Domov Članki Urša Drofenik: »ČE SO ZDAJ SPREMEMBE MAJHNE, BODO ČEZ ČAS VELIKE. VEDNO...

Urša Drofenik: »ČE SO ZDAJ SPREMEMBE MAJHNE, BODO ČEZ ČAS VELIKE. VEDNO JE TAKO.«

  • Besedilo: Petra Komel
  • Fotografija: Urša Drofenik

Urša Drofenik je vrhunska, mednarodno priznana slovenska modna oblikovalka. Znana je po svojih izjemnih, osupljivo lepih in dih jemajočih kreacijah, med katerimi so tudi obleke za Miss Slovenije in druge misice ter znane osebnosti. Uršo poleg neizmerne ustvarjalnosti odlikujejo številne vrline, kot so srčnost, toplina in prijaznost. Zaupala nam je svoje misli o veganstvu, ki so lahko v navdih vsakomur od nas.

Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za veganski način življenja in kako dolgo ste že veganka?

Na začetku sem na prvo mesto dala moralne razloge, danes pa je prvi razlog spreminjanje navad. Konec srednje šole sem opustila meso zaradi sočutja do živali, uživala pa sem mlečne izdelke vse do zanositve. Takrat so me vsi strašili, da moram jesti meso, da se bo otrok normalno razvil. Tako sem začela spet jesti vse, zaradi strahu. Priznam, da mi je bilo meso všeč, a sem imela ves čas slabo vest, veganstvo me je pa nekako vedno privlačilo. Štiri leta leta nazaj, ko sem spoznala znanost o moči odločitve, sem takoj prešla na rastlinsko hrano in nič več me ne more premakniti na staro pot, četudi bi zbolela. Bolezen te vedno opozori, da moraš nekaj spremeniti, in to so ponavadi čustva, ki jim dovolimo, da nam jačajo vzorce. Ljudje imajo največ razvad pri hrani, ker se ne morejo odreči vzorcem in preteklim navadam. Odkar kuham vegansko hrano, sem ugotovila, da sem se prej zelo enolično prehranjevala. Veganstvo mi je zelo razširilo pestrost v kuhinji. Priznam, da začetek ni bil lahek. Če te ne zanima, takoj najdeš izgovor, da odnehaš. Ni mi žal, ker je še toliko možnosti in kombinacij za preizkusiti, pa še nikomur ne škodiš. PA DOOOOOBRO JE!!! Velikokrat me sprašujejo, kaj sploh jem. Pa jim povem, da so se pri jedeh, ki so bile prej na jedilniku, živalske sestavine samo zamenjale z rastlinskimi, okus je pa zelo zelo podoben, meni celo ljubši. Fascinantno mi je, da se da ustvariti okus pečenke, prežganke, omake bolognese, školjk, čuftov, sarme, sira, jajc, jogurta, ričeta, goveje juhe, sladoleda, mlečne čokolade, smetane itd. samo z rastlinskimi sestavinami. Skoraj vsak dan izvem ali sama scopram vedno nove in nove recepte, za katere prej nisem vedela.

Kako ljudje sprejemajo vašo odločitev za veganstvo?

Najprej je bilo zavračanje, zdaj je pa vedno več podpore iz različnih smeri. Za tisto, kar zagovarjaš, boš vedno dobil potrditev. Vidim pa, da si čedalje več ljudi želi na rastlinsko hrano, a se bojijo za zdravje, da bi jim česa primanjkovalo, ali pa ostanejo samo pri želji, ker se partner ali družina držita starih navad. Zato je tako pomembno, za kaj se odločiš. Zelo mi je pomembno, da imamo svojo samooskrbo (imamo tri zamrzovalne omare). Pri starših pomagamo na njivi, kjer dobimo vse potrebno, pri stricu sadje, sami pa veliko nabiramo samonikle divje rastline, ker imajo še mnogo več rudnin, beljakovin, vitaminov itd. in se zavedam njihove vrednosti.

Svojo ljubezen do živali izražate tudi tako, da pomagate pomoči potrebnim živalim. Nam lahko zaupate kaj več o tem?

Z otrokoma redno hodim v Orovo vas, v Društvo za zaščito konj, kjer imajo tudi druge živali – vse so s posebnimi potrebami, in pomagamo pri njihovih opravilih. Ob sobotah imajo velikokrat delovne akcije, kjer se kaj prebarva ali obnovi. Zadnjič smo izdelovali hiške za prostoživeče živali iz odpadnih desk. Tudi posodo je treba pomiti, če je veliko ljudi, kida se, krtači konje … Otroka sta tudi preživela del poletnih počitnic tam, da sta pomagala, ker sta tako želela. Da narediš nekaj za nekoga, ki ni tvoj, se mi zdi lepo, saj se tako učiš nesebičnosti. Živali v naravi lahko poskrbijo zase, ker imajo to možnost. Te, ki smo jih udomačili, pa smo naredili odvisne od nas in zato smo odgovorni, da lepo poskrbimo zanje.

Poleg ustvarjanja sanjsko lepih oblek ustvarjate tudi za otroke. Za kakšen projekt gre?

Ko se je začela korona, ni bilo naročil, jaz pa moram nekaj početi, ker sem kreativec. Napisala sem pravljico Zverinica in Zvezdica. Naredila sem mehke igračke in ninice za otročke. Odločila sem se, da bom del od prodaje namenila različnim društvom za zaščito živali, ker mi je bila navdih za Zverinico prav moja trinoga psička iz zavetišča.

Kakšen je vpliv masovne tekstilne industrije na naravo in živali? Kakšne škodljive posledice prinaša?

Trend sicer gre v smer ekologije, a počasi. Moje mišljenje je, da je bolje imeti manj stvari, ki so kvalitetne, čeprav dražje, in da jih imaš za dolgo. Trenutno pa je vse naravnano zelo potrošniško, poceni, da kupiš čim več slabše robe in jo hitro zamenjaš za novo. Zato je trend recikliranja in samoozaveščanja zelo pomemben, ker preveč surovin izropamo in ustvarimo ogromno smeti. Če so zdaj spremembe majhne, bodo čez čas velike. Vedno je tako. Nekje se mora vedno začeti. Verjamem, da se vse dogaja tako, kot se mora.

Kaj bi svetovali ljudem glede izbire in nakupovanja oblačil, da bi varovali živali in naravo po svojih najboljših močeh? Katere materiale naj izbirajo, na kaj naj bodo pozorni?

Kupuj manj in to, kar rabiš. To, kar kupuješ, to podpiraš. Čim več naj kupujejo reciklirano, ekološko pridelano surovino in da je fair trade. Dotaknila bi se kozmetike, ki je zelo kruta, zaradi testiranja na živalih. Sama kupujem naravno certificirano kozmetiko z oznako Vegan, pa še nobene sintetične kemije ne vsebuje, kar je najboljše za mojo kožo.

Ali je dandanes modna industrija kaj bolj osveščena glede uporabe rastlinskih materialov za izdelovanje oblačil in modnih dodatkov? Kakšne pozitivne spremembe opažate?

So spremembe, ker je vedno več stvari na trgu z oznako Vegan. Celo Adidas je naredil Vegan shoes kolekcijo. Če ne bi bilo povpraševanja, tega ne bi naredili. Prepričana sem, da je veganstvo prihodnost. Spremembam se sprva ljudje upirajo, potem se jih pa navadijo.

Kakšen je vaš pogled na situacijo, ki nas spremlja od leta 2020? Mnogi so mnenja, da do porasta epidemij in virusov ne bi prišlo, če bi človeštvo upoštevalo priporočila po ukinitvi živinoreje in prehranjevanja z živalmi ter živili živalskega izvora. Kaj vi mislite o tem?

 Virusi so bili in bodo. Zaradi naših razvad, kot so:

  • uživanje industrijsko predelane instant hrane,
  • meso, ki je prisilno vzgojeno in polno rastnih hormonov, antibiotikov,
  • gensko spremenjena zelenjava,
  • hitro hranjenje,
  • težnja k skrajšanju časa, namenjenega prehranjevanju,
  • neveselje za uporabo telesa,
  • pretirano iskanje ugodja …

Zaradi tega upade kvaliteta našega življenja in tu se začnejo raznovrstni problemi. Naše telo ima inteligenco, da vse opravi samo, če mu dopustimo. Z vnašanjem slabih stvari pa ga blokiramo, da ne more delovati, kot bi moralo, zato pride do tega, da si dovzeten za bolezni. Če bi dobila covid, preden sem začela delati na sebi, mislim na hrano in telovadbo, bi zagotovo čutila hude posledice na dihalih, ker sem imela vsako zimo probleme s pljuči, z dihanjem in kašljem (več kot en mesec sem bila na inhalatorju). Covid sem letos prebolela tako, da sem imela en večer vročino, nekaj dni pa sem bila brez okusa in vonja, enako kot pri gripi. To je vse. Če moje telo ne bi bilo v kondiciji, tako kot je zdaj, bi bilo zagotovo hudo. Za zdravje smo odgovorni sami in za to je treba nekaj ukreniti.

Ali menite, da veganska prehrana pripomore k izgradnji dobrega imunskega sistema, ki nas naravno ščiti pred različnimi obolenji?

Zagotovo. S hrano naredimo veliko, ne pa vsega. Potem so še telovadba, joga, ples, da telo naredimo bolj pretočno in da nam služi. Zjutraj, ko vstanem, grem še pod leden tuš, pozimi pa še v kak leden potok. Z vsem tem si krepiš imunski sistem in to te mora zanimati, drugače je mučenje.

Bližajo se božično – novoletni prazniki. Katere veganske jedi sami najraje pripravite za praznovanje?

Vedno kaj novega naredim. Spremljam veganske strani z recepti in se na koncu odločim, kaj bo na mizi. Rada preizkušam nove recepte, kaj po svoje naredim, raziskujem nove možnosti, ker jih je milijon. Pa pekli bomo na veliko.

Radi pripravljate tudi odlične veganske torte. Nam zaupate kaj več o tem in katera je vaša najljubša?

Resnično rada naredim kaj novega, tako da najljubše nimam, je pa s čokolado vedno top izbira.

Kako vidite prihodnost človeštva, Zemlje in vseh njenih bitij, v kolikor se bosta nadaljevala izkoriščanje ter uničevanje živali in narave? Menite, da nas prihodnost sili k rastlinski prehrani?

Prepričana sem, da bo prihodnost lepa, ker bo prišlo do kritične točke, ko se bo treba obrniti in videti pravo sliko. Z naravo in živalmi smo povezani bolj, kot si mislimo. Ničemur ne moremo ubežati, na silo pa tudi ne gre nič. Spremembo mora vsak sam narediti pri sebi, to pa je proces, ker sprememb človek ponavadi ne mara. Vem, da izgleda črno in si želimo, da bi takoj bilo drugače. Tudi to je treba sprejeti, kar pa ne pomeni, da odobravaš. Vse se bo zgodilo zadnji čas. Ja, veganstvo je prihodnost.

 

Revija Osvoboditev živali, letnik 19, številka 42, december 2021, str. 60-62.

 

Zadnji prispevki

PRAVNA ZAŠČITA ZVERI – TRN V PETI OBLASTI? Koliko medvedov bo po tihem ustreljenih letos?

Besedilo: Metka Pekle Medvedi in volkovi so v Evropi ogrožena in strogo zaščitena živalska vrsta, zato so pri nas varovani z evropsko in...

JEŽI V NEVARNOSTI, Novi sovražniki ježev

Prevedla: Blanka Prezelj Robotske kosilnice, motorne kosilnice in podobno, zaradi vse večje izgube njihovih prvotnih habitatov število ježkov že leta upada. Dr. Antje Oldenburg:...

BOGOMILI – PRVI PRIJATELJI ŽIVALI IN VEGANI NA BALKANU

Besedilo: Sebastian Hoblaj Ali so bili Bogomili v srednjem veku prijatelji živali in celo prvi vegani na Balkanu? Veliko nakazuje na to, da...

POTI IN STRANPOTI POSKUSOV NA ŽIVALIH

Besedilo: mag. Miloš Židanik, član Etične komisije za poskuse na živalih Poskusi na živalih pomenijo različne postopke, vezane na raziskave v biologiji in...

BAZIČNO RAVNOVESJE – KLJUČ DO OPTIMALNEGA ZDRAVJA

Besedilo: Jelena Dimitrijević Program za razkisanje telesa je v bistvu odgovor na sodoben način življenja in vse pasti, ki se za tem skrivajo....