Domov Dogodki Vege piknik, Mestni park Celje, 23. 9. 2017

Vege piknik, Mestni park Celje, 23. 9. 2017

Na sončno soboto, 23. 9. 2017, je v Mestnem parku Celje potekal 1. Vege piknik, ki so ga je organizirali člani Društva za osvoboditev živali in njihove pravice.

Namen piknika je bil ljudem približati zdrav način veganskega življenja in predstaviti svobodo in pravice za vse živali.

Letos so se tudi na Celjskem predstavili ponudniki in razstavljalci veganske prehrane in izdelkov. Manjkala niso tudi društva za zaščito živali, ki so obiskovalcem približala pogled na položaje živali v sodobni družbi ter jih tako opozorila na dejanja krutosti, ki so očem prikrite.

Na stojnicah je bilo možno poskusiti in kupiti različne veganske dobrote, od veganskega golaža, namazov, pekovskih izdelkov, čajev in odličnih sladic.

Manjkali tudi niso ponudniki veganskih izdelkov, kot so kozmetika, čevlji in lesene igrače za otroke, ki so obiskovalcem približali, da se lahko izdelujejo, nosijo in uporabljajo izdelki iz naravni materialov, ki niso živalskega izvora.  

Radovedni obiskovalci so si lahko ogledali virtualni resnični posnetek življenja živali skozi njihove oči ter jim tako omogočil vpogled v realnost mesne industrije. Mnoge je posnetek pretresel ter jih s tem pripravil k razmisleku o krutem izkoriščanju živali v prehranjevalne namene.

Dogajanje je popestrilo predavanje magistra Marjana Kreblja, ki nam je predstavil tri zgodbe veganstva, v katerih se je (skoraj) vsak obiskovalec lahko našel.

Celotno dogajanje piknika so popestrile odlične zelenjavne maskote iz Vegafesta, ki so bile zanimive predvsem za najmlajše. Prijazne prostovoljke so poskrbele tudi za otroški kotiček, kjer so otroci in odrasli lahko ustvarjali z različnimi tehnikami ter izdelovali izdelke iz recikliranih materialov.

Člani društva se zahvaljujemo vsem razstavljalcem, prodajalcem, sponzorjem in  seveda obiskovalcem, ki ste naredili odlično vzdušje na samem pikniku. Zaradi vas je bila organizacija samega dogodka več kot poplačana.

Posebna zahvala gre tudi vsem članom Društva za osvoboditev živali in njihove pravice in vsem prijaznim prostovoljcem, ki ste nam pomagali in omogočili, da se je Vege piknik izpeljal do konca.

 

Avtor: Romana Stojnšek

Foto: Nadja Andželović

Zadnji prispevki

Pesticidi imajo posledice za naše zdravje, Glifosat

Besedilo: Valentin Gorjanc, dipl. ing. kmetijstva Glifosat je po definiciji herbicid, pogosto prodajan pod komercialnima imenoma Roundup in Boom efekt, ki ju je...

PTICE POTREBUJEJO NAŠO POMOČ

Besedilo: Anja Brumen Fotografije: Alen PlojZima je za živali, tudi za ptice, zelo težek čas. Iskanje hrane, mraz, zamrznjena napajališča … Nekatere od...

Zdrava tla – zdrav pridelek

Besedilo: Karmen Brumen Ko govorimo o kmetijstvu, se marsikomu pogosto porajajo podobe in asociacije o podeželski idili, v kateri je še ‘prava narava’,...

Novoletno voščilo 2024

Mir, ljubezen in spoštovanje so vrednote, o katerih ljudje največ govorimo v tem prazničnem času.Začnimo...

Ali je pomembno, kakšno rastlinsko hrano jemo?

Besedilo: Jelena Dimitrijević Odločitev za rastlinski način prehranjevanja je vsekakor pohvalna in vsak posameznik, ki naredi ta korak, sodeluje v ustvarjanju bolj sočutnega...