[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”JUM1JUJEaXZhbGklMjBpbiUyMHBldGFyZGU=” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Približuje se čas božičnih in novoletnih praznikov. V tem prazničnem času mnogi ljudje v miru praznujejo rojstvo Jezusa iz Nazareta in se veselijo novega leta. Mnogi imajo živali in tudi te so deležne tega miru. Vendar pa to ne velja za vse živali. Mnoge so namreč žrtve petard, raket in drugih pirotehničih sredstev, katerih uporabo država dovoljuje v času od 26. decembra do 2. januarja. 

Tako je praznični čas za mnoge živali, ne glede ali so to hišne, domače ali prosto živeče, pravi pekel, saj zaradi pokanja petard in drugih pirotehničnih sredstev neizmerno trpijo. Mnogi lastniki mačk in psov imajo izkušnje, da živali med pokanjem petard in raket doživljajo velik stres. Ne samo neznosni hrup, ki ga povzročajo ta sredstva in škoduje živalim, temveč tudi poškodbe živali so pogoste. Kdo od nas želi biti pod stresom zaradi neznosnega hrupa petard ali biti zaradi njih celo poškodovan? Kar ne želiš, da ti drugi storijo, ne stori ti njim. 

Dolžnost je, da zaščitimo živali, da zaščitimo njihovo dobro počutje, zdravje in življenje. Zato pozivamo ljudi, da naj ne uporabljajo teh sredstev, saj niso nevarna samo za živali, temveč tudi za ljudi. Če pa jih bodo kljub temu uporabili, jih pozivamo, da jih ne uporabljajo v bližini živali. Prosimo jih tudi, da se dobro prepričajo, da daleč naokoli ni živali. Živali jim bodo hvaležne. In seveda tudi mnogi ljudje, npr. skrbniki živali. 

Posebej pozivamo vse kristjane, glede na to, da se to dogaja v božičnem času, da ne uporabljajo pirotehničnih sredstev, saj, vsaj po našem, teh sredstev ne bi uporabljal niti Jezus iz Nazareta. Ta je bil namreč prijatelj živali ter si zato ni mogoče zamisliti, da bi npr. metal petarde in s tem lahko škodoval živalim ali ljudem. 

Vsem lastnikom domačih živali svetujemo, da se izogibajo krajev, ki so znani po tem, da se uporabljajo pirotehnična sredstva in naj živali v tem času zavarujejo s tem, da jih namestijo v notranje prostore. Kajti, če je žival zunaj na prostem, kaj hitro lahko bežeča in preplašena konča pod avtomobilskimi kolesi ali zbeži od doma. V stanovanju naj se poišče sobo, ki je zvočno najbolj izolirana, lahko se zagrnejo zavese ali spustijo žaluzije, prižge radio in žival zamoti z igro. Najpomembnejše je, da žival med pokanjem ni sama.

Pozivamo tudi veterinarske in druge inšpektorje, seveda pa tudi policijo, da v predprazničnem oz. prazničnem času, dosledno kontrolirajo izvajanje predpisov v zvezi z uporabo pirotehničnih sredstev in zaščito živali, predvsem pa, da zaščitijo živali pred neznosnim hrupom petard in drugih pirotehničnih sredstev ter možnimi poškodbami – to pa je med drugim nenazadnje tudi njihova dolžnost, ki izhaja iz 2. člena Zakona o zaščiti živali.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice
Stanko Valpatič, predsednik

[/tdc_zone]