Domov Izjava Umor žirafe Mariusa

Umor žirafe Mariusa

Zaščitniki pravic živali po vsem svetu smo popolnoma zgroženi ob nedavnem dogodku v Copenhagenskem živalskem vrtu. Umor mladega samca žirafe, ker naj bi imel preveč običajne gene in bil zato neprimeren za parjenje je nezaslišan in se v 21. stoletju ne bi smel zgoditi!
Vodstvo živalskega vrta se je požvižgalo na prizadevanja borcev pravic živali, ki so zbrali več tisoč podpisov proti usmrtitvi žirafe Mariusa in celo izvedlo javno eksekucijo. Ta naj bi služila v edukativne namene! Ob dogodku je bila prisotna večja množica ljudi, med njimi tudi otroci. V sprevrženost staršev, ki so jih tja peljali se ne želim spuščati. A dejstvo je, da so jim s tem življenjsko zaznamovali njihov pogled na živali in njihovo (ne)pravico do življenja.
Strinjam se, da so bili javni umor, odiranje, rezanje in hranjenje posmrtnih ostankov levom, izobraževalni.
Izobraževalni v smislu, da ljudje končno dojamejo kaj se v živalskih vrtovih po celem svetu zares dogaja, in to vsak dan!

Živali tam živijo v ujetništvu velikokrat premajhnih kletk, čeprav morda le-te izpolnjujejo zakonsko določene parametre. A zakoni so na področju zaščite živali izredno slabi in v večini primerov njihove določbe uvajajo minimalne standarde, ki jih živalski vrtovi ne dosegajo, kaj šele presegajo.

Zavedajmo se, da živalski vrtovi niso namenjeni ohranjanju ogroženih živalskih vrst, skrbi za njihov dobrobit, kaj šele izobraževanju ljudi! Tudi če bi bili – je naša pravica do izobraževanja nad pravico nam enakopravnega živega bitja po normalnem življenju?

Tudi v ljubljanskem živalskem vrtu se že od samega odprtja dogajajo številne nepravilnosti, okoliščine pa ostajajo za javnost, pod pretvezo ščitenja faze preiskave, ki je že dolgo zaključena, nepojasnjene. Ljudje, ki se tam zaposlijo zaradi ljubezni do živali, so redki in kmalu izobčeni ter celo medijsko linčani.
A ker je vodstvo močno tudi zaradi podpore države, so praktično neodstavljivi, živalski vrt pa še naprej množična mučilnica živali.

Pozivam vas, da si vzamete trenutek za razmislek in verjamem, da boste prišli do zaključka, da živalski vrtovi obstajajo zaradi finančnih interesov, ne pa interesov po zagotavljanju dobrobiti živalim.
Namesto v živalski vrt, peljite otroka v gozd ali pa odprite dobro knjigo in mu jih predstavite. Namesto kapitalistične logike in antropocentristično usmerjene miselnosti družbe, ga boste naučili empatije in spoštljivega odnosa do živih bitij.

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...