Priporočamo ogled zelo zanimive oddaje O živalih in ljudeh v produkciji RTV SLO, ki je bila na sporedu 28. decembra 2019 (dolžina 25 minut).
 
Oddaja je posvečena živalim, ki živijo v naši bližini, a v njih pogosto vidimo zgolj gospodarsko korist ali pa jih dojemamo kot nevarne. V prvem delu oddaje je predstavljeno zavetišče za medvede v vasi Kuterevo v Liki na Hrvaškem.
Sogovornik v tem zavetišču izpostavi namen zavetišča, da je to neke vrste odplačevanje dogla, ki ga mora začeti naša civilizacija odplačevati živalim in naravi. Medvedi, ki so se preveč navadili na ljudi in iščejo hrano v njihovih naseljih, bi postali problematični. Takšne medvede so do ustanovitve tega zavetišča ubijali, sedaj pa so našli dom v tem zavetišču.
 
Kdaj bomo v Sloveniji zmogli na tak način sobivanja z medvedi?
 
V drugem delu oddaje je predstavljeno zavetišče Gut Aiderbichl blizu Salzburga v Avstriji, kjer je varno zatočišče in dom našlo več kot tisoč rešenih rejnih živali. Da imajo do živali resnično pravi odnos in da znajo spoštovati njihova življenja, kaže tudi dejstvo, da imajo v zavetišču veliko živalskih invalidov in da si prizadevajo rešiti celotne živalske družine. Takšna domovanja bi si zaslužile vse rejne živali, ki so danes v nemilosti krutih živinorejskih praks v Sloveniji in drugod po svetu.