Pozdravljeni, člani in simpatizerji društva!

Z odločitvijo Agencije RS za okolje naj bi v tem letu do konca septembra postrelili 115 medvedov. 115 medvedov, ki živijo v naših gozdovih, ki ne ogrožajo ljudi in so večinoma mladički! 115 medvedov, ki sodijo v strogo zavarovano živalsko vrsto, katere ne bi smeli loviti, če bi spoštovali evropsko in slovensko zakonodajo! 

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je kot društvo z javnim interesom na področju ohranjanja narave sodelovalo v postopku kot stranski udeleženec, ki varuje interese narave in medvedov. Pritožili smo se na vsaki instanci in zoper končno odločitev vložili tožbo na Upravno sodišče s predlogom za začasno zadržanje. In uspelo nam je!

Z veseljem vas obveščamo, da smo včeraj prejeli sklep Upravnega sodišča, ki je zadržalo odstrel medvedov. 

Trenutno pa je v teku že nov postopek za odstrel 220 medvedov do konca septembra 2021. Tudi v tem sodelujemo kot stranski udeleženci in upamo, da nam bo uspelo izpodbiti to nerazumno in nezakonito odločitev. 

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, 26. 9. 2020.  

Več o tem v poročilu AAG z dne 9. 4. 2020 - na tej povezavi.

Dva citata iz prispevka AAG:

"Medved in volk sta naša naravna dediščina, ki jo želimo in moramo ohraniti tudi zanamcem, sta pomemben člen v delovanju ekosistema, z njima se moramo naučiti sobivati. Brez določanja številk, koliko jih lahko živi in koliko jih bo pobitih, nagačenih in prodanih za dobiček posameznikov. In prav nihče se ne spomni, da smo lansko leto sprejeli dodatno točko v 5. členu Stvarnopravnega zakonika: živali so živa čuteča bitja!"

"Račun za nezakonit poboj medvedov in volkov pa bo še izstavljen in odgovorni morajo biti pripravljeni, da ga plačajo – razen če nam oblast (ponovno) dokaže, da živimo v nepravni državi."