[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”VGlza292bm8lMjBzcG9ybyVDNCU4RGlsbyUyMHYlMjB6dmV6aSUyMHolMjBva3UlQzUlQkVibyUyMHMlMjBwcmFza2F2Y2VtJTIwb3ouJTIwYm9sZXpuaWpvJTIwVFNF” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

V Sloveniji je bil pred kratkim odkrit prvi primer praskavca, bolezni za katero zbolijo ovce. Veterinarska uprava RS je sporočila, da bodo na posestvu, kjer je bivala obolela žival, in na tistem, s katerega izvira, pobili tiste živali, ki so dovzetne za to bolezen. 

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice odločno nasprotuje poboju omenjenih živali, saj je poboj teh živali nepotreben, ker te živali za ljudi niso nevarne, kot je to javno sporočil kmetijski minister. Društvo tudi meni, da je skrajno neetično ubiti živali zato, ker so bolne. Bolnim živim bitjem je potrebno pomagati, ne pa jih pobiti. Davkoplačevalci prispevamo denar tudi za takšne primere. Sicer pa se po Zakonu o zaščiti živali vsaka nepotrebna usmrtitev živali šteje za mučenje živali.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice predlaga državi, da bolne živali ne pobije, temveč jih odkupi in namesti na primerno kmetijo, kjer bodo lahko, s podporo države, mirno živele do svoje naravne smrti, pri čemer jim naj seveda nudi vso veterinarsko oskrbo, če jo bodo zaradi svoje bolezni potrebovale. Takšno ravnanje bi bilo v skladu z ustavo, saj je po ustavi država dolžna skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva, kamor seveda spadajo tudi bolne ovce. Takšno ravnanje bi bilo tudi etično, ravnanja države pa morajo biti etična do vseh živih bitij in ne samo do ljudi, in bi bilo tudi za vzgled drugim pri zaščiti oz. pomoči živalim. V kolikor pa kakšni predpisi onemogočajo odkup in namestitev bolnih živali na primerno kmetijo, pa društvo predlaga pristojnim organom, da takoj spremenijo ustrezne predpise oz. predlagajo njihove spremembe.

Država je po mnenju društva dolžna poskrbeti za obolele živali, saj nosi veliko odgovornost, ker s svojo napačno politiko, usmerjeno v živinorejo, ki med drugim uničuje okolje, ustvarja pogoje za nastanek bolezni pri živalih. Društvo še meni, da je uživanje mesa, pridobljenega v okviru takšne ali drugačen živinoreje, pogubno tudi za človeka, saj je znano, da meso povzroča mnoge civilizacijske bolezni, ki med drugim polnijo bolnišnice in pokopališča ter praznijo zdravstveno blagajno.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice:

Stanko Valpatič, predsednik

[/tdc_zone]