Vse hujše bolezni in poškodbe tekmovalnih konj

V Kobilarni Lipica so pred dnevi priznali, da so pri desetih žrebcih uporabili nedovoljeno cepivo improvac. Že decembra lani pa je mednarodno združenje za Lipico oziroma njegov predsednik Etbin Tavčar strokovnega vodjo kobilarne osumil uporabe neregistriranih in prepovedanih hormonskih sredstev pri zatiranju virusnega arteritisa pri lipicancih. Konji pogosto zbolevajo zaradi izčrpanosti in stresa, ki so posledica tekmovanj in napornih treningov. 

Zmaga na tekmi je edini cilj jahačev in zato so pripravljeni storiti vse, da bi konj tekel hitreje. Ena od teh stvari je bičanje. Uporaba bičev med konjskimi dirkami je legalna v Veliki Britaniji (ena od mnogih dežel), prepovedana pa je na Norveškem.Veliko konjev trpi za številnimi poškodbami, kar je posledica teh tekmovanj. Zaradi izčrpanosti in fizičnega napora lahko pride do pljučnih krvavitev, poškodb kosti in mišic, želodčnih razjed in poškodb povezanih z uporabo drog. Konjem pogosto dajejo droge, ki pospešijo njihovo hitrost, prav tako je pred tekmo dovoljena uporaba sredstev proti bolečinam, ki konju omogočijo nemoten tek, kljub poškodbam in bolečinam, ki bi sicer konju tek onemogočile. Tiste, ki jim ostane malo upanja za ponovna tekmovanja, pogosto uspavajo, da lastnikom prihranijo nadaljnje veterinarske stroške. Druga možnost je, da lastniki svoje konje prodajo laboratorijem v raziskovalne namene, saj je določena vsota denarja letno vložena v raziskave bolezni in patologij dirkaških konjev. Za tiste konje, ki le preživijo svojo dirkaško kariero, pa le malo dirkaških konjev čaka lepa prihodnost. Veliko jih konča v klavnici. Vir: http://www.ad-international.org/animals_in_entertainment/go.php?ssi=11

War Emblem, tekmovalni konj, ki je zmagal prvi dve tekmi na American Triple Crown leta 2001, je utrpel zdrobljene kosti na enem gležnju in obeh kolenih. Kljub veterinarjevim priporočilom za operacijo, ki bi zmanjšala čas treningov in tekem, je trener Bob Baffert rekel: » Naj drobci padejo, kamor pač padejo,« in je s konjem še naprej tekmoval. War Emblem je nato izgubil tekmo na Belmont Stakes, prenehal tekmovati in dvakrat menjal lastnika. Zdrobljene kosti, ki se po ocenah veterinarjev pojavijo v 50 odstotkih tekmovalnih konj so »kot da bi dva kamna drgnili skupaj in videli delčke peska, ki se krušijo stran,« kot je to povedal nek veterinar, ortopedski kirurg. Med samo dirko, konje lahko doletijo različne zdravstvene težave, lahko se zgrudijo od izčrpanosti, lahko pride do pljučnih krvavitev in srčnih napadov. Vir: http://www.peta.org.uk/factsheet/files/FactsheetDisplay.asp?ID=152

Po 15. členu ZZZiv-a je prepovedano stiskanje, udarjanje, zbadanje, suvanje živali, prepovedano je tudi preobremenjevanje živali in uporaba ustrahovane živali. Če pride do prepovedanega ravnanja, je storjen tudi prekršek, lahko pa pride tudi do kaznivega dejanja mučenja živali. Bičanje konjev na kasaških dirkah pomeni udarjanje konjev in je zato po Zakonu o zaščiti živali prepovedano.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice nasprotuje vsem tekmovanjem in prireditvam, na katerih nastopajo konji ali druge živali. Tudi do živali bi se bilo potrebno obnašati v smislu zlatega pravila, ki pravi, kar ne želiš, da tebi storijo, ne stori ti njemu. Kdo si želi, da bi bil kot pes tekmovalni eksponat, ki bi ga lastniki uporabili za doseganje svojih ciljev? Kdo si želi, da bi moral kot konj preskakovati visoke ovire ali pa na kasaških dirkah »izpustiti dušo« za svojega lastnika, ki vidi le za zmago? Kdo si želi, da bi ga kot cirkuško žival dneve in mesece na silo trenirali in mu uničili svobodno voljo, da bi se naučil neke bizarne cirkuške točke?

Stanko Valpatič, predsednik