[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”JUM1JUJEaXZpbm9yZWpza2UlMjBmYXJtZSUyMHNvJTIwbGVnbG8lMjBodWRpaCUyMGJvbGV6bmk=” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Pred kratkim se je na neki kmetiji v občini Slovenske Konjice pojavil vranični prisad, zaradi katerega so umrle štiri telice. Ista bolezen se je kmalu za tem pojavila tudi na neki kmetiji v Kamni Gori. Sicer pa je antraks huda bolezen, ki se pojavlja pri govedu, ovcah, konjih in prašičih, pa tudi pri drugih domačih živalih. Preko živali se lahko okuži tudi človek, ki zaradi posledic lahko celo umre. 

Očitno je, da so živinorejske farme zelo nevarne, saj so leglo raznih povzročiteljev hudih bolezni, tako pri živalih kot pri ljudeh. V iztrebkih goveda se nahajajo povzročitelji preko 40 nevarnih obolenj, ki so 50 do 100 krat bolj koncentrirani kot v človeških iztrebkih. Kako velike količine iztrebkov oz. odpadkov se nahaja na neki farmi, je razvidno npr. iz podatka, da so odpadki farme s 10.000 glavami govedi enaki mestu s 100.000 prebivalci. Z množično živinorejo se od živali na človeka prenašajo vedno nove bolezni. Ptičja gripa in sars, aids in ebola prav tako prihajajo od živali; zgleda, da število nevarnih povzročiteljev narašča. V britanskem medicinskem žurnalu “The Lancet” je pisalo: „Vse nove kužne bolezni preteklih 20 let so prišle od živali.” Koliko ljudi je umrlo že zaradi bolezni, ki so prišle iz masovne živinoreje? In koliko jih še bo? Ali bi ti ljudje tudi umrli, če ne bi bilo teh farm?

Seveda pa živinorejske farme niso samo potencialna žarišča hudih bolezni, ki lahko pobijejo milijone ljudi, pandemija ptičje gripe je že bila napovedana, temveč so uničujoče tudi do okolja. Živinoreja je velik potrošnik vode, pri čemer hudo onesnažuje vodne vire, ima pa tudi globalno gledano več škodljivih toplogrednih plinov kot celoten svetovni promet – kar pomeni, da je bistveno bolj uničujoč za podnebje, kot vsa vozila tega sveta. Pri proizvodnji mesa se uporablja ogromno pesticidov, antibiotikov in različnih hormonov, ki kontaminirajo okolje. Nenazadnje pa je potrebno za kg govedine kar 9 kg rastlinske hrane. Ni čudno, da je na zemlji lakota, če se hrana daje rejni živini in ne ljudem.

Civilizacijske bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja so v hitrem porastu. Pri teh boleznih ima meso, kar je znanstveno dokazano, eno najpomembnejših vlog, saj je rizični faktor za te bolezni. Tako zaradi živinoreje ne trpijo in umirajo samo živali, temveč tudi ljudje. In to trpljenje in umiranje ljudi, jasno pa tudi živali, je popolnoma nepotrebno, saj lahko ljudje, kar je tudi znanstveno dokazano, dobro živijo ob vegetarijanski hrani. Nismo še slišali, da bi npr. rastlinska hrana povzročala civilizacijske bolezni. 

V Sloveniji so avgusta tega leta pobili kakšnih 40.000 konj, govedi, prašičev, ovc in drugih domačih živali, poleg tega pa je bilo v tem mesecu ubitih kar okoli 3 milijone glav perutnine. Vse to za prehrano ljudi. Na letni ravni se samo v Sloveniji pobije za prehrano čez 30 milijonov nedolžnih živali. Gre za neverjetne številke, ki Slovenijo hudo obremenjujejo. Ne samo etično-moralno, saj živali neizmerno trpijo, temveč tudi okoljsko, podnebno in zdravstveno. Ob tem o kakšni kulturi v Sloveniji ni mogoče govoriti, razen če je ubijanje živih bitij kultura. Kdo si želi, da ga odpeljejo v klavnico in mu prerežejo vrat ter nato predelajo v klobase? Kar ne želiš, da ti drugi storijo, ne stori ti njim. Zaradi masovne živinoreje hudo trpi celotna družba. Kdaj bo odpravljena? V korist vseh nas, torej živali, narave in ljudi.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice:
Stanko Valpatič, predsednik in
Vlado Began, varuh pravic živali pri društvu

[/tdc_zone]