pomemben, seveda poleg odlova, zavarovanja premoženja in odprave vseh možnih dejavnikov, ki medvede privabljajo k naseljem, še ukrep informiranja ljudi o biologiji in ekologiji rjavega medveda, o priporočenem ravnanju ob srečanjih z medvedom oz. sobivanju z medvedom. Znano je, da je tam, kjer se lokalno prebivalstvo educira o sobivanju z medvedi, manj konfliktov med ljudmi in medvedi kot pa tam, kjer ta ukrep nadomesti povečan odstrel. Poleg tega pa je tudi že dolgo znano, da lova živali povečuje njihovo število, saj se vrsta pred izumrtjem brani s povečanim številom rojstev. Odstrel medvedov torej v bistvu veča njihovo število.
V zadnjih letih je Ministrstvo za okolje in prostor dovolilo oz. odredilo umor več 100 medvedov. Gre za hud zločin nad pripadniki zavarovane živalske vrste oz. živalmi. In ne samo nad njimi, temveč nad vsemi, ki jim ni vseeno, kaj človek dela z živalmi. Omenjeni pokol ni bil v nobenem primeru potreben, saj je mogoče vse konflikte med ljudmi in medvedi reševati na nenasilen način. To dobro ve tudi država. Zato je bil ta pokol ne samo neetičen, temveč tudi nezakonit in protiustaven. 
Od ministra Erjavca pričakujemo, da bo v resnici zaščitil ogrožene živali in čimprej poskrbel za izvajanje nenasilnih ukrepov ustvarjanja sožitja med ljudmi in medvedi. Jasno je, da mora minister poskrbeti tudi, da se odpravijo ceniki za prodajo medvedov in drugih živali. Nerazumljivo namreč je, da država prodaja živa bitja, in to celo kot trofeje, kajti živimo v 21. stoletju in ne v srednjem veku. Cena najboljše medvedje trofeje pa se približuje številki 10.000 EUR. Za nekoga trofeja, za drugega pa kruta smrt in hudo trpljenje.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice:
Stanko Valpatič, predsednik in
Vlado Began, varuh pravic živali pri društvu

[/tdc_zone]