Večina pridelovalcev mleka na Škotskem meni, da mlečna živinoreja trpi. Nedavna raziskava je pokazala, da 60 odstotkov škotskih mlečnih živinorejcev “ni prepričana” ali “sploh ni prepričana” o prihodnosti mlečne živinoreje.
Le nekaj več kot 15 odstotkov jih je reklo, da so “izredno prepričani” ali “zelo prepričani.”
Udeleženci so anketo opravili na kmetijskem poslovnem dogodku AgriScot. Škotsko mlečnoživinorejsko središče (Scottish Dairy Hub), analitik trga mlečnih izdelkov Chris Walkland in Kite Consulting so razkrili rezultate anketiranja.
David Keiley iz družbe Kite Consulting je komentiral, da so številna mlečna podjetja na Škotskem že nekaj časa “denarno negativna”. Dodal je, da je veliko podjetij na robu “noža”.
Keiley je poudaril potrebo po “jasni strategiji za prihodnost glede na sedanje izzive, s katerimi se soočajo živinorejci pri pridelavi mleka.”
KMETIJSKA SKUPNOST IN VEGANSTVO
V anketi, opravljeni na konferenci o kmetovanju v Oxfordu na začetku leta 2019, je bilo ugotovljeno, da 40 odstotkov udeležencev verjame, da je veganska hrana prihodnost. Novinar in kmet Darragh McCullough je pisal o rezultatih za irski Independent. “Čas je, da se kmetijska skupnost loti veganstva,” je dejal. “Kmetje morajo nehati trditi, da če bi se morali zanašati na vegane, da bi nahranili svet, bi bili vsi lačni. To je neprepričljiv poskus ignoriranja resničnega pomena,” je nadaljeval McCullough. “Prav tako trdi, da iz veganske prehrane ne morete dobiti dovolj hranil, prezre pa dejstvo, da velik del svetovnega prebivalstva v krajih, kot je Indija, že stoletja živi od vegetarijanske prehrane.” Ker se prednostna pot potrošnikov usmerja k hrani na rastlinski osnovi, se vse več kmetov trudi temu slediti. Kalifornija je ena največjih ameriških proizvajalcev mleka, vendar so nekateri tamkajšnji kmetje svoja zemljišča preuredili v nasade mandljev. Kmetje na Novi Zelandiji so prešli od gojenja krav in ovac za meso na gojenje kvinoje, predvsem zaradi prepričanja, da je veganski protein »prihodnost«. Nekdanji kmetovalec Mike Weaver, ki je gojil piščance, zdaj goji konopljo. Weaver je preuredil prostor, kjer je nekoč gojil 45.000 broiler piščancev. Zdaj lahko zasluži več dohodka in zaposli štirikrat več ljudi. “Upam, da bo to ustvarilo cel kup novih delovnih mest in nove prihodke za kmetijo,” je dejal Weaver. “Kmetje v Ameriki so v slabem položaju.” Pravzaprav se je tako veliko kmetov zaradi dobička preusmerilo na pridelavo rastlinske hrane, da je zdaj na voljo spletno mesto, posvečeno njihovim zgodbam.
Avtorica: Jemima Webber
Contributing Writer | Newcastle, Australia | Contactable via: hello@livekindly.com
Povzeto po: https://www.livekindly.co/scottish-dairy-farmers-industry-decline/?utm_source=LIVEKINDLY+Mailing+List&utm_campaign=b69abb17f4-EMAIL_CAMPAIGN_2019_03_28_01_54_COPY_80&utm_medium=email&utm_term=0_8051ea5750-b69abb17f4-136007023
Prevod: Blanka Prezelj
Opomba: Odgovor na vprašanje, zakaj je mlečna živinoreja v zatonu, daje tudi tale objava na spletni strani Veguhec.
Vir: https://www.facebook.com/VeganskiVodic/photos/a.1916390331714503/2859555754064618/?type=3&theater