Prvi teden v marcu vsako leto obeležujemo Teden boja proti raku, ki letos poteka pod geslom »Storite kaj za svoje zdravje«.

V javnosti se veliko govori o dejavnikih, ki negativno vplivajo na človekovo zdravje. Med zdravju škodljivimi dejavniki, na katere vsak lahko bistveno vpliva je tudi prehrana. Tu pa je osveščenost ljudi veliko manjša.

Zadnje čase narašča število znanstvenih raziskav, ki skušajo določiti, katera so rizična živila v naši prehrani. V veliki večini raziskav se kot najrizičnejše živilo znova in znova pojavlja meso. Zato sta eni od največjih svetovnih avtoritet pri raziskavi raka (Wolrd Cancer Research Fund in American Institute for Cancer Research) v svojih priporočilih navedli, da obstaja "prepričljiva povezava med rdečim mesom, mesnimi izdelki in rakom debelega črevesja in danke".

Nadalje trdijo, da je povezava med mesom in rakom v vidu tekočih raziskav veliko bolj prepričljiva kot je bila v 90-tih letih. Navajajo tudi, da raziskave kažejo na povezavo med mesom in rakom prostate, pljuč, požiralnika, želodca in trebušne slinavke.

Zanimiv je tudi njihov podatek, da je v Združenih državah Amerike ozaveščenost ljudi o povezavi med mesom in rakom le 35% (v Sloveniji pa je ta vrednost verjetno še veliko manjša, saj so nekateri celo prepričani, da je meso vir zdravja). Številne raziskave, ki dokazujejo povezanost med uživanjem mesa in nastankom raka, smo objavili na spletnih straneh.

 Ko se soočimo s tako velikim obsegom dokazov, ki kažejo nedvoumne povezave mesa s precejšnimi tveganji za številne (v večini primerov smrtne) bolezni, se sprašujemo, zakaj tega ljudem pristojni ne sporočijo, zakaj jih ne opozorijo?

Zakaj je svetovna organizacija za raziskavo raka ena od redkih, ki opozarja na to in je obsodila rdeče meso in mesne izdelke kot močan faktor tveganja za raka?

Kako je možno, da je za državo še vedno bolj v interesu dobiček iz živinoreje in temu pripadajočih panog, kot pa zdravje državljanov? Ali ni to v nasprotju z ustavo?

Ko je organizacija za raziskavo raka objavila svoje zaključke glede mesa, je AMI (American Meat Institute - Ameriški inštitut za meso) takoj naročil svojo "raziskavo", ki je ugotovila točno to, kar so naročili - da meso ni povezano prav z nobeno boleznijo. Seveda je ta "raziskava" v znanstvenem svetu popolnoma brez vrednosti in so jo strokovnjaki označili kot nepomembno, nestrokovno in pristransko, vendar je naredila tisto, za kar je bila plačana. 

Za konec pa še stališče dveh največjih dietetičnih organizacij na svetu, ADA (American Dietetic Association) in DC (Dietitians of Canada):

Stališce ADA in DC je, da so uravnotežena veganska in ostale vrste vegetarijanske prehrane primerne za vsa življenska obdobja, vključujoč nosečnice, doječe matere, dojenčke, otroke in odraščajoce ter da vegetarijanska in veganska prehrana lahko zadovolji potrebe po vseh makro in mikrohranilih, vključno z beljakovinami, železom, cinkom, kalcijem, vitaminom D, riboflavinom, vitaminom B12 vitaminom A, maščobami omega-3 in jodom.

 

Stanko Valpatič, predsednik

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice
The society for the rights and liberation of animals, Slovenia
Ostrožno pri Ponikvi 26, 3232 Ponikva
Tel.: +386 (0)3 5763 303, GSM: +386 (0) 31 499 756