[tdc_zone]

[tdm_block_column_title title_text=”UGV0aWNpamElMjB6YSUyMG9kcHJhdm8lMjBzdWJ2ZW5jaWolMjB1bmklQzQlOERldmFsbmVtdSUyMGttZXRpanN0dnU=” title_tag=”h3″ title_size=”tdm-title-md” content_align_horizontal=”content-horiz-center” tds_title=”tds_title2″ tds_title3-subtitle_text=”Nekatere znane vegetarijance smo povprašali o tem, kaj menijo o modnem trendu – nošenju krzna…” tds_title3-line_height=”2″ tds_title2-f_title_font_weight=”600″]

Stanje narave v Sloveniji je zelo slabo. Voda in zrak sta bolj ali manj zastrupljena, prst v zemlji umira, rastlinski svet je vedno bolj bolan, kar velja tudi za vse vrste živali. Tudi s človekom ni nič bolje.

Zelo pomembno vlogo v uničevanju oz. ogrožanju narave, živali in ljudi ima kmetijstvo.

Konvencionalno poljedelstvo, ki prideluje rastlinsko hrano za potrebe človeka in živali, uporablja veliko umetnih gnojil, pesticidov in drugih strupenih snovi. Vse te snovi zastrupljajo zemljo, zrak in vodo. Preko rastlinskih živil, ki so produkt tega poljedelstva, strupi prihajajo tudi v živali in seveda v ljudi. Znanstveniki ugotavljajo, da je človek vedno bolj zastrupljen.

Bolj kot konvencionalno poljedelstvo uničuje naravo masovna živinoreja. Živinorejske farme proizvedejo dnevno velike količine urina in iztrebkov. Ti odpadki pronicajo v tla in se izpirajo v reke in jezera, kar povzroča v vodah povečane količine nitratov, fosfatov, amoniaka in raznih bakterij. To ubija živali in rastline v vodi. Pri proizvodnji enega kilograma svinjskega mesa nastane 15 kg gnojevke. Vsebovani nitrat uničuje podtalnico. Izhlapevanje amoniaka iz gnoja ter gnojevke prispeva k nastanku kislega dežja in izumiranju gozdov. Proizvodnja mesa sprošča velike količine CO2, posebno s požiganjem tropskih deževnih gozdov. Govedo proizvede letno okoli 100 milijonov ton metana – 20% skupne emisije tega zelo strupenega plina. Vsaki dve sekundi je uničeno gozdno področje velikosti nogometnega igrišča – večinoma za pridobitev pašniških površin, ki so potrebne za živinorejo. Posledic uničenja za zemeljski vodni ter klimatski obtok zemlje še ni mogoče predvideti. Delež mesne in mlečne proizvodnje pri eroziji tal je 85%, tretjino vseh surovin porabi masovna živinoreja. Masovna živinoreja porabi 50% vse pitne vode, za proizvodnjo enega kilograma mesa porabijo povprečno 100 krat več vode kot za en kilogram žita ali zelenjave. Poleg vsega tega se porabi velike količine energije za transport, hladilnice za meso in podobno, kar vse dodatno negativno vpliva na naravo. Vse to velja smiselno tudi za Slovenijo. Čeprav so znani negativni učinki masovne živinoreje, se planira še večja poraba mesa, kar pomeni še več uničenja.

Živali v masovni živinoreji neizmerno trpijo, kar velja tudi pri prevozih v klavnice. V klavnicah se dogajajo brutalni umori. Mnoga živa bitja, ki jih klavec razpara, so še pri zavesti. Živa bitja tulijo in cepetajo v smrtnem strahu zaradi peklenskih bolečin. Živali, ki čakajo v vrsti, morajo mnogokrat sodoživljati smrtne muke svojih predhodnic in vedo, da se bo njim godilo prav tako. Klavnice so mesta nepredstavljivega trpljenja živih bitij, bitij, ki čutijo oz. občutijo bolečino in strah prav tako kot človek. Živali so oropane svojega dostojanstva in pravic ter zlorabljene kot nobeno drugo živo bitje.

Vendar pa meso ne uničuje samo narave in živali, uničuje tudi človeka. Znanstveno je dokazano, da je meso škodljivo in da povzroča mnoge civilizacijske bolezni, kot so npr. bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, rak. Meso škoduje kostem, povzroča depresije, škodilo pa naj bi tudi inteligenci. V zadnjem času je bilo odkrito celo to, da človekovo telo prek imunskega sistema zavrača meso in da je to popolnoma naravna reakcija telesa. Očitno gre za obrambo telesa pred škodljivimi tujimi snovmi. Tudi za mleko se ugotavlja, da je škodljivo živilo.

Velik del uničujočega kmetijstva se financira iz državnih subvencij, predvsem masovna živinoreja oz. proizvodnja mesa in mleka. Državni denar se po mnenju društva lahko uporablja samo za tiste dejavnosti, ki ne škodujejo naravi, živalim in ljudem. Državne subvencije predvsem za masovno živinorejo in z njo povezane dejavnosti so škodljive, saj omogočajo oz. sodelujejo pri uničevanju narave, živali in ljudi.

Po 2. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem ima vsakdo pravico do najvišje možne stopnje zdravja in dolžnost skrbeti za svoje zdravje; nihče ne sme ogrožati zdravja drugih. Državne subvencije, s katerimi se financira proizvodnja mesa in mleka, vsaj posredno ogrožajo, zaradi njune škodljivosti, zdravje ljudi, zaradi česar so v nasprotju z zakonom. Ogrožajo tudi naravo in uničujejo živali.

Na podlagi navedenega

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice predlaga Državnemu zboru,
da stori vse, kar je v njegovi moči, da se bodo odpravile državne subvencije tistim vejam kmetijstva, predvsem pa masovni živinoreji in z njo povezanim dejavnostim, ki zastrupljajo oz. uničujejo naravo in živali in s tem tudi ljudi.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice:
Zanj Stanko Valpatič

[/tdc_zone]