Domov Članki Znanstveni dokazi o škodljivosti mleka in mlečnih izdelkov

Znanstveni dokazi o škodljivosti mleka in mlečnih izdelkov

Nedavno je neko mlekarsko podjetje okronalo Mlečno kraljico Zelene doline Slovenije. Dogodek je bila zgolj krinka podjetja za oglaševanje svojih mlečnih proizvodov. Podjetje je v sporočilu za javnost zapisalo: »Mlečna kraljica Zelene doline Slovenije je predstavnica slovenskega mlekarstva, ki širi zavedanje o zdravem načinu življenja in prehranjevanja, še zlasti na področju uživanja mleka in mlečnih izdelkov.« So res mleko in mlečni izdelki zdravi?

Če želimo biti objektivni, potem je potrebno pregledati številne neodvisne raziskave, ki jih je v svoji knjigi McDougallov načrt objavil ameriški zdravnik John A. McDougall, dr.med. Zanj je dr. Colin Campbell, avtor knjige Kitajska študija, najobsežnejše študije o vplivu hrane na zdravje, dejal: »Če bi bil kdor koli popoln prehransko usmerjen zdravniški vzornik, bi to bil dr. John McDougall. Njegovo znanje o prehrani in zdravju je fenomenalno, ve več, kot kateri koli zdravnik in kateri koli izmed mojih prehranskih kolegov v akademskih krogih.«
Zdravnik dr. McDougall je v knjigi o mleku in mlečnih izdelkih zapisal:
»Resnica je namreč ta, da so mleko in mlečni izdelki v okviru tradicionalnih štirih skupin živil najbolj škodljivi. Imajo veliko maščob, beljakovin in strupenih snovi iz okolja, ob tem pa jim primanjkuje vlaknin in ogljikovih hidratov. Še tiste ogljikove hidrate, ki jih imajo, večina odraslih slabo prebavi, ob tem pa jih mučijo driska, plini in želodčni krči, saj se povprečen človek ravna po načelu, da »nikoli ne prerastemo svojih potreb po mleku.«

Mlečni izdelki so glavni vzrok alergij na hrano. Vsebujejo več kot petindvajset beljakovin, ki lahko pri ljudeh sprožijo alergične reakcije. Te vključujejo:

  • Reakcije prebavil – afte, bruhanje, koliko, želodčne krče, distenzijo trebuha, črevesno zaporo, krvavo blato, vnetje kolona, malabsorpcijo, izgubo apetita, zastoj rasti, drisko, zaprtost, bolečine pri odvajanju blata, draženje jezika, ustnic in ust
    Reakcije dihal – zamašenost nosu, izcejanje iz nosu, vnetje srednjega ušesa, vnetje sinusov, astmo, pljučne infiltrate.
  • Kožne reakcije – izpuščaje, kronično vnetje kože, ekcem, lojavost, koprivnico
    Vedenjske reakcije – razdražljivost, vznemirjenost, hiperaktivnost, glavobol, otopelost, utrujenost, bolečine v mišicah, depresijo, enurezo (močenje postelje, ki se pogosto pojavi zato, ker tkiva mehurja otečejo in postanejo neobčutljiva za občutek polnosti).
  • Krvne reakcije – nenormalno strjevanje krvi, slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa (mlečni izdelki so vzrok za več kot 50 odstotkov slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa pri otrocih in za neznan odstotni delež slabokrvnosti pri odraslih, ta bolezen je posledica krvavenja tankega črevesa, ki ga povzročajo mlečni izdelki, zdravljenje z železovimi pripravki pa ne učinkuje, dokler se ne opusti uživanje mleka in drugih mlečnih izdelkov), nizke ravni plazemskih beljakovin, znižano koncentracijo trombocitov v krvi in zvišano koncentracijo eozinofilcev (z alergijami povezanih krvnih celic) v krvi.
  • Druge reakcije – antifilaktični šok in smrt, sindrom nenadne smrti dojenčka.

Mlečni izdelki povzročajo tudi številne nealergične, vendar resne neželene reakcije. Med njimi so kongresivna odpoved srca pri dojenčkih, dolgotrajni krči pri novorojenčkih zaradi pomanjkanja kalcija v krvi, ki ga povzročajo visoke ravni fosfatov v kravjem mleku, povečanje mandljev, debelost ter poslabšanje stanja pri vnetju debelega črevesa in danke. Mlečni izdelki veljajo tudi za krivca za nastanek raka imunskega sistema, imenovanega hodgkinova bolezen.

Mlekarska industrija v odgovor na pomisleke glede živalskih maščob in v povezavi s srčnimi boleznimi spodbuja uživanje posnetega mleka in drugih manj mastnih mlečnih izdelkov. Vendar se pri posnemanju maščob iz mleka sorazmerno povečata deleža beljakovin in laktoze v njem. Beljakovine in laktoza v mleku povzročajo številne z mlečnimi izdelki povezane zdravstvene težave, zlasti alergije na hrano in laktozno intoleranco.

Pri dojenčkih lahko prehrana, katere večji del zajema polnomastno ali posneto kravje mleko, privede do razvoja živčnega sistema, ki bo pozneje v življenju dovzetnejši za bolezni.

Znanstveni dokazi jasno kažejo, da mlečni izdelki povzročajo resne zdravstvene težave tako otrokom kot odraslim. Vendar večina ljudi v naši družbi, vključno s tistimi, ki so osredotočeni na »zdravo prehrano«, verjame, da nam mlečni izdelki koristijo. To je predvsem posledica uspešnega oglaševanja mlekarske industrije. Kljub znanstvenim dejstvom in zdravi pameti so večino med nami prepričali, da je hrana za teleta nujni del zdrave človeške prehrane. Mlekarska industrija spada s svojimi sporočili med najuspešnejše oglaševalce. S svojo dobro organizirano akcijo je prepričala prehranske strokovnjake, zdravnike in starše, da je mleko najbolj naravno živilo in da je šibko zdravje neizogibna posledica prehrane, ki ne vključuje velikih količin mlečnih izdelkov.

Poleg opiranja na znanstvene in medicinske dokaze, ki ne govorijo v prid mlečnim izdelkom, lahko spremljamo, kako mleko uporabljajo druge živali. Nobena druga žival v svojem naravnem okolju po odstavitvi ne pije mleka. Poleg tega nobena mlada žival v naravi ne pije mleka druge vrste.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice

Zadnji prispevki

PRISOTNOST ŽIVALSKIH SNOVI V ZDRAVILIH, CEPIVIH IN KOZMETIKI JE SPORNA ZA ETIČNE VEGANE IN VEGETARIJANCE! Petra Križaić, intervju

Besedilo: Stanko Valpatič V času korone so se povečali pritiski okoli cepljenja. Tako je zopet postalo aktualno vprašanje, ali so v zdravilih in...

Poletna vročina, njene pasti in dopustovanje z ljubljenčki

Besedilo: Emil Senčar, dr. vet. med. Poletje se približuje in vroči poletni dnevi nam prinašajo obilo zadovoljstva, poletnega sproščenega dopustniškega vzdušja. Vročina in...

RAZMIŠLJANJE OB 20-LETNICI USTANOVITVE DRUŠTVA ZA OSVOBODITEV ŽIVALI

Besedilo: Moris Hoblaj, dipl. teolog in sociolog Eden izmed glavnih pobudnikov za ustanovitev našega društva je bil Moris Hoblaj. Večkrat nam je ponavljal,...

Izšla je 43. revija Osvoboditev živali

Z veseljem sporočamo, da je izšla 43. številka revije Osvoboditev živali.  Revija je že na voljo na Celovški cesti 87 v Ljubljani,...

MINILO JE 20 LET OD USTANOVITVE DRUŠTVA ZA OSVOBODITEV ŽIVALI

Besedilo: Stanko Valpatič Društvo za osvoboditev živali je v teh 20-ih letih vsekakor dalo pomemben prispevek k boljšemu odnosu do živali, čeprav moramo...

Pravo živali – poročanje s 1. srečanja

V torek, 24. 5. 2022, se je odvilo prvo srečanje na temo Pravo živali v prostorih Društva za osvoboditev živali in...