Živimo v zanimivih časih, prav zares. V želji po zdravju si nadevamo maske, morda se celo prijavimo na cepljenje, ali pa se preprosto naročimo k zdravniku, kadar smo bolni. Pa je to res vse, kar lahko storimo za zdravje? Da ga prelagamo v roke belih halj, se zapiramo med štiri stene in izoliramo ter upamo, da bo čarobna igla rešila naše telo? Žal je resnica preprostejša, zahteva pa kar velike, četudi enostavne SPREMEMBE v življenjskem stilu in prehrani.

Žalosti me, ker v letu in pol, odkar države izvajajo zelo striktne, po mnenju mnogih tudi nedopustne ukrepe za zajezitev epidemije COVID-19, še v nobenem uradnem dopisu ali propagandnem materialu nacionalnih institucij, ki naj bi varovale zdravje, nisem prebrala ničesar o preventivi in skrbi za močno in vitalno telo. Zato sem se odločila, da to nalogo opravim sama in vam dam nasvete, ki zahtevajo delovanje in spremembe z VAŠE strani in ne potrebujejo zunanjega rešitelja. Večina ljudi se žal ne zaveda, da je IZBIRA USTREZNE PREHRANE poleg zadostnega spanja, čistega zraka in vode ena najpomembnejših odločitev za njihovo zdravje.

ZAKAJ SO ŽIVALSKI IZDELKI HAZARD ZA VAŠE ZDRAVJE?

Mnogi se ne zavedajo, da ima živalska prehrana negativne posledice za zdravje ljudi, in to na ogromno področjih. Redno uživanje živalske hrane ogroža vaše zdravje tako iz vidika akutnih kot kroničnih obolenj, in to ne glede na to, v kakšnih razmerah te živali živijo. Velikokrat se namreč poudarjajo negativne plati industrijske živinoreje, vendar pa veliko hazardov nosi tudi živinoreja malih kmetov (kakršno najdemo tudi v Sloveniji). 

AKUTNA OBOLENJA

Živalska hrana lahko povzroča akutna obolenja ali njihove zaplete na številne načine, ki jih bom opisala v nadaljevanju. Živalski izdelki predstavljajo grožnjo vašemu telesu na več nivojih hkrati, vendar bom zaradi lažje predstave o obširnosti problematike uživanja živalskih izdelkov ogrožajoča področja opisala posamično. Najpomembnejše dejstvo, ki si ga morate zapomniti in ga imeti v mislih, je, da so živali naše SORODNICE. To pomeni, da so njihovi organi in posledično tudi njihova obolenja ter paraziti in drugi organizmi, ki živijo v njih in na njih, podobni organizmom, ki žive v nas in na nas. Bolezni in bakterije lahko PREHAJAJO med sorodnimi vrstami istih kraljestev (živali in ljudje spadamo v kraljestvo živali), ne morejo pa prehajati denimo iz rastlin na živali. Po domače povedano, bolezni brokolija in paradižnika ne morete stakniti, ko urejate svoj vrt, medtem ko lahko kar hitro dobite glisto ali kakšnega drugega parazita od svojih hišnih ljubljencev. Živali so nam podobne - kadar imajo težavo ali parazita one, ga prav lahko dobimo tudi mi! Prav tako se lahko zastrupimo z vodo, kontaminirano z živalskimi iztrebki, ali pa v primeru ne dovolj pečenih živalskih delov dobimo parazite, ki so prej živeli in odlagali svoja jajčeca v živalih. 

PATOGENE BAKTERIJE

Salmonela, listerija, e-coli in razne druge bakterije so organizmi, ki jih prenašajo živali oziroma se razvijejo na njihovih tkivih. Pri ljudeh povzročijo hudo ZASTRUPITEV, ki lahko rezultira v driski, bruhanju in posledično hudi dehidraciji in hiranju, kar lahko vodi v smrt. Največ okužb s salmonelo je povezanih z jajci in slabo pasteriziranimi mlečnimi izdelki. Druge bakterije povzročijo podobne ali hujše simptome, prav vse pa so povezane z živalskimi izdelki in nekatere se lahko razvijejo tudi na izdelkih, hranjenih v hladilnikih. Prav tako se lahko s salmonelo ali drugimi bakterijami okužijo tisti, ki jedo zelenjavo, kontaminirano z iztrebki živali, ki so to bakterijo imele. Rastlinski kompost je v tem primeru veliko varnejši in primernejši. Kot boste videli tudi v nadaljevanju, je največji problem teh zastrupitev v tem, da meso razpada z drugačnimi, mesojedimi organizmi/bakterijami. Mesojede in vsejede živali imajo veliko močnejše želodčne kisline in kratka prebavila, da nevarne substance lahko hitro izločijo iz prebavil, medtem ko v nas ta hrana razpada in nas s tem ogroža. 

ODPORNOST NA ANTIBIOTIKE

Ena od velikih težav zaradi uživanja živalske hrane je odpornost bakterij na antibiotike. Zoolog Walter Veith je s svojimi študenti odkril, zakaj je glavni krivec za to živinoreja. Živalim že od rojstva rejci dajejo majhne doze antibiotikov, to pa zato, da njihov imunski sistem ne bi bil preveč aktiven, saj bi to pomenilo večjo izgubo energije in počasnejšo rast tkiv. Povedano po domače: če se mora telo živali boriti s patogenimi bakterijami, potrebuje za to več hrane. To pomeni, da se dragocena kmetova krma uporablja za njegovo zdravje, ne pa za njegovo rast. Ker ima kmet PROFIT samo od količine mesa, ki ga lahko pri živali pridela, si ne želi, da se energija iz krme porablja za imunski sistem, temveč za rast in razvoj mišičnih in maščobnih tkiv, ki jih bo kasneje lahko prodal. Težava tega pristopa je v tem, da nizke doze antibiotikov patogenih bakterij ne pobijejo, temveč jih samo "uspavajo". Ko ljudje zbolijo in vzamejo antibiotik, pri čemer so imeli prej v telesu bakterije iz  tovrstnega mesa, antibiotik pobije vse ostale bakterije v njihovem telesu, ne pa tudi tistih, ki so v živinorejski industriji pridobile odpornost na antibiotike. Pride do pojava, ko so vse človeku koristne bakterije mrtve, zato lahko patogene bakterije prevzamejo nadzor nad telesom. Situacijo si predstavljajte tako, kot da imate v telesu morilce in tatove, ki pa so šibki in rahlo zaspani. Dokler so policaji v vašem telesu živi, ti morilci in tatovi nimajo moči. Ko pa policaje pobijete, takrat tudi šibki morilci postanejo nevarni, saj nimajo več nasprotnika.

PROMOTORJI RASTI - ANABOLNI STEROIDI, NEPRIMERNA HRANA

Živali so na farmah tretirane (vbrizgavanje) z različnimi vrstami anabolnih steroidov, ki spodbujajo rast njihovih tkiv. Z uživanjem tovrstne hrane ljudje prejmejo te hormone, ki lahko povzročijo neravnovesje hormonov v njihovem telesu, prekomerno rast mišičnih in maščobnih tkiv ter težave s plodnostjo zaradi zmanjšane interne produkcije hormonov, ki so bili v človeška telesa vneseni z živalmi. Poleg tega so živali pogosto hranjene s popolnoma neustrezno hrano zanje. Od odpadkov do kostne moke drugih živali, do tega, da denimo krave ali prašiči jedo brikete, v katerih so iztrebki piščancev ali njihovi posmrtni ostanki. Vpliv uživanja tovrstnega mesa na ljudi še ni povsem znan, moje priporočilo pa je, da se temu hazardu preprosto izognete s tem, da živalske izdelke nadomestite s polnovredno rastlinsko hrano: žita, stročnice, gomolji, sadeži in zelenjava. 

PRIONI

Prioni so posebna vrsta beljakovin s svojevrstnim zaporedjem aminokislin, ki povzročajo NEVROLOŠKE BOLEZNI, kot so denimo bolezen norih krav, encefalitis, demenca. Do tega pojava naj bi prišlo, ko se rastlinojedim živalim daje na uživanje neustrezno toplotno obdelano in seveda neprimerno živalsko hrano. Živali, ki se jih uporablja kot hrano za druge živali, so bile bolne živali, ki jih je bilo treba porabiti. Te bolne živali naj bi bile vzrok razvoju prionskih obolenj (encefalitis - vnetje hrbtenjače, demenca ipd.). Vlade dolgo časa niso priznale povezave med govedino in prionskimi boleznimi, a so jo sčasoma zaradi nakopičenih dokazov morale. To je rezultiralo v množičnih pobojih več tisoč krav, ki bi bile lahko okužene, žal pa ni zbudilo ljudi do te mere, da bi se vprašali, kakšen smisel ima hranjenje z živalmi.

BIOAKUMULACIJA OKOLJSKIH TOKSINOV

Živali pojedo veliko krme. V kolikor je ta krma kontaminirana s pesticidi ali drugimi okoljskimi toksini iz tovarn, izpustov avtomobilov ipd., živali vse te toksine shranijo v maščobna tkiva. Ko vi to pojeste, naredite enako, poleg tega pa morate razumeti, da se ti toksini v živalih akumulirajo in je zrezek pravzaprav koncentrat teh toksinov. Zato se toksini nalagajo v vaših mehkih tkivih in vam potencialno škodijo. Kadar zbolite ali izgubite večjo količino maščobnega tkiva, se ti TOKSINI iz maščobnih tkiv sproščajo v vaš krvni obtok in vplivajo na to, kako dolg in težek bo vaš proces razstrupljanja. Poleg tega so ti toksini problem za ženske, ki zanosijo, saj se prek placente in mleka prenašajo na zarodek oziroma otroka.


KRONIČNE DEGENERATIVNE BOLEZNI 
SRČNO-ŽILNA BOLEZEN, DIABETES, POŠKODBE DEBELEGA ČREVESJA, ZAPRTOST.

Ena od težav mesa in večine živalskih izdelkov je tudi ta, da so sestavljeni zgolj iz beljakovin in maščob ter nasičenih maščob, nimajo pa vlaknin in ogljikovih hidratov ter elektrolitov, kot so kalcij, kalij in magnezij, ki skupaj z vodo ohranjajo dober nivo vode v telesu. V procesu prebave se velik del živalske hrane absorbira že v začetku tankega črevesja, ostanki pa potujejo naprej. Problem nastane, ko morajo te ostanke predelati ustrezne bakterije v debelem črevesju. Bakterije, ki predelujejo meso, so drugačne kot tiste, ki predelujejo rastlinsko hrano. Mesne bakterije sodelujejo v procesu gnitja, ki pa je precej drugačen od procesa fermentacije. Težava je v tem, da te bakterije proizvajajo toksične stranske produkte, ki poškodujejo vaše črevesje in potujejo tudi v kri ter sodelujejo pri razvoju poškodb vašega ožilja. Razumeti morate, da naša telesa nimajo optimalnega ustroja za prebavo mesa. Če gre za preživetje, ga nekaj lahko predelamo, ni pa to hrana, ki bi jo naše telo želelo v času obilja in izbire. Za zdravje so prav tako problematične velike količine beljakovin, ki jih vsi živalski izdelki (meso, jajca, ribe, mlečnine) vsebujejo veliko. Kadar mora telo presnavljati večje količine beljakovin, v procesu nastaja veliko stranskih kislih produktov (fosforjeva kislina, sečna kislina, žveplena kislina), ki jih mora telo prek potu in urina izločiti iz telesa. S tem po nepotrebnem obremenjujete ledvice in iz telesa izgubljate večje količine kalcija, kalija in magnezija ter vode. Prav slednji elementi in voda pa so ključni za dobro delovanje imunskega sistema in vseh celic vašega telesa. Povrhu vsega pa imajo živalski izdelki tudi negativen vpliv na sposobnost človeškega telesa, da ustrezno izkoristi sladkorje. Maščobe namreč onemogočijo inzulinu, da bi sladkor iz krvi spravil do celic (kar je njegova naloga), poleg tega pa tudi vplivajo na slabšo dostavo kisika do celic. Zaradi maščobe se namreč eritrociti - rdeče krvničke začnejo zbirati v kupčke. Težava je v tem, da so eritrociti prenašalci kisika v celice. Če torej v celice ne pride niti dovolj sladkorja niti kisika, je to tako, kot da ste izgubili netivo in gorivo. Uživanje živalske hrane torej vpliva na zmanjšano sposobnost telesa, da učinkovito proizvaja energijo, ta pa je bistvena za opravljanje vseh funkcij telesa, tudi imunskega sistema. Tako kot morajo policaji dobivati redno in dobro plačo za dobro opravljeno delo, tako tudi vse celice telesa potrebujejo dovolj energije, da lahko kakovostno opravijo svoje delo. Če bo vaša prehrana bogata z ogljikovimi hidrati, s kontroliranim in nizkim vnosom mastne in beljakovinske hrane, potem bodo vaše celice zlahka proizvajale energijo in bo vaše telo zbolevalo manj, če pa že bo, se bo z boleznijo lažje spopadlo. 

ZAKAJ VAM TEGA NE POVEDO VLADE IN MEDIJI?

Prodaja živalskih izdelkov in zdravil, ki jih morajo ljudje uporabljati zaradi posledic uživanja neustrezne hrane, je ogromen posel. Podjetja pogosto investirajo velike količine denarja za politične kampanje in oglase v medijih ter študije, ki ne dokazujejo škodljivega učinka njihove prehrane oziroma so zasnovane, da jo prikažejo kot koristno, zato ne eni ne drugi ne bodo odkrito in ostro nastopili proti tem industrijam, saj so od njih neposredno odvisni. Mediji, vlade in zdravniki vam bodo tako samo svetovali, da namesto rdečega mesa uživate belo meso ali ribe, in da namesto mastnih mlečnih izdelkov uporabljate polmastne, ter da to hrano uživate zmerno. Kaj ZMERNO pomeni, je lahko zelo relativno. Če boste sledili tem priporočilom, vaša prehrana v resnici ne bo dosti drugačna in posledično se tudi vaše zdravje ne bo (bistveno) izboljšalo. Potem boste verjeli, da prehrana tako ali tako nima vpliva in boste vrgli puško v koruzo. Jaz pa vam pravim, da obstaja prehrana, ki lahko bistveno spremeni vaše zdravje, telesni izgled, energijo in počutje, vendar je pomembno, da je ta prehrana diametralno nasprotna tisti prehrani, ki vas je prvotno spravila v škripce. To je prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati, vodo, vitamini in minerali, ter revna z maščobami in beljakovinami: škrobna živila, sadje, zelenjava so osnova te prehrane, oreščki in semena pa so občasen dodatek. Za ljudi v današnjih časih je pomembno, da se dokopljejo do ustreznega znanja in informacij o tem, kako bi moral biti sestavljen dan ali krožnik rastlinojedca. 

VEČ INFORMACIJ lahko najdete na spletni strani SLOVENSKEGA VEGANSKEGA DRUŠTVA in na mojem YOUTUBE kanalu, SPLETNEM PORTALU ter SOCIALNIH MEDIJIH. Zapomnite si, da je raziskovanje najboljši način za odkrivanje informacij o dobrem življenju in krepkem zdravju, zato vam svetujem, da se ga lotite čim prej.

Besedilo: Špela Vehar, prehranska svetovalka za celostno rastlinsko prehrano 

Revija Osvoboditev živali, letnik 19, številka 42, str. 13-16.