Domov Dogodki Vege piknik, Mestni park Celje, 23. 9. 2017

Vege piknik, Mestni park Celje, 23. 9. 2017

Na sončno soboto, 23. 9. 2017, je v Mestnem parku Celje potekal 1. Vege piknik, ki so ga je organizirali člani Društva za osvoboditev živali in njihove pravice.

Namen piknika je bil ljudem približati zdrav način veganskega življenja in predstaviti svobodo in pravice za vse živali.

Letos so se tudi na Celjskem predstavili ponudniki in razstavljalci veganske prehrane in izdelkov. Manjkala niso tudi društva za zaščito živali, ki so obiskovalcem približala pogled na položaje živali v sodobni družbi ter jih tako opozorila na dejanja krutosti, ki so očem prikrite.

Na stojnicah je bilo možno poskusiti in kupiti različne veganske dobrote, od veganskega golaža, namazov, pekovskih izdelkov, čajev in odličnih sladic.

Manjkali tudi niso ponudniki veganskih izdelkov, kot so kozmetika, čevlji in lesene igrače za otroke, ki so obiskovalcem približali, da se lahko izdelujejo, nosijo in uporabljajo izdelki iz naravni materialov, ki niso živalskega izvora.  

Radovedni obiskovalci so si lahko ogledali virtualni resnični posnetek življenja živali skozi njihove oči ter jim tako omogočil vpogled v realnost mesne industrije. Mnoge je posnetek pretresel ter jih s tem pripravil k razmisleku o krutem izkoriščanju živali v prehranjevalne namene.

Dogajanje je popestrilo predavanje magistra Marjana Kreblja, ki nam je predstavil tri zgodbe veganstva, v katerih se je (skoraj) vsak obiskovalec lahko našel.

Celotno dogajanje piknika so popestrile odlične zelenjavne maskote iz Vegafesta, ki so bile zanimive predvsem za najmlajše. Prijazne prostovoljke so poskrbele tudi za otroški kotiček, kjer so otroci in odrasli lahko ustvarjali z različnimi tehnikami ter izdelovali izdelke iz recikliranih materialov.

Člani društva se zahvaljujemo vsem razstavljalcem, prodajalcem, sponzorjem in  seveda obiskovalcem, ki ste naredili odlično vzdušje na samem pikniku. Zaradi vas je bila organizacija samega dogodka več kot poplačana.

Posebna zahvala gre tudi vsem članom Društva za osvoboditev živali in njihove pravice in vsem prijaznim prostovoljcem, ki ste nam pomagali in omogočili, da se je Vege piknik izpeljal do konca.

 

Avtor: Romana Stojnšek

Foto: Nadja Andželović

Zadnji prispevki

Šank upravljanje medveda

Povzemamo prispevek mag. Tomaža Ogrina, ki je bil objavljen na spletni strani Dnevnika, Mnenja, 20. septembra 2019. Oba ministra, za okolje in prostor...

Nenasilje v našo dolino in slogo med nas ter stvarstvo

Mnenje mnogih je, da živimo v zanimivih, lepih, prelomnih, težkih ... časih. Takšna mnenja so bila v vseh obdobjih obstoja človeka. Vendar...

LEGALIZACIJA NABIRANJA ŽELVJIH JAJC V KOSTARIKI

V Kostariki so uvedli nenavaden projekt za stabilizacijo populacije želv vrste Olive Ridley. Obmorskemu mestu Ostional je kostariška vlada dovolila izjemo od...

Prepoved krmljenja toplokrvnih rejnih živali s poljščinami (predlagam.vladi.si)

Pred več kot enim letom sta Matevž Jeran in Jure Vrhovnik napisala odprto pismo na MZ, NIJZ, MKGP in MOP z naslovom...

ŠEPETANJA PREDNIKOV V PRAVLJICAH, »Močnik je steber dežele Kranjske.«

V TV oddaji Zadnja beseda je članica omizja Milena Miklavčič prenesla sporočilo svoje sosede Mice z vasi o tistih, ki ne jedo...

EU-komisija: Volk ostaja posebno zaščiten

Evropska komisija ne bo spremenila posebnega statusa zaščite volkov v Evropi: »Vmnogih predelih Evropske unije je volk še vedno ogrožena vrsta,« je...