[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”U3Bvcm8lQzQlOERpbG8lMjB6YSUyMGphdm5vc3QlMjB2JTIwenZlemklMjB6JTIwbmFtZXJhdmFuaW0lMjBwb2JvamVtJTIwbWVkdmVkb3YlMkMlMjByaXNvdiUyMGluJTIwdm9sa292″ title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Spoštovani, 

prosimo, da v Vašem mediju objavite naslednje sporocilo za javnost v zvezi z nameravanim pobojem medvedov, risov in volkov, ki se glasi:

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je izdal Pravilnik o odvzemu velikih zveri iz narave za leto 2004, s katerim iz takšnih ali drugačnih razlogov dovoljuje poboj večjega števila prosto živečih živali, to je medvedov, risov in volkov. 

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice odločno nasprotuje nameravanemu poboju in meni, da je odstrel oz. poboj le -teh v nasprotju s slovensko ustavo, ki temelji na krščanski etiki oz. na Desetih zapovedih, kar pomeni, da je vsako ubijanje izključeno. Po ustavi je država dolžna skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva. Ker so medvedi, risi in volkovi vsekakor del naravnega bogastva, se postavlja vprašanje, zakaj država oz. minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano krši slovensko ustavo. Odstrel teh bitij pa je v nasprotju tudi z etičnimi načeli, saj človek naj ne bi ubijal svojih sostvaritev, svojih prijateljic živali.

Društvo tudi meni, da ne obstaja noben ekološki ali kakšen drug razlog za odstrel oz. poboj omenjenih živali. Na splošno gledano te živali ne predstavljajo nobene nevarnosti, ker jih ni veliko in so v Evropi v glavnem zaščitene. Možno je, da pride zaradi človekovih napačnih posegov v naravo tudi do primerov, ko se človek počuti ogroženega. Toda rešitev ni v odstrelu oz. pobijanju, ampak v razširitvi človekove zavesti in prenehanju napačnih posegov v naravo. Napačni posegi v naravo so npr.: kmetijstvo, ki ima poudarek na živinoreji, kratenje življenskega prostora živalim, lov … 

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice se pri svoji borbi za živali med drugim orientira tudi po nauku Jezusa iz Nazareta, za katerega vemo, da je ljubil živali in jim pomagal. Njegove besede, ko je rekel, da kar storite najmanjšemu, to storite Njemu in sebi, so jasne.

Društvo bo uporabilo vse pravne možnosti, da do poboja na smrt obsojenih živali ne pride. Pri tem se bo povezalo z organizacijami in posamezniki, ki se borijo za živali, ter s pravnimi in drugimi strokovnjaki. Z obravnavano tematiko bo seznanilo tudi evropsko javnost.

Za objavo se zahvaljujemo in vas lepo pozdravljamo.

Drustvo za osvoboditev živali in njihove pravice:

Stanko Valpatič, predsednik

[/tdc_zone]